NITKO GA NEMA

Najboljim savjetima Ivankoviću prvi zaradio Dinamov dres!

19.09.2013 u 15:29

Bionic
Reading

Novi Dinamov Pumin dres u retro stilu, koji će uskoro biti pušten u prodaju, otišao je najboljem analitičaru s portala Tribina.hr, koji je odgovorio na pitanje – što Dinamo treba poboljšati za pobjedu protiv Černomorca

Bolji skok, odgovorna obavezna igra i više korištenja udaraca s distance ono su što je Dinamu potrebno kako bi povećao svoje šanse protiv Černomoreca, misli korisnik M_Tsigalko, dobitnik novog Dinamovog dresa. Njegovu analizu, s portala Tribina.hr prenosimo u cijelosti:

'Dinamo je ove sezone odradio odličan prijelazni rok, zamjerka ostaje eventualno nedostatak još jednog iskusnog stopera. Međutim, kada su svi zdravi onda je vidljivo da slabe linije nema. Postoji poneka klimava karika, ali zato je tu trener da pravim rotacijama i zadaćama zamaskira slabosti. Gledajući ovu momčad zaista mi se čini da je po potencijalu i ujednačenosti jedna od najjačih, a opet rezultati joj nisu u skladu s tim. Naravno, veliki broj novih igrača iziskuje i određeno vrijeme za uigravanje. Recimo, Ivo Pinto je došao tek nakon priprema, za start sezone nedostajao je i Sammir, a u prilog im ne idu ni dva trenera u ovo kratko vrijeme...

Dinamov protivnik Čornomorec je u naletu. Ukrajinci su zabilježili 6 pobjeda zaredom, a kada dodamo tradiciju Modrih u susretima s ukrajinskim momčadima jasno je da ih čeka pravi izazov. Ipak, Čornomorec je u do sada u europskim pretkolima pokazao dva lica. Tako su na gostovanju u Beogradu protiv Crvene Zvezde odigrali tek 0:0, a pitanje prolaska riješili su kod kuće pobjedom 3:1. Ni ostala pretkola nisu mnogo drugačija, pa su tako izgubili na gostovanju kod rumunjske Dacie (2:1; uzvrat 2:0), te na gostovanju kod albanskog Skendebrua (1:0;1:0) gdje su se provukli na penale. Ta razlika u igri na gostovanju i kod kuće se za sada ne ogleda i ukrajinskom prvenstvu. Tamo Čornomorec drži treću poziciju s 20 prikupljenih bodova u 9. kola, a samo vodeći Metalist ima tri boda više.

Dinamo je poražen na Poljudu


Ipak, nije ni u Modrom taboru sve tako sivo kako se prikazuje zadnjih dana u medijima. Poraz na Poljudu može poslužiti kao faktor za mobilizaciju, ova utakmica će pokazati koliko karaktera stanuje u modroj svlačionici. Nisam pobornik euforije, pa samim time niti dijametralno suprotnih osjećaja nakon samo jedne utakmice. Poljud je Ivankoviću ukazao na slabosti s kojima se sudaraju Modri ove sezone. Da, gorko je što se dogodilo na Poljudu, ali kiks u prvenstvu Dinamo može ispraviti dok u Europskoj ligi jako teško. Što Dinamo mora napraviti za pobjedu? Prva stvar je sinkronizacija svih linija. Dinamo ima dobre individualce, a ni obrana nije tako slaba kako se to prikazuje.

Pitanje skoka
nakon prekida se uigrava na treninzima, a sličan problem se pojavio i u mandatu Velimira Zajeca kojeg je u kratkom roku ispravio Vahid Halilhodžić. Nadam se da isto može i Branko Ivanković jer to je osnovni preduvjet za bilo kakav rezultat. Ozbiljna momčad ne može i ne smije imati toliko slabosti u prekidima kojih ne nedostaje tijekom utakmice. Ako ćemo realno, to nas je puno koštalo u uzvratu sa Austriom, a sada i na Poljudu. Osobno bih vratio Zeleniku na gol jer Sandomierski je previše vezan za liniju tijekom prekida što mi se uopće ne sviđa. Ne mogu reći da je ekstra kriv za primljeno, ali činjenica je da je dosta primio i da to nikako ne može dobro utjecati na psihu obrane. Bez obzira na vrlo dobar učinak naprijed teško je očekivati rezultat kada obrana ne može zadržati stečeno. Osim prekida golove smo primali i kada je obrana ostala na vjetrometrini što ukazuje da linije i nisu baš usklađene.

Određeni problem nosi i izostanak najboljeg strijelca ove sezone, Alžirca El Soudanija. Kažem određeni jer za razliku od obrane napadačkih opcija nam ne nedostaje. Osobno bih prebacio Fernandesa na desnu stranu, a lijevo postavio Saida Husejinovića kojem je to ipak pozicija na kojoj je proveo većinu svoje karijere. Velik adut Dinama u razbijanju protivničkih napada trebao bi biti sve bolji Marcelo Brozović. On bi u paru s Ademijem trebao tvoriti taj blok u sredini, a raduje i činjenica da Broz sve češće zabija. Branko Ivanković još od prvog mandata igra u sustavu 4-2-3-1 što očekujem i u četvrtak. Ne znam za njega, ali ja imam samo jednu dilemu, a to je lijevi bek. Nisu me impresionirali ni Lima, a ni Pivarić. Josip je osjetno bolji u ofenzivnom dijelu, a Ruben se čini nešto bolji defanzivno. S obzirom da je Husejinović malo tromiji tip igrača možda ipak Lima na tu poziciju. Dakle, ovo bi bila moja postava:

Zelenika – Pinto, Šimunić, Šimunović, Lima – Ademi, Brozović – Fernandes, Sammir, Husejinović – Beqiraj.

Fernandes zna zabijati atraktivne golove


Još jednom, problem skoka je dosta apsurdan s obzirom na visinu Šimunović i Šimunića. Mladi Jozo je pokazao dobru igru u polju, ali ako odvrtimo snimke sa Poljuda jasno je da je on taj koji je kasnio u duelu sa Pašalićem. No, on je u ovom trenutku najbolje što Dinamo ima na raspolaganju i treba vjerovati u njega. S obzirom da će Čornomorec biti nešto defanzivnije postavljen trebali bi Modri dosta pokušavati i šutevima izvana. Brozović, Husejinović, pa i Fernandes imaju dobar udarac i trebaju ga što više koristit. Sammirova sposobnost da stvori višak bi trebala više doći do izražaja na maksimirskom travnjaku nego na poljudskoj oranici. Beqiraj je pak u sjajnoj formi i velik adut leži u njegovim fizičkim kapacitetima koji bi trebali pomoći u otključavanju obrane Ukrajinaca.

Za okrenut utakmicu na svoj mlin Dinamu treba rani pogodak da otvori goste i iskoristi brzinu Fernandesa i Beqiraja kroz kontre. Ako se Čornomorec išao braniti u Albaniju, čisto sumnjam da će doći otvorenog garda u Maksimir. Zašto ne bi utakmicu otvorio Brozović kao u Beču ili Fernandes kao u Tiraspolu? Dinamo premalo koristi taj segment igre, a potencijala ima. Teško će nekim proigravanjem kroz sredinu doći u prednost jer to je teško kroz zgusnutu i postavljenu obranu.

Dinamove slabosti su vidljive, ali i ispravljive. Nadam se da će napadači biti raspoloženi kao i do sada i da će obrana zadržati stečeno, ali u tome će trebati i podršku ostatka momčadi...'