prema transfermarktu

Najboljim hrvatskim nogometašima cijena u padu; je li Luka Modrić ovako nešto mogao očekivati?

16.05.2019 u 09:35

Bionic
Reading

Hrvatska nogometna reprezentacija oduševila je prošle godine osvojivši drugo mjesto na svjetskom prvenstvu u Rusiji. Istovremeno, s tim rezultatom osim ugleda, hrvatskim je nogometašima i porasla vrijednost

Na kraju 2018. godine kroz Fifin je sustav TMS prošle godine prošlo čak 389 međunarodnih transfera hrvatskih nogometaša, što je porast od 20,4 posto, a Hrvatsku je svrstalo na visoko deseto mjesto u ukupnom poretku zemalja.

Vodeći je bio Brazil s 1753 transfera svojih nogometaša, a iza njih smjestili su se Argentinci (891), Britanci (693) i Francuzi (668).

Osim toga, vrijednost transfera hrvatskih nogometaša porasla je za čak 91,8 posto, na ukupno 152,7 milijuna američkih dolara, što je Hrvate svrstalo na 12. mjesto poretka. I u toj su kategoriji vodeći Brazilci s više od milijarde dolara vrijednosti, a slijede Francuzi (732,9 milijuna), Španjolci (596,6 milijuna) i Portugalci (581,8 milijuna).

>> Iskreni Domagoj Vida o problemu reprezentacije, svom odlasku iz Bešiktaša i predsjedniku Erdoganu

Ipak, taj veličanstveni rezultat donio je i stanovite probleme hrvatskim reprezentativcima, posebice onima najkorištenijima. Jer zbog nastupa na SP-u do sredine srpnja, pa potom i brojnih proslava, naslikavanja s navijačima i kasnijeg ulaska u trenažni proces, jesenski dio sezone u klubovima nije im bio na najvišem nivou, pa su stigli i porazi u Ligi nacija.

  • +74
SP u nogometu, finale: Hrvatska - Francuska Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj/PIXSELL

Sve to valoriziravši, uz činjenicu da im idu i godine, utjecale su na to da im uoči ovog prijelaznog roka vrijednost, ako ne pada, onda stagnira.

Tako je krajem 2018. godine na prvom mjestu, daleko ispred svih, bio veznjak Barcelone Ivan Rakitić i tada je po transfermarktu vrijedio 70 milijuna eura, dok je najbolji nogometaš svijeta Luka Modrić, procijenjen na 'svega' 25 milijuna eura. Je li to realno i je li Modrić, koji će u rujnu proslaviti 34. rođendan, tako nešto mogao očekivati? Analitičari se slažu kako je realno da mu cijena, usprkos tome što je proglašen Najboljim igračem svijeta, bude u padu.

Zanimljivo, Modriću se u godinu dana vrijednost prilično smanjila, u 2017. je vrijedio 50 milijuna eura, kao i Ivan Rakitić.

Sada, uoči novog prijelaznog nogometnog roka, stanje na 'tablici' Transfermarkta je sljedeće.

Prvi je Ivan Rakitić, kojem vrijednost sada procjenjuju na 50 milijuna eura. Marcelo Brozović, veznjak Intera, među rijetkima je kojem je porasla vrijednost. I sada mu je cijena 45 milijuna eura.

Ivana Perišića krajem prošle godine procijenili su na 45 milijuna eura, a sada je 'pao' na 35 milijuna.

Andrej Kramarić, koji je ove sezone u dresu Hoffenheima zabio 16 bundesligaških golova, 'stragnira'. A cijena mu je - 35 milijuna eura.

Među srenticima kojima je porasla vrijednost su Mateo Kovačić, koji je ove sezone u dresu Chelseaja igrao puno više nego u dresu Reala, i Ante Rebić - koji umjesto 30 sada pream procijeni Transfermarkta vrijede 35 milijuna eura.

I tek iza njih, na sedmom mjestu među hrvatskim nogometašima je najbolji igrač svijeta 2018. godine - Luka Modrić.

Cijena mu je kao i krajem godine - 25 milijuna eura. Naravno, postavlja se pitanje koliko je ona realna, jer svi znamo kako Real igra s Modrićem, a kako bez njega.

Na istu vrijednost procijenjen je i Mario Mandžukić, koji se nakon svjetskog prvenstva oprostio od reprezentacije, ali je vrhunskim nastupima u dresu Juventusa - uspio podići vrijednost za pet milijuna eura.

'Top 10' najvrednijih hrvatskih igrača zatvaraju Dejan Lovren i Šime Vrsaljko. Stoper Liverpoola, koji se s 'redsima' bori na naslov Lige prvaka prije šest mjeseci procijenjen je na 25 a sada na 20 milijuna eura, ali sigurni smo da će - ako Kloppova momčad uzme ovaj trofej - cijena opet porasti. Posebno ako Lovren dobije priliku u finalu.

Na Vrsaljkov pad vrijednosti sasvim sigurno utjecala je ozljeda, zbog kojeg ga nema već neko vrijeme na terenima.

U ovom nabrajanju spomenut ćemo još Nikolu Vlašića, igrača koji je oduševljavao u dresu moskovskog CSKA, i koji velikim koracima ulati u A reprezentaciju, kojem cijena rapidno raste i sada je procijenjen na 18 milijuna eura. U listopadu prošle godine - vrijedio je 'samo' deset milijuna eura, što znači da mu je u ovih nešto više od šest mjeseci cijena porala skoro dvostruko.

Za kraj, izdvojit ćemo još Domagoja Vidu, igrača turskog Bešiktaša, koji je prije nekoliko dana izabran u idelanu momčad turskog prvenstva i oko čijeg se transfera puno pisalo. Kada se pisalo gdje bi mogao nastaviti karijeru, spominjala se odšteta od 15 milijuna eura, iako je po Transfermarktu cijena hrvatskog stopera - deset milijuna eura.

Sve to jasno sugerira kako je cijenu igraču teško odrediti unaprijed, već ona zavisi od trenutka, zakona ponude i potražnje, nečije želje da želi baš tog igrača, pregovaračkim sposobnostima menadžera...