The Last Dance

Napokon otkriveno zašto je Michael Jordan naglo 1993. godine otišao u mirovinu; evo što je točno rekao još uoči obračuna protiv Hrvatske u Barceloni

12.05.2020 u 09:50

Bionic
Reading

Sedma i osma epizoda ESPN-ove serije The Last Dance u velikoj mjeri su se bavile iznenadnim odlaskom u mirovinu Michaela Jordana te isto tako senzacionalnim povratkom u košarku nakon epizode u bejzbolu. Za tportal prenosimo neke ključne dijelove priče

'Nakon što smo osvojili prvenstvo (1993. godine protiv Sunsa) rekao sam u teretani, pred ocem, da mi se po glavi motala misao da je to vjerojatno bila moja posljednja utakmica. Osim mene i oca to nitko nije znao', otvorio je Jordan priču o svom iznenadnom povlačenju iz košarke na vrhuncu slave.

U tom trenutku već je neko vrijeme imao zategnut odnos s medijima koji su pisali o njegovoj ovisnosti o kockanju. Magic Johnosn je, kako smo saznali iz prošlih epizoda, privatno upozoravao novinare s kojima je bio u kontaktu da će time otjerati Jordana iz igre. Jordanov odnos s medijima postao je posebno ogorčen nakon što su, bez ikakvih dokaza, počeli spekulirati da je ubojstvo njegova oca, koje se dogodilo tijekom ljeta nakon kraja sezone 1992/93., na neki način povezano s njegovim kockanjem. Iz onoga što se u seriji govori jasno je da se Jordan planirao povući već i prije te osobne tragedije. No ona sigurno nije pomogla.

'Nisam o košarci razmišljao ni prije ovoga', rekao je nedugo nakon ubojstva njegova oca.

Za njegove planove prvi je saznao vlasnik Bullsa, Jerry Reinsdorf. Prihvatio je njegovu odluku, ali uz uvjet da prvo razgovara s trenerom Philom Jacksonom.

'Osvojili smo tri naslova prvaka. Odradio sam svoju obvezu prema gradu, Bullsima, suigračima... Razgovarao sam s Philom i rekao mu da mi je svega dosta. Nemam više izazova, motivacije, gotov sam', rekao je autorima serije Jordan.

'Radilo se o mladiću koji je u to vrijeme prolazio kroz svašta. Odlučio je uskratiti društvu pristup svome daru, no razumio sam ga', komentirao je Phil Jackson.

Reinsdorf je obavijestio glavnog menadžera Jerryja Krausea o Jordanovoj odluci 5. listopada, na bejzbolskom stadionu za vrijeme utakmice Chicago White Soxa, na kojoj je Jordan izveo prvo bacanje (tzv. početni udarac). Priča je odmah procurila u medije i već je za vrijeme trajanja utakmice postala udarna vijest. Glavni akteri bez komentara su napustili stadion. Na sutrašnjoj konferenciji za medije Jordan je objavio da se povlači iz košarke.

'Optimistična sam osoba. Najbolje što mogu izvući od ovoga je da moj otac, koji nije ovdje s nama danas, vidio moju posljednju košarkašku utakmicu. To mi puno znači. Riječ mirovina znači da možete raditi što god želite. Pa, ako se jednog dana poželim vratiti i opet igrati košarku, možda to i napravim. Možda će mi to jednog dana biti izazov. Neću otkloniti tu mogućnost', rekao je Jordan tada.

Odlučio se posvetiti bejzbolu, sportu koji je također u mladosti igrao i koji je njegov otac preferirao. Za seriju je rekao da je zadnji razgovor koji je s ocem vodio bio o igranju bejzbola.

'Raspravljali smo o tome da odem igrati bejzbol. 'Tata, želim ići igrati bejzobol. Razmišljam o tome da se umirovim i odem igrati bejzbol.' Rekao je 'napravi to'. Zbog njega sam svojedobno i počeo igrati bejzbol'.

Igrao je za momčadi u nižim ligama, povezane sa Chichago White Soxima, čiji je vlasnik također bio Jerry Reinsdorf. Reinsdorf mu je nastavio isplaćivati plaću prema košarkaškom ugovoru.

'Nije bilo potrebe da išta mijenjam. Zapravo je bio potplaćen kroz cijelu karijeru i mnogi su na račun njega mnogo zaradili', rekao je.

Iznenadno Jordanovo povlačenje povuklo je lavinu spekulacija o razlozima. Jedna od teorija koja se pojavila jest kako ga je povjerenik NBA lige, David Stern, suspendirao na neko vrijeme (govorilo se o 18 mjeseci) zbog medijskih natpisao o njegovom kockanju. U moru spekulacija koje su tada već neko vrijeme kolale teorija je postala popularnom, a to je i danas. No svi sugovornici u seriji su je vrlo decidirano odbacili. Novinar Mark Vancil istaknuo je: 'Želite mi reći da bi überkapitalist poput Davida Sterna samoinicijativno maknuo svog najznačajnijeg igrača iz najznačajnije franšize i time smanjio vrijednost cijele lige zbog nekakve tajne kazne? I da nitko nikad za to ne bi saznao?' Brian McIntyre, svojedobno istaknuta osoba u marketingu Bullsa i PR-u Lige komentirao je: 'Kako da to lijepo kažem? To je totalno sranje! Možete to upotrijebiti? Totalno sranje! Bilo je toliko medijskih spekulacija, a sve bez ičega. Nitko nije imao nikakve informacije.'

