NEPONOVLJIVI GIANLUIGI BUFFON

Najbolji golman svih vremena odlučio je braniti jer mu se nije trčalo

02.04.2017 u 15:41

  • +5

Gianluigi Buffon - legendarni talijanski golman

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Bionic
Reading

Danas se u svijetu sporta često olako koristi riječ institucija. Kada je riječ o talijanskom golmanu Gianluigiju Buffonu, svi će se složiti kako je riječ o istinskoj nogometnoj instituciji i po mnogima najboljem golmanu u povijesti

Legendarni talijanski golman Gianluigi Buffon prošle je subote u Palermu protiv Albanije upisao jubilarni 1000. službeni seniorski nastup u karijeri. Italija je slavila 2:0, što znači da je Buffon po 60. puta u 168 utakmica za Azzure sačuvao svoju mrežu netaknutom. Dodamo li reprezentativnim nastupima one za momčadi Parme i Juventusa, dobit ćemo da od tih 1.000 utakmica na čak 433 lopta nije nijednom odsjela iza njegovih leđa.

Debi iz snova protiv Bobana i društva

Iako su ga kao nadarenog klinca iz Carrare tražile škole nogometa AC Milana i Bologne, tada 13-godišnji Gianluigi Buffon završio je u Parmi. Na svom je nogometnom početku svaštario. Igrao je napadača i veznog te čak zabijao i dosta golova. No po riječima njegove sestre, jednog dana je došao s treninga sa stavom 'kako će odsad biti golman jer mu je dosta trčanja'.

Kao i mnogo puta u sličnim slučajevima, pitanje je kakvu bi karijeru imao Buffon da nije bilo hrabrosti jednog čovjeka. Naime, u studenom daleke 1995., u Parmi se ozlijedio reprezentativni golman Luca Bucci. Iako je na raspolaganju imao i veterana te sigurniju opciju Alessandra Nistu, tadašnji je trener Parme Nevio Scala donio odluku da će u subotu u velikom derbiju protiv eventualnih prvaka AC Milana na gol stati 17-godišnji Gianluigi Buffon, golobradi mladić koji je taj tjedan odradio prvi trening sa seniorskom momčadi. Gosti iz Milana predvođeni igračkim veličinama poput Roberta Baggija, Zvonimira Bobana, Georgea Weaha, Dejana Savićevića i Marca Simonea u toj su utakmici bili dominantni, no 191 cm visoki Buffon radio je čuda na golu. Obranio je nekoliko čistih prilika Baggiju i Weahu te je bio daleko najzaslužniji za to što je utakmica završila 0:0. U Italiji i dan-danas Buffonov debi smatraju najboljim debijem u svojoj nogometnoj povijesti.

'Nikad nisam vidio debi poput ovog!' Što se tiče prikazanog karaktera i prikazane kvalitete, Buffonovu izvedbu opisao je legendarni golman i kasnije talijanski izbornik Dino Zoff.

Tih dana sjeća se i Scala

'Baciti 17-godišnjaka među lavove bio je riskantan potez. Upitao sam ga večer prije utakmice je li spreman nastupiti protiv Milana. Rekao je da je spreman takvom sigurnošću da nisam više dvojio. Ispao sam genijalac, no da su se stvari odvijale drugačije, mogao sam ostati i bez posla.'

Scala je klupu Parme napustio iduće godine, a naslijedio ga je legendarni Carlo Ancelotti, sadašnji trener njemačkog Bayerna. Stari je lisac odmah primijetio da u Buffonu ima nešto posebno. Buffon je pažnju na sebe dodatno skrenuo sjajnim nastupima na U-21 prvenstvu Europe u kojem je osvojio zlatnu medalju.

Za mene osobno Buffon je najbolji golman svih vremena i ne zanima me nikakvo drugo mišljenje. Međutim, osim što je veliki nogometaš, Gigi je sjajna osoba koja u sebi ima onaj dječački duh usprkos tome što će uskoro napuniti 40 godina.

'Talijanski mediji podigli su frku jer je Ancelotti startnu poziciju dao 18-godišnjem Buffonu iako je u momčadi imao zdravog reprezentativca Lucu Buccia. No mi igrači, a tada su tu bile zvijezde poput Sebastiana Verona, Hermana Crespa, Liliana Thurama i Fabia Cannavara, bili smo mirni jer se od prvog treninga vidjelo kako taj klinac u sebi ima nešto posebno i da je s njim obrana sigurnija. Odmah se vidjelo da je Buffon izvanserijski talent', izjavio je za tportal.hr tadašnji igrač Parme i proslavljeni hrvatski reprezentativac Mario Stanić.

Buffon je u 27 utakmica primio samo 17 golova, a te sezone sjajna je generacija Parme ostala samo dva boda kratka za prvakom Juventusom. Kruna sjajnih nastupa bio je osvojen Kup Uefe 1999. kad su u finalu s 3:0 svladali Marseille, a iste sezone osvojili su i Kup Italije te talijanski Superkup. Te 1999. Buffon je i osvojio prvu od nevjerojatnih 11 nagrada za najboljeg golmana talijanske Serie A i nagradu Bravo za najboljeg mladog nogometaša Europe.

Nakon još dvije sezone u Parmi, u ljeto 2001. prodan je u Juventus za rekordni iznos za golmana od sto bilijuna lira, ili oko 53 milijuna eura.

Trofeji Gianluigia Buffona / Prvenstvo Italije 2002, 2003, 2005*, 2006*, 2012-2016. (Juventus) / Kup Italije 1999 (Parma), 2015, 2016 (Juventus) / Superkup Italije 1999. (Parma), 2002, 2003, 2012, 2013, 2015. (Juve) / Kup Uefa 1999. (Parma)

Dominacija u Juventusu

U dresu Stare Dame gol je primio tek u četvrtoj utakmici. Ukupno je u 34 utakmice primio tek 22 gola i bio je važan kotačić momčadi koja je osvojila talijansko prvenstvo. Bio je to tek početak. Uslijedila je era dominacije Juventusa koja je zaustavljena tek za zelenim stolom kada su ovom slavnom klubu oduzete titule te su izbačeni u drugu ligu. Ovo mu je 16. sezona u crno-bijelom dresu, a rezime je impresivan. Ove sezone Juventus ima osam bodova prednosti devet kola prije kraja i na najboljem su putu da osvoje 6. uzastopnu titulu prvaka Italije i 10. ukupno (iako su mu dva oduzeta zbog skandala oko namještanja utakmica, op. a.).

Posebno je impresionirao velikog švedskog napadača bosanskog podrijetla Zlatana Ibrahimovića:

'Najbolji golman protiv kojeg sam ikad igrao je bio Buffon! Kad sam igrao za Juventus, bilo je teško na treninzima proći pokraj Cannavara i Thurama. Kad mi je i uspjelo prijeći ih naletio sam na Buffona kojeg je bilo gotovo nemoguće svladati.'

Kad je Juventus izbačen u drugu ligu 2006., Buffon je bio na meti brojnih velikih klubova, no njegov odgovor bio je kratko i jasno: Ne, hvala!

Ostao je vjeran svojoj momčadi i kod Juventusovih navijača učvrstio kultni status. Iznimno ga cijene svi. Slavni golman Reala i Španjolske Iker Casillas za Buffona je izjavio: 'On je mjerilo kako za mene tako i za sve igrače moje generacije. Kad sam počeo igrati, imao sam jedan san. Sanjao sam da postanem poput njega i poseban je osjećaj stajati s njim na istom travnjaku.'

U prebogatoj karijeri s Parmom i posebice Juventusom osvojio je 19 različitih trofeja. S reprezentacijom Italije osvojio je titulu svjetskog prvaka 2006., kada je u sedam odigranih utakmica primio samo dva gola. I što onda ovog 39-godišnjaka motivira da i dalje djeluje tako gladan uspjeha kao na početku karijere?

Neuhvatljiva Liga prvaka

Buffonov sveti gral je osvajanje Lige Prvaka. U dresu Juventusa dvaput je poražen u finalu, 2003. od Milana i 2015. od Barcelone.

'Osvajanjem Lige Prvaka osvojio bih sve što sam si zacrtao. No nije sve u pobjedi. Najdragocjeniji su mi trenuci nakon utakmica, kad sa suigračima i prijateljima slavite činjenicu da ste uspjeli naplatiti sav svoj trud', izjavio je Buffon.

Na taj dosad neuhvatljiv naslov sigurno ga često podsjeća i sestra Guendalina Buffon, proslavljena talijanska odbojkašica i osvajačica odbojkaške lige prvaka:

'Volim u šali podsjetiti brata da sam još uvijek jedina u obitelji koja je osvojila Ligu prvaka. Sigurna sam da mu to daje dodatan motiv da još uvijek igra na ovako visokoj razini.'

Buffonu i Juventusu na novom pohodu na Ligu prvaka u četvrtfinalu stoji stari dužnik Barcelona. Katalonski gigant je po mišljenju stručnjaka favorit, no ako itko može ukrotiti Messija, Neymara i Suareza, onda je to Buffon. Uspije li u svojoj želji da osvoji Ligu prvaka, jedno je sigurno. Gianluigi Buffon postavio je standard prema kojem će se ocjenjivati svi budući veliki golmani. U cijeloj priči važnu ulogu o lovu na titulu koja Buffonu nedostaje ima i hrvatski nogometaš Mario Mandžukić s kojim je u sjajnim odnosima.

'Bio sam vrlo impresioniran gledajući Gianluigija izbliza na treningu i utakmicama. Njegove slabosti? Nema ih. Stvarno', izjavio je zvijezda Juventusa Andrea Pirlo.

Iako je u ranijoj fazi karijere imao neke nepromišljene poteze poput nošenja parola za koje se ispostavili da su ih koristili neonacisti te skandala s klađenjem, Buffon je danas iznimno cijenjen, vole ga navijači, suigrači, treneri i protivnici. Rođeni je vođa, lider, motivator. Dirigira obranom i ne pokazuje nikakve znakove posustajanja. Prošle sezone oborio je vratarski rekord od točno 974 minute bez primljenog gola. Ove je sezone u 32 utakmice u prvenstvu Italije i Ligi prvaka primio ukupno samo 20 golova. Njegovih 39 godina na terenu se ne primjećuje. Dokad ćemo ga gledati?

'Ne bih izdržao da na ovo gledam kao na posao. Nogomet mi je prvenstveno zabava. Dok god se zabavljam i dok će me tijelo služiti, planiram igrati nogomet', svoje planove objasnio je Buffon.

Kroz nogometnu povijest prodefiliralo je mnogo vrhunskih vratara. Od Lava Jašina, Petera Shiltona, Dine Zoffa i Petera Schmeichela do Manuela Neuera i Davida De Geeja, no za mnoge je Gianluigi Buffon najveći od najvećih. Jedan od njih je i Mario Stanić koji je za tportal.hr kazao o Buffonu, u kontekstu 'jedan od najvećih', sljedeće:

'Buffon mi je najbolji golman svih vremena i ne zanima me nikakvo drugo mišljenje. Međutim, osim što je veliki nogometaš, Gigi je sjajna osoba koja u sebi ima onaj dječački duh usprkos tome što će uskoro napuniti 40 godina. Vrlo je ugodna osoba s kojom je bio užitak dijeliti svlačionicu. Puno nogometaša danas odrađuje posao, a Gigi uživa u svakoj novoj utakmici ili treningu jer je to njemu prirodno.'