spektakl u rujnu

Najluđa utrka godine u Zagrebu će se održati u samom centru, s ciljem kod Manduševca

03.07.2019 u 18:15

Bionic
Reading

Organizatori ovogodišnjeg izdanja Red Bull Soapbox utrke koja će se održati 14. rujna potvrdili su kako će staza biti postavljena u samom centru Zagreba, od Kazališta Komedija do Manduševca...

Riječ je o utrci nemotoriziranih vozila, pogonjenih isključivo gravitacijom i maštom. Sva vozila moraju biti pogonjena na ljudsku snagu što znači bez motora, pedala i vanjskih izvora energije, a svaki član hrabrog tima mora imati minimalno 18 godina. Svaki tim može, ali ne mora imati suvozača.

Zadatak je spustiti se stazom do cilja što prije i s jurilicom u jednom komadu te pritom impresionirati suce svojim scenskim nastupom, kao i estetskim dojmom kojeg vozilo ostavlja te brzinom.

Čak 19 godina povijesti ove utrke pokazalo je da mašta nema granica te da i vozila mogu dolaziti (i odlaziti) u nevjerojatnim oblicima. Tako su stazama diljem svijeta jurili hamburgeri, sladoledi, likovi iz crtića, bivši predsjednici pa i poznate građevine na kotačima. U rujnu ćemo, nakon osam godina, ponovno gledati takve jurilice i u Zagrebu.

Osim 58 timova odabranih od strane stručnog žirija, dva tima odabrana su putem javnog glasanja publike.

Timovi čije su se skice istaknule nevjerojatnom kreativnošću sada čeka teži zadatak – izgraditi funkcionalno vozilo koje će u jednom komadu stići do ciljne linije ove utrke.

Otkačeni spust s preprekama pokazat će čije je vozilo doraslo zadatku, dok će timovi pokušati osvojiti što više bodova sudaca koji će ocjenjivati njihovu kreativnost, vozilo, brzinu spusta i, naravno, nastup prije samog starta.

Atraktivna lokacija utrke

Staza Red Bull Soapbox utrke nalazit će se u samom centru Zagreba. Vrtoglavi spust započet će kod Kazališta Komedija, dok će ciljna linija biti ispred Manduševca, potvrdili su organizatori ove srijede. Dakle, lokacija ne može biti atraktivnija.

Na istoj lokaciji dan prije utrke održat će se i izložba jurilica.

Red Bull Soapbox održat će se 14. rujna 2019.

Ulaz na utrku je besplatan.