ZAISTA TUŽNO

Najveća sramota derbija; ovo će svakoga zaprepastiti!

24.04.2017 u 16:19

Bionic
Reading

U okviru projekta 'Izravna prevencija navijačkoga nasilja' promatrači HHO-a pratili su utakmice 29. kola MAXtv Prve lige

Oni su na temelju izravnog uvida i prikupljenih podataka objavili priopćenje, a iz priloženog se može vidjeti da je najviše posla bilo na derbiju

 GNK DINAMO  –  HNK HAJDUK

Utakmicu Dinamo – Hajduk sa stajališta huliganizma na stadionima pamtit ćemo kao 'piromansko-bombašku feštu' i nezamisliv izliv mržnje dviju navijačkih skupina.

Utakmica Dinamo – Hajduk održana je u Zagrebu 22. travnja 2017. pred oko  15 tisuća gledatelja od čega 2500 pripadnika navijačke skupine Bad Blue Boys (NK Dinamo) i oko 2000 pripadnika navijačke skupine Torcida (HNK Hajduk). Već na početku utakmice seksističko skandiranje BBB  'HNS ped..., nogomet ste sje....' i Torcidino 'I purgera i Riječana i šakama i nogama'. Već u 3. minuti prva baklja na tartan stazu (BBB) i njihovo skandiranje '.. kolcem i lancem i bokserom u glavu, sve za Dinamovu slavu' te u 18. minuti prva eksplozivna naprava slabijeg intenziteta.

U 23. minuti Torcida skandira  oko 2 minute 'Mrzim Dinamo, srpsko ime to', potom „Ubij, ubij purgera'.

BBB u 38. minuti aktiviraju slabiju eksplozivnu napravu, a potom nekoliko minuta skandiraju  'Mamiću Cigane, odlazi iz svetinje', te potom nastavlja 'Tito partija, Hajdukova armija', te 'Ubij, ubij tovara'.

U 44. minuti BBB skandira 'Tovarske pi...' dok istovremeno Torcida odgovara 'Purgerske pi...', te potom u 45. minuti opet 'Ubij, ubij, tovara', 'Tovarske pi...' i na koncu 'HNS ped..., nogomet ste sje...'.

Dinamo-Hajduk 0:2, 29.kolo 2016./17. (sažetak)

Torcida u 52. minuti skandira 'HNS ped..., nogomet ste sje...', a potom „Je.. vas Mamić'.

Od 56. minute jednom petardom počinje 'piromanska fešta' Torcide, a potom u 61. minuti Torcida aktivira 30 baklji koje baca na tartan stazu i jednu na teren, i pali 10 dimnih naprava. U 65. minuti Torcida skandira 'Je... te Dinamo'. Primjećuje se da na južnoj tribini gdje je smještena Torcida gore stolice.

Kako ne bi ostali 'dužni' Torcidi, BBB pale desetak baklji  koje padaju u igralište, a 5 na tartan stazu i aktiviraju 25 snažnih topovskih udara. Potom slijede još 3 baklje. U 80. minuti BBB skandiraju nekoliko minuta 'Mamiću Cigane, odlazi iz svetinje', a Torcida začinjava cijelu priču skandiranjem 'Hrvatska policija, mito i korupcija', pa je u tom piromanskom kaosu utakmica prekinuta na nekoliko trenutaka.

  • +18
Dinamo - Hajduk, 29. kolo MAXtv Prve lige Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek / CROPIX

No, navijački protesti započeli su izvan stadiona i prije početka 'najvećeg derbija'. Kao što je poznato Hrvatska posljednjih dana ima problema s novom regulacijom prometa na granicama, a i s gužvama na naplatnim kućicama. Kako bi pridonijeli što većem kaosu na hrvatskim cestama pripadnici Torcide su na naplatnim kućicama pri ulasku u Zagreb organizirali plaćanje cestarine isključivo u metalnim kovanicama što je stvorilo nepreglednu kolonu automobila.

Petnaestak minuta prije utakmice kolona navijača koja je kupovala karte protezala se od zapadne tribine sve  do spomenika sportašu, dakle preko150 metara, i to u nekoliko redova. Prema procjeni stručnjaka navijači su to organizirali zato da bi prilikom ulaska u stadion bili slabije pretresani i tako unijeli pirotehnička sredstva. Zbog toga je ulazak navijača na sve tribine trajao gotovo do 30-te minute utakmice.

Nakon pozitivnog iskustva na utakmici reprezentacija Hrvatske i Ukrajine, opravdano je postaviti pitanje kako su bile pripremljene i što su radile redarska služba i policija.'

NK OSIJEK – NK INTER  2:1

Utakmica 29. kola MAXTV Prve lige odigrana u petak 21. travnja 2017. u Osijeku na stadionu u Gradskom vrtu. Susret je pratillo oko 1800 gledatelja, među kojima veća skupina Kohorte (navijačka skupina NK Osijeka), dok gostujući navijači nisu primjećeni. Susret je odigran u sportskom ozračju bez navijačkih ispada.

Osijek-Inter 2:1, 29.kolo 2016./17. (sažetak)

NK ISTRA 1961 – HNK RIJEKA  1:1

Na stadionu 'Aldo Drosina' u Puli je u subotu 22. travnja 2017. u 19 sati odigran susret 29. kola MAXTV Prve HNL pred blizu 5000 gledatelja  od kojih je gotovo 1500 bilo pripadnika Armade (navijačka skupina HNK Rijeke), a Demona (navijačka skupina NK Istre 1961), koji su obilježavali 25 godina osnutka, okupilo se oko 200. Cijeli susret protekao je u žestokom navijanju, pri čemu je bilo i nekoliko navijačkih ispada. Armada je uglavnom korektno pratila utakmicu osim što su u 19. i 87. minuti skandirali 'Tovarske sluge', a u 78-oj se čulo i 'Istarske pi...'. U 67. minuti na dva su mjesta zapalili upaljivu smjesu s plamenom poput bengalki.

Istra 1961-Rijeka 1:1, 29.kolo 2016./17. (sažetak)

Demoni su bili znatno 'aktivniji'. Već u 9. minuti aktivirali su jednu petardu, a nešto slično bengalkama zapalili su u 28. i 78. minuti. Aktivirali su i dvije dimne kutije u 28. minuti. Dobrim dijelom utakmice Demoni  su s povremenim prekidima pjevali i skandirali 'Je... te Rijeko', posebno u 14., 56., 61-oj, pa sve do kraja susreta. Riječanima u 17-oj minuti skandiraju '…voli Srbina riječka Armada', a skandiranje 'Riječke pi...' moglo se čuti u 18., 19., 34. i 69. minuti. Na neke sudačke odluke odgovorili su skandiranjem 'Je.. vas Mamić' 36., 37. i 87. minuta, a u 37-oj su suce 'počastili' povicima 'Lopovi, lopovi'.

  • +6
Istra 1961 - Rijeka, 29. kolo MAXtv Prve lige Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Marusic/PIXSELL