SLAVNA PROŠLOST, ALI...

Najpoznatijoj utrci visi opstanak u Formuli 1: Moraju ponuditi nešto više od samog glamura kako bi ostali

05.04.2022 u 06:47

Bionic
Reading

Izvršni direktor McLaren Racinga Zak Brown podigao je prašinu izjavama da organizatori VN Monaca moraju ponuditi nešto više od samog glamura kako bi ostali u Formuli 1

VN Monaka jedna je od najpoznatijih utrka u kalendaru Formule 1. Od prve 1955. nije se vozila samo jedne godine, a to je bila 2020., kada je pandemija prisilila na otkazivanje Grand Prixa u Kneževini.

Samo okruženje pruža spektakl, ali VN Monaka već dug niz godina nudi vrlo malo u smislu uzbuđenja na stazi. Kako su bolidi Formule 1 postajali sve teži i širi, pretjecanja na ulicama Monte Carla gotovo da i nema.

I dok se Monako smatra raskošnom, glamuroznom stanicom u kalendaru Formule 1, Brown vjeruje da druga mjesta nude isto. On je kao primjer naveo nadolazeću Veliku nagradu Miamija, koja će debitirati tijekom sezone 2022., s povratnom VN Singapura i VN Las Vegasa, koja će se prvi put naći u kalendaru 2023. godine.

Predsjednik Formule 1 Stefano Domenicali nedavno je rekao da 'pedigre' više nije dovoljan da bi tradicionalna mjesta ostala u kalendaru, a Brown vjeruje da Monako mora učiniti više kako bi dokazao svoje mjesto u rasporedu.

'Monako je uvijek predstavljao najglamurozniji dio Formule 1. Mislim da Miami, Singapur, Las Vegas počinju isto biti glamurozna tržišta. Isto tako mislim da Monako treba postići iste komercijalne uvjete kao i drugi Grand Prixovi, a također možda treba raditi na načinima da prilagodi svoju stazu jer su bolidi postali veći', kazao je Brown.

Monako plaća najnižu naknadu za utrku u Formuli 1, a iako Brown ne želi da se Formula 1 vodi isključivo financijama, smatra da treba uzeti u obzir 'ekonomski doprinos' sportu.

'Postoji i element koji ne bi trebao pokretati naše odluke, ali bi trebao biti dio naših odluka, a to je ekonomski doprinos sportu', rekao je Brown.

Želi li on Monako u kalendaru?

'Radije bih imao Monako nego ne… ali baš kao što je ovaj sport veći od bilo kojeg vozača ili momčadi, mislim da je veći od bilo kojeg Grand Prixa', rekao je.