ŽELE 'SVOJ' STADION

Navijači San Lorenza prosvjedom traže povrat zemlje

  • Autor: Hina
  • Zadnja izmjena 16.12.2011 12:30
  • Objavljeno 16.12.2011 u 12:15
Navijači

Navijači

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Nekoliko tisuća navijača argentinskog nogometnog prvoligaša San Lorenza prosvjedovalo je ispred francuskog veleposlanstva u Buenos Airesu tražeći povrat zemlje na kojoj se nalazio bivši stadion Gasometro, a sada se nalazi supermarket jednog francuskog trgovačkog lanca.

Navijači oboružani zastavama i bubnjevima okupili su se ispred Obeliska, jednog od simbola Buenos Airesa u aveniji 9. de Julio, u čijoj se blizini i nalazi francusko veleposlanstvo.

'Želimo da nam se vrati zemlja koju smo zbog vojne hunte morali jeftino prodati,' kazao je povjesničar Adolfo Res, te poručio kako su francuskom trgovačkom centru spremni isplatiti kompenzaciju ukoliko se preseli na drugu lokaciju.

'Francuzima je sasvim svejedno gdje će biti supermarket, a za nas je to pitanje pravde,' dodao je Res.

San Lorenzo je godinama igrao na stadionu Gasometro, no 1979. godine za vrijeme vladavine vojne hunte bio je prisiljen napustiti Boedo i jeftino prodati zemlju. Godinama su bili 'beskućnici', a 1993. godine je klub izgradio novi stadion u Floresu, predgrađu Buenos Airesa poznatom po nasilju i kriminali. Navijači nikada nisu prihvatili novi dom i posljednjih godina pokušavaju prisiliti vlasti da klubu vrate 'otetu' zemlju.

San Lorenzo je bio prvi argentinski klub koji je osvojio naslov prvaka bez poraza (1968), a jedinom je to uspjelo dva puta (1968, 1972). Tijekom povijesti deset puta je bio argentinski prvak.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi