RASTRGALA IH TRI LAVA

Najviši poraz hrvatske reprezentacije

Bionic
Reading

Dolaskom Fabia Capella na kormilo Engleske, situacija se u odnosu na prošli kvalifikacijski ciklus kopernikanski okrenula. Pobjedu na Maksimiru od 4:1 Englezi su potvrdili još jednim uvjerljivim trijumfom rezultatom 5:1

Vedran Ćorluka i Luka Modrić tužno su s tribina Wembleyja promatrali kako Englezi pletu mrežu oko njihovih suigrača i pune mrežu nevinog Vedrana Runje. Ostat će pitanje kako bi situacija izgledala da su njih dvojica upotpunili hrvatske redove, no ostaje dojam da bi epilog bio vrlo sličan. Ako ne i isti.

Engleska - Hrvatska 5:1 (2:0)

LONDON, stadion Wembley, gledatelja 87.000; sudac Alberto Undiano (Špa)

Strijelci: 1:0 Lampard (7-11m), 2:0 Gerrard (18), 3:0 Lampard (59), 4:0 Gerrard (66), 4:1 Eduardo (71), 5:1 Rooney (77)

Engleska: Green, Johnson, Upson, Terry, A. Cole, Lennon (Beckham, 80), Lampard, Barry, Gerrard (Milner, 80), Heskey (Defoe, 60), Rooney

Hrvatska: Runje, Srna, Križanac, Šimunić, Pokrivač (Rakitić, 46), Mandžukić, Kranjčar, Vukojević, Pranjić, Eduardo (Klasnić, 73), Olić (Petrić, 46)

Nabrijani Wembley dočekao je dužnike iz 2007, prvi puta je na Otoku izviždana je i hrvatska himna. Ne unisono, ali zvižduci su se jasno čuli. A onda je počelo.

Aaron Lennon je od prvog napada preuzeo konce igre u svoje ruke, desno krilo Tottenhama i Engleske prvo je u sedmoj minuti izborilo penal koji je u vodstvo pretvorio Frank Lampard, a deset minuta kasnije, snajperski je naciljao glavu Stevena Gerrarda. Kapetan Liverpoola rutinski je pogodio za 2:0 i zapravo otklonio rezultatsku neizvjesnost.

Sve analize učinka hrvatskog sastava stanu u jednu rečenicu. Vratar Runje bio je naš uvjerljivo najbolji pojedinac u prvom dijelu, već do odmora Englezi su mogli zabiti pet komada.

U nastavku se ništa suštinski nije promijenilo. Voda je i dalje bujala na engleski mlin, čekala se sljedeća konfuzija u obrambenim redovima gostiju i ona je došla u 59. minuti kada je Johnson izvagao Pranjića i pogodio glavu Lamparda. Zvijezda Chelseaja zabila je svoj drugi gol i još jednom pogled i ruke podigla prema nebu. Prema majci koja je preminula prije godinu dana. Novi kaos u našoj obrani nije trebalo dugo čekati, u 67. je ubacivanje iz očaja pronašlo neobično usamljenog Gerrarda koji se ponosno izjednačio s kolegom Lampardom.

Eduardo da Silva, koji proteklih desetak dana prolazi kalvariju u režiji engleskih medija, čitav se susret suočavao sa zvižducima, no publici je vratio najefikasnijom metodom. U 72. minuti, tri minute nakon našeg prvog (!) udarca u okvir gola, pospremio je pod gredu jedan odbijanac i tako barem statistički uljepšao ovu ružnu londonsku večer. Osim tog gola, Hrvatska je ukupno zaprijetila još samo dva puta. U oba navrata pucao je najbolji Hrvat u polju Mandžukić i oba puta prebacio gol.

Posljednji čin otočke tragedije uslijedio je u 78. minuti kada je Runje promašio ispucavanje. Wayne Rooney primio je loptu, zahvalio čovjeku u zelenom dresu i postavio groznih 5:1. Najviši poraz u povijesti hrvatske reprezentacije! Pet smo puta gubili s tri gola razlike, no ovakav debakl još nismo potpisali.