Glasine je komentirao i tadašnji čelnik NBA lige David Stern: 'Ta urbana legenda da sam ga kaznio zbog kockanja je smiješna. Nema nikakve veze s činjenicama. Mogao bih lupati po stolu i vikati da je to kleveta ili što već... To je jednostavno neistina. Uvijek je bila i uvijek će biti, neovisno o tome koliko puta se ponovi.'

Sve je za seriju naravno komentirao i Jordan: 'Nisam se umirovio jer su me izbacili ili suspendirali na godinu i pol. To nije istina. Trebala mi je pauza, otac mi je upravo preminuo pa sam se umirovio. I nisam se planirao vratiti.' Na kraju je Mark Vancil dao posebno zanimljiv komentar: 'Teorija zavjere je glupa jer sam godinu dana ranije s njime razgovarao i točno mi je rekao što će napraviti. U ljeto 1992. godine, kada se okupljao Dream Team, bilo je očito da je jako umoran od svega. Pitao sam ga 'što ćeš učiniti?' On je odgovorio 'šokirat ću svijet. Povući ću se i ići igrati bejzbol'. 'Kad?' 'Napravio bih to već sad, ali Bird i Magic nikad nisu osvojili tri naslova za redom, a moram odraditi i Olimpijske igre. Da nema toga, već bih ovo ljeto igrao bejzbol', kazao je tada Jordan, točno uoči obračuna protiv Hrvatske u Barceloni.

Američki mediji pozorno su, često i zlurado pratili Jordanove uspone i padove u novoj karijeri. Reinsdorf je istaknuo da vjeruje da bi Jordan, da je nastavio s bejzbolom, došao do MLB-a. No zbog štrajka igrača MLB je odlučio 1995. početi sezonu sa zamjenskim igračima. Jordan, koji je bio kandidat za igranje, nije htio nastupati pod tim okolnostima i napustio je kamp White Soxa.

Jednog je od sljedećih jutara nazvao beka Bullsa B.J. Amstronga: 'Nazvao me, rekao da je u gradu i pitao što radim. Rekao sam da se spremam ići na trening. Predložio je da se nađemo. Nakon doručka rekao sam 'moram na trening. Zašto ne dođeš sa mnom i pozdraviš ljude. Svi bi te željeli vidjeti.' Došao je na trening i počeo sam mu govoriti 'van igre si, ne možeš više i sad te mogu srediti.' Počelo je kao šala, no ubrzo smo igrali jedan na jedan.' Vijest o Jordanovom prisustvu na treningu se proširila i ubrzo su svi mediji počeli spekulirati o tome hoće li se Jordan vratiti u NBA. 'Počelo mi se motati po glavi da bih se mogao vratiti. Scottie je na TV podigao tenisice i pozvao me da se vratim', rekao je Jordan. Kada se odlučio vratiti tražio je od svog predstavnika Davida Falka da pripremi objavu. On je pripremio tri ili četiri verzije, no Jordan s njima nije bio zadovoljan. Na kraju je sam složio objavu od jedne rečenice, 'Vratio sam se'. Mediji su dobili telegram s tim riječima 18. ožujka.

Po povratku je nosio broj 45. 'Nisam želio nositi broj 23 jer me otac nije mogao gledati kako igram. Osjećao sam da se radi o novom početku, a 45 je bio moj prvi broj kada sam igrao u srednjoj školi', objasnio je odluku Jordan. Broj 23 vratio se u drugoj utakmici polufinala Istočne konferencije s Orlando Magicom, nakon što je igrač Magica koji je Jordanu u prvoj utakmici ukrao ključnu loptu, Nick Anderson, komentirao '45 nije 23'. 'Osjećao sam se kao da mi nošenje broja 45 nije bilo prirodno. Želio sam vratiti osjećaj koji sam imao kad sam nosio broj 23', komentirao je Jordan. Bullsi su pobijedili u drugoj utakmici, Jordan je zabio 38 koševa. No Orlando, u kojemu je igrao član prve postave iz tri prva naslova Bullsa, Horace Grant, je slavio u seriji s ukupnih 4-2. Bullsima je nedostajao netko poput Granta u obrani, a Jordan po povratku nije bio fizički sposoban konstantno pružati igre na svojoj uobičajenoj razini. Nakon poraza od Magica njegov privatni trener Tim Grover pitao ga je: 'Idem na odmor, kad želiš da se vidimo? Odgovorio mi je, 'sutra'. Bill Wennington, centar Bullsa komentirao je: 'Koliko god mrzili gubiti mislim da je poraz od Orlanda bio najbolja stvar koja se mogla dogoditi. Michael se vratio, i sada je imao misiju.'

  • +24
Michael Jordan Izvor: Profimedia / Autor: BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia