SPRETNI PAULO OBRADOVIĆ

Najbolji igrač Jadranske lige stekao vještine reanimacije

20.05.2014 u 11:21

Bionic
Reading

Jedan od najboljih hrvatskih vaterpolista, Paulo Obradović u riječkom Kabinetu vještina, specijaliziranom centru za reanimaciju, spremno je naučio kako brzom reakcijom spasiti život, savladavši uspješno sve tehnike reanimacije.

Popularni sportaš odlučio se na korisni tečaj Kabineta vještina kako bi svojim prisustvom upozorio na važnost reanimacije u spašavanju ljudskih života. Kabinet vještina, važno je istaknuti, osnovan je kako bi se studentima medicine, medicinskom osoblju, ali i svima zainteresiranim građanima pružilo znanje iz područja reanimacije i spašavanja ljudskih života.

'Izuzetno sam ponosan što mogu sudjelovati u radu Kabineta vještina. Kao sportaš vrlo sam svjestan važnosti pravovremene reakcije kada je u pitanju pružanje prve pomoći i smatram kako bi se ljudi trebali više angažirati i posvetiti ovoj vrsti projekata koji su od neprocjenjive važnosti, ali kojih nažalost nema dovoljno', naglasio je Paulo.

Paulo Obradović u riječkom Kabinetu vještina

Zasigurno najvažniji segment u edukaciji studenata medicine i drugih zdravstvenih grana je kardiopulmonalna reanimacija (KPR). Zbog specifične važnosti kao i uslijed nemogućnosti učenja ovih postupaka na bolesnicima, neophodno je omogućiti studentima i polaznicima tečajeva oživljavanja uvježbavanje navedenih postupaka na sofisticiranim modelima (tzv. 'lutke' ili 'modeli') u Kabinetu – učionici isključivo za tu namjenu.

'U nadolazećim godinama očekujemo daljnje razvijanje Kabineta vještina uz generiranje njegove prepoznatljivosti kao vodećeg simulacijskog centra iz područja reanimatologije u široj regiji. Svi naši polaznici zadovoljni su i teorijskom nastavom, ali i praktičnim vježbama za koje smatraju kako im uvelike mogu pomoći u spašavanju nečijeg života. Izuzetno nam je drago što su i perspektivni sportaši uvidjeli važnost uloge Kabineta. Paulo se odlično snašao i kao učenik, ali i kao demonstrator, pa se nadamo kako će stečeno znanje podijeliti i sa svojim kolegama', ističu voditelji Kabineta vještina, Mirna Bobinac, dr.med. i doc. dr. sc. Alen Protić, dr. med.

INFO

Kabinet vještina osnovan je 2001. godine po uzoru na specijalizirane učionice koje postoje u većini medicinskih učilišta zapadne Europe i SAD-a pod imenom 'Kabinet vještina'. Proces stvaranja Kabineta vještina započinje Katedra za anesteziologiju, reanimatologiju i intenzivno liječenje na čelu s njenim tadašnjim predstojnikom doc. dr. sc. Alanom Šustićem koji je rezultirao simulacijskim centrom u kojem se polaznici podučavaju medicinskim vještinama i znanjima koja su neophodna u izobrazbi liječnika i ostalog medicinskog osoblja, a ne mogu se u potpunosti savladati tijekom kliničke nastave.