dosta im je

Najbolje svjetske tenisačice i tenisači osjećaju se zapostavljeno zbog Novaka Đokovića: Kao da nam je netko oduzeo natjecanje...

15.01.2022 u 10:41

Bionic
Reading

Vodeći igrači Australian Opena izjavili su u subotu da su umorni od sage o Novaku Đokoviću koja je zasjenila prvi ovogodišnji Grand Slam i žele da se tenis vrati u centar pozornosti

Prije početka turnira u potpunosti je dominirala borba prvog igrača svijeta da nastupi u Melbourne Parku, suočen s odlukom australske vlade da ga deportira nakon što mu je dvaput ukinula vizu.

'Neću lagati, to je bilo u svim vijestima posljednjih nekoliko tjedana. O tenisu se nije dovoljno govorilo u posljednjih nekoliko tjedana, što je šteta', izjavio je četvrti nositelj grčki tenisač Stefanos Tsitsipas u Melbourne Parku, dva dana prije početka turnira.

'Cijela ova situacija oduzela je mnogo pozornosti s nas natjecatelja', rekao je australski igrač broj jedan Alex de Minaur, 32. nositelj ovogodišnjeg izdanja Australian Opena te dodao:

  • +4
Novak Đoković na treningu u Australiji Izvor: Profimedia / Autor: Kelly Defina / AFP / Profimedia

'Osjećaj je kao da nam se oduzima natjecanje za koje samo želimo da počne. Samo smo željni izaći i natjecati se. Da budem iskren, spreman sam sve ovo ostaviti iza sebe i usredotočiti se na igranje svojih teniskih mečeva i pustiti moj tenis da govori.'

De Minaur je odbio kritizirati Đokovića, ali je rekao da je njegova odluka da se ne cijepi u suprotnosti s onim što su normalni Australci morali proći. Australija je pretrpjela neke od najduljih karantena na svijetu i ima stopu cijepljenja od 90 posto među odraslima.

'Australci su prošli kroz mnogo toga. Bilo im je jako teško. Napravili su puno da zaštite sebe i svoje granice. Kao i svaki drugi tenisač, ako si htio ući u zemlju, morao si biti dvostruko cijepljen. Sve je na njemu, njegovim izborima i prosudbi', zaključio je Alex de Minaur.

  • +3
Đoković - saslušanje Izvor: Profimedia / Autor: Richard Milnes / Shutterstock Editorial / Profimedia

Prvakinja Australian Opena za žene Naomi Osaka kazala je pak da je odluka o Đokoviću na vladi, a ne na igračima. Izrazila je suosjećanje s Đokovićem te se prisjetila svoje situacije kada je bila u središtu pozornosti zbog povlačenja s French Opena nakon svađe s organizatorima zbog medijskih obveza.

'Mislim da je to nesretna situacija. On je tako sjajan igrač i pomalo je tužno. Znam kako je biti u njegovoj situaciji, kad vas pitaju o toj osobi, vidjeti komentare drugih igrača, to nije najbolja stvar. Pokušavam ostati pozitivna', izjavila je Osaka, