SAMI SMO KRIVI

Nakon svega, evo zašto nema brige za Igora Štimca!

19.10.2013 u 11:24

Bionic
Reading

Poznati engleski novinari i nogometni analitičari bili su vrlo kritični prema radu Igora Štimca, ali unatoč mnogim nelogičnostima koje je činio kao izbornik, čini se kako Igora Štimca i dalje čeka svijetla budućnost

Nakon Štimčevog odlaska s mjesta izbornika, poznati je engleski novinar Luke Matthews, koji prati događanja na 'nogometnom Balkanu' za tportal izjavio:

'Iako je Hrvatska kasnije rezultatski dosta dobro ušla u kvalifikacije za SP, tijekom cijelog ciklusa bivši je izbornik nastavio iskazivati taktičke slabosti i često pokušavao koristiti formacije koje uopće nisu odgovarale stilu i kalibru igrača koje je imao na raspolaganju. Plasman iza belgijske 'zlatne generacije' nije sramota – ali osvojiti devet bodova manje od momčadi koja tek treba doći blizu ostvarivanja svog punog potencijala već jest. Hrvatska je jedva došepala do mjesta u doigravanju i jedini način da se spasi nada u odlazak na SP bio je otpuštanje izbornika.

Iskreno, ne mogu zamisliti da će Štimcu poslije ovoga bilo tko ponuditi mjesto trenera. No pitanje koje si vjerojatno postavlja svaki ljubitelj hrvatskog nogometa glasi: je li Štimac jedini koji bi trebao izgubiti posao nakon ovog debakla?'

Na temelju toga komentara, kako je nezamislivo da netko ponudi mjesto trenera Igoru Štimcu, na našem smo portalu Tribina.hr pitali naše korisnike što misle o Štimčevoj nogometnoj sudbini. Ako je vjerovati korisniku Mac316, za njegovu sudbinu nema nikakve brige:

Štimac je konstanto padao na ljestvici razine trenerske snage


'Od kad je završio igračku karijeru, pa kroz sportsko komentiranje i kasnije izborništvo, Igor Štimac je stalno bio u sukobima i nekakvom dokazivanju sebe kao nadmoćnog nekome drugome:
-Kao dužnosnik u Hajduku je pokušao pokazati Torcidi i njemu nesklonim navijačima da može stvoriti jaki klub i bez njihove potpore. Nije uspio.
-Kao predsjednik Udruge Prvoligaša je pokušao dokazati onom 'pametnom' dijelu sportske javnosti da liga sa 16 klubova ima budućnost i da je odličan potez. Nije uspio.
-Kao sportski komentator je pokušao sve da diskreditira rad izbornika Bilića i velike većine ostalih sportskih djelatnika u nas. Možda i djelomično je uspio, ali je svojim radom pokazao da zna još manje.
-Kao kandidat za predsjednika HNS-a je želio pokazati da korumpiranost i 'močvara' imaju bolju alternativu u njemu i da će se boriti protiv tih likova. Ne samo da nije uspio, nego je pokazao pravo lice udruživši se sa istima.
- I na kraju, kao izbornik je bio u stalnom ratu da pokuša dokazati svima sumnjičavima da je stručnjak više kvalitete i da zna bolje od prethodnika. Potpuno nije uspio

Igor Štimac je jednostavno čovjek koji u ničemu nije uspio. Nije se nikad uspio nametnuti kao igrački priznata kvaliteta nego je uvijek bio pomalo sporan u kadru Vatrenih, nije uspio u svim navedenim pothvatima nakon igračke karijere, a kad znamo priče o Sportip kladionicama, diskotekama i hotelima u njegovom vlasništvu koje su ili zatvorene ili nikad nisu proradile, onda znamo da sve čega se Igor Štimac prihvati, prije ili kasnije propadne.

Je li naše društvo jednostavno dovoljno zrelo da nekvalitetu i nestručnost konačno eliminira iz pozornosti i makne na margine? Očito i nije, jer od trena smjene mnogo se nagađa o Štimčevim planovima i željno se iščekuje kako će se postaviti prema bivšim partnerima. Umjesto da se njegova nekvaliteta čim prije makne u zaborav i pusti se da ga vrijeme prebriše on je i dalje intrigantna pojava. A zašto?

Zato jer Hrvatska guta takve likove, one koji se u očima javnosti postave kao neke 'face' s potpuno krivim argumentima. Zato jer je glasan, agresivan, 'pravo muško'; zato ga se željno iščekuje da nešto kaže i da ga kamera snimi. To što dokazano i provjereno ne uspijeva u onome čega se prihvati nikog ne zanima, kao da je svima svejedno tako dugo dok je markantna pojava na ekranu ili na slici. E tu griješimo i to je i razlog zašto Igor Štimac neće nestati. To je i razlog zašto ni mnoge druge pojave, i gore od Štimca, ne nestaju nego žive u javnosti nesmanjenim sjajem. Baš zbog toga što imamo krivi pristup ikoniziranja takvih pojava. Kako stvari stoje, to se neće promijeniti…'