POTPUNO SLOMLJEN

Smrt oca, nakon koje se Michael Jordan prvi put umirovio, i danas je nerasvijetljena priča

11.05.2020 u 16:14

Bionic
Reading

Za ubojstvo Jamesa Jordana, oca slavnog košarkaša Michaela Jordana, dvojica muškaraca još uvijek služe doživotnu zatvorsku kaznu. Jedan od njih zaklinje se u svoju nevinost i traži ponavljanje suđenja, a drugi čeka odluku povjerenstva za uvjetno puštanje na slobodu

James Jordan ubijen je 1993. godine, taman kada je njegov slavni sin Michael Jordan u košarkaškom svijetu bio na samom vrhu. S Chicago Bullsima osvojio je tri NBA prvenstva, a s Dream Teamom i zlatnu olimpijsku medalju. Njegovoj slavi, činilo se tada, nema kraja.

Michaelova osoba od najvećeg povjerenja, koja ga je pratila na svakom koraku, bio je otac James, no krajem srpnja 1993. godine izgubio mu se svaki trag. Njegovo je tijelo pronađeno nekoliko tjedana kasnije s prostrijelnom ranom na prsima. Crveni Lexus SC400 kojega je vozio pronađen je s razbijenim prozorima u blizini Fayettevillea u Sjevernoj Karolini. Tijelo, za koje nije odmah identificirano da se radi o Jamesu Jordanu, stotinjak kilometara dalje pronašao je ribič u potoku.

Za ubojstvo su optužena svojica mladića, bliskih poznanika s kriminalnim dosjeima. U trenutku uhićenja Larry Martin Demery imao je 17 godina, a Daniel Andre Green 18. Vlasti su im ubojstvo prišile zbog korištenja telefona iz Jordanovog Lexusa, a povezani su bili i s nedavnim pljačkama.

Prema službenom izvješću, Jordan je ubijen u ranim satima 23. srpnja dok je spavao uz autocestu u Sjevernoj Karolini. Pucnjava je opisana kao nasumični čin nasilja, ali to nije spriječilo nagađanja da je priča nešto složenija i da je ubojstvo povezano s Michaelovim kockarskim navikama.

Smrt Jamesa Jordana dotukla je Michaela, dva mjeseca kasnije prvi put se povukao iz NBA-ja i izazvao potres u sportskom svijetu.

'Shvatio sam koliko je život kratak, kako se brzo i nedužno može sve završiti. Mislim da u životu postoje trenuci kad igru morate ostaviti postrani. Htio sam posvetiti više vremena svojoj obitelji. Tijekom svoje košarkaške karijere sam bio vrlo sebičan sa stavljanjem stvari u središte pažnje, a sada je vrijeme da pokažem nesebičnost i bude s njima', rekao je Jordan na konferenciji za novinare najavivši svoje umirovljenje.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

Demery je 1995. godine, između ostalih optužbi, priznao krivicu za ubojstvo prvog stupnja i pristao svjedočiti protiv Greena. Veliki dio sudskog procesa utemeljen je na njegovom svjedočenju, zahvaljujući kojem je i Green osuđen za ubojstvo prvog stupnja, a obojici su izrečene doživotne kazne zatvora.

Ovim poglavljem Michaelovog života bavi se i dokumentarna serija ESPN-a The Last Dance o vladavini Chicago Bullsa u 1990-im godinama.

Novosti u vezi slučaja ubojstva

Danas 44-godišnji Demery čeka odluku Povjerenstva za uvjetno puštanje na slobodu. Glasnogovornik komisije, piše The New York Times, izjavio je kako mu je puštanje na uvjetnu slobodu uskraćeno u kolovozu 2013. i listopadu 2016. Najnovija revizija slučaja započela je u kolovozu prošle godine, ali povjerenstvo još nije donijelo odluku, već je zatražil više informacija. Kako objašnjava glasnogovornik povjerenstva, razmatranje se nastavlja, a rok za donošenje odluke ne postoji. Saslušanja nisu javna.

Green će uvjete za uvjetnu slobodu steći 14. listopada 2021. godine. Tvrdi da je nevin i godinama pokušava dobiti novo suđenje. Najnoviji zahtjev za ponavljanje suđenja sudac iz Sjeverne Karoline odbacio je u siječnju. Greenova odvjetnica Christine Mumma, piše The New York Times, u petak je izjavila da će Green podnijeti zahtjev žalbenom sudu da ponovno razmotri odluku suda.

  • +24
Michael Jordan Izvor: Profimedia / Autor: BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia

Prema Demeryjevom svjedočenju, Green je s namjerom da opljačka Jordana naoružan prišao Lexusu, a kad se Jordan počeo buditi Green da je upucao. Za to vrijeme, tvrdi Demery, on je samo stajao u blizini.

Danas 45-godišnji Green ima drugačiju priču, koju je 2018. ispričao u zatvorskom intervjuu danom Chicago Tribuneu. Dan prije Jordanovog ubojstva, 22. srpnja 1993. godine, njih su dvojica bili na partyju. Demery je, prema Greenovim navodima, ranije otišao s partyja i vratio se tijekom noći potresen, rekavši Greenu da je uz autocestu upucao čovjeka. Tijekom pucnjave, kaže Green, nije bio prisutan, ali je na Demeryjevu zamolbu pomogao mu skloniti tijelo. Fizički dokazi u sudskom procesu su bili ograničeni, jer je tijelo Jamesa Jordana pronađeno u potoku bilo u visokom stupnju raspadanja pa je ubrzo i kremirano.

Teorije zavjere

Zbog ogromne popularnosti Michaela Jordana, priča o nestanku i smrti njegovog oca odjeknula je širom svijeta, a uz nju su se gotovo trenutno pojavile i teorije zavjere.

U godinama neposredno prije ubojstva, javnost je znala za Michaelove kockarske navike, a kockarnice je znao posjećivati i između utakmica play-offa. Jedan takav izlet s ocem u Atlantic City zabilježen je i 1993. godine, neposredno prije finala istočne konferencije u kojemu su Bullsi igrali protiv Knicksa.

Neki sportski kolumnisti špekulirali su o mogućoj povezanosti Jordanovog kockanja s ubojstvom njegovog oca, što je natjeralo frustriranog Michalea da u teškim danima nakon ubojstva da izjavu.

'Pokušavam se nositi s teškim osjećajima gubitka i tuge na način koji bi mog oca učinio ponosnim. Jednostavno ne mogu shvatiti kako netko može posipati sol na moju otvorenu ranu insiniuirajući da su moje životne pogreške ne neki način povezane sa smrću moga oca', naveo je ogorčeni Jordan u izjavi.

Jordanovo umirovljenje

Michael je dva mjeseca nakon smrti oca James Jordana objavio odlazak u mirovinu, što je u povijesti sporta zabilježeno kao jedno od upečatljivijih umirovljenja.

Na tiskovnoj konferenciji Jordan je rekao kako mu je otac već 1991. predložio da se povuče, nakon što je osvojio prvenstvo s Chicago Bullsima, ali je tom prilikom istaknuo da očeva smrt nije razlog njegovog odlaska iz NBA-ja.

'Nemam više što dokazivati u košarci. Nemam više izazova za koje sam osjećao da me mogu motivirati. To nema nikakve veze sa smrću moga oca, medijskim pritiscima ili bilo čim drugim, osim s tim da sam u košarci postigao sve što sam mogao', rekao je Jordan.

Nakon toga se okušao u profesionalnom bejzbolu s Birmingham Baronsima, timom niže lige povezanim s klubom Chicago White Sox, kasno u sezoni 1994./95. vratio se u NBA. Povukao se još dvaput, 1998. i 2003. godine, a s Chicago Bullsima osvojio je još tri prvenstva.