PROBLEMI NA POLJUDU

Najveći protivnik 'bilih' večeras će biti loš teren; evo gdje možete gledati susret Hajduka i Slavije

26.07.2018 u 14:18

Bionic
Reading

Hajduk večeras (20 sati, Arenasport 1) igra prvu utakmicu 2. pretkola Europske lige protiv bugarske Slavije iz Sofije. 'Bili' će imati podršku više od 20.000 navijača, no problem bi mogao predstavljati travnjak koji se nije stigao 'oporaviti' nakon što je Ultra 'protutnjala' Poljudom...

Hajduk u novu europsku avanturu kreće večeras u 2. pretkolu Europske lige i 'bilima' je teško pobjeći od uloge favorita jer protivnik je tek prosječna momčad bugarskog prvoligaša Slavije iz Sofije.

Momčad Hajduka je izgledala vrlo dobro u pripremnom razdoblju, trener Željko Kopić je uigravao jedan dopadljiv, agresivan i napadački stil nogometa, a šansu je u dobio i velik broj mladih igrača za dio kojih se čini da bi ovo mogla biti njihova sezona. Uz nekoliko impresivnih partija u prijateljskim utakmicama, posebno je za oko zapeo rezultat u generalnoj probi u kojoj je Hajduk s 4:0 pregazio ruski Rostov.

Igrački kadar još nije do kraja definiran, ali određeni obrisi su poznati. Neizvjesna je sudbina napadača Futacsa i Saida koji čini se obojica čekaju transfere, a Hajduk se riješio i veznjaka Kožulja i Savvasa. Nakon što su prodali golmana Leticu (Club Brugge) te ostali bez Stipice i Grbića, reagirali su dovođenjem Duke (Cluj) i Posavca na posudbu iz Palerma, a upravo bi on trebao biti prvi golman.

Od ostalih pojačanja ističu se otkup ugovora odličnog Gyurcsa te dolasci Ivanovskog (Slaven Belupo), Beširovića (Radnik Bj.), Mikulića (Sampdoria) i Jaira (PAOK). Ovaj posljednji je brazilsko krilo kod kojeg se očekuje kreativnost i moć na suprotnoj strani od Gyurcsa, ali u prve tri europske utakmice neće moći pomoći ekipi s obzirom na to da je suspendiran. Suspenziju je zaradio lani kao igrač Sheriffa gdje je bio na posudbi iz PAOK-a.

Najveći problem za Hajduk u današnjoj utakmici bi mogao biti travnjak Poljuda koji izgleda u dosta lošem stanju nakon Ultra festivala održanog prije dvadesetak dana.

'Generalno u dobrom stanju ulazimo u natjecateljski dio sezone. Slaviju smo gledali, analizirali, vidjeli smo ekipu koja je čvrsta i opasna u kontranapadima. Svjesni smo da nas čeka zahtjevan protivnik, moramo igrati pametno', poručio je trener Željko Kopić.

  • +21
Hrvatski kup, finale: Dinamo - Hajduk Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj/PIXSELL

'Travnjak nije dobar, posebno za način igre koji mi pokušavamo igrati. Respektiram svakoga, ali za našu igru koju smo prezentirali tijekom priprema, gdje smo imali 70 i više posto posjeda i bili ti koji nameću tempo igre, on nije idealan. Ali tu smo da se adaptiramo i iz situacije koja jest izvučemo maksimum i budemo na visokoj razini', dodao je Kopić.

Slavia je susret s Hajdukom izborila nakon što su u prethodnoj rundi s ukupnih 3:1 izbacili finski Ilves. Bile su to dvije tvrde utakmice u kojima su se Bugari bolje snašli te u obje slavili (0:1, 2:1).

U prvom službenom nastupu sezone pružili su solidan otpor Ludogorecu u Superkupu (0:1) iako je moglo biti i više s obzirom na prikazanu igru, a u prvom su kolu bugarskog prvenstva za vikend na domaćem terenu odigrali 1:1 s kvalitetnim Beroeom.

Slavia je u Europi po drugi puta u zadnje tri godine, a prije ovog perioda nisu igrali od 1997. godine. Zadnji su pokušaj imali 2016. godine kad su kvalifikacijama EL-a ispali od poljske Zaglebie. Europsku su ligu izborili iznenađujuće osvojivši Kup, a u prvenstvu su završili kao sedmi.

Izgubili su dva bitna igrača pred sezonu, standardni zadnji vezni Velev koji ima pet nastupa za Bugarsku otišao je u rumunjski Sepsi St. Gheorghe, a ofenzivni vezni Minchev (8 golova, 6 asistencija prošle sezone) u Beroe Staru Zagoru (Bugarska).

Od novih igrača, u sve četiri utakmice su dosad igrali napadač Velkovski koji je stigao iz Lokokomotiv Plovdiva te zadnji vezni Gamakov koji je zadnje igrao u Poljskoj (Lechia).

  • +7
HT Prva liga, 36. kolo: Rijeka - Hajduk Izvor: Pixsell / Autor: Nel Pavletic/PIXSELL

'Sigurno nas čeka izuzetno težak meč. Gledajući i analizirajući ekipu Hajduka, vidi se da se radi o jako dobroj momčadi. Bit će teško, ali ćemo se pokušati suprotstaviti i izvući pozitivan rezultat. Agresivni su, rade pritisak po cijelom terenu. Pokušavaju kroz posjed lopte kontrolirati igru, a rezultati koje su imali u pripremnom periodu pokazuju da se radi o jako dobroj momčadi', izjavio je trener gostiju Zlatomir Zagorčić i dodao:

'Ne vjerujem da ćemo imati strah, pogotovo nakon što smo protiv Levskog igrali Kup, gdje je stadion bio popunjen navijačima koji su navijali 90 minuta.'

Apetiti Hajduka - s obzirom na realnu snagu večerašnjeg protivnika - tu ne staju. Već je poznato da bi u sljedećoj rundi kvalifikacija za plasman u skupine Europske lige protivnik mogao bio FCSB (bivša Steaua Bukurešt) za koje se smatra ne samo da su prolazni već bi Hajduk bio u poziciji da preuzme poziciju nositelja za playoff rundu. Rumunji prvo, kao i Hajduk, moraju preskočiti protivnika u ovom pretkolu, njima je to Rudar iz Velenja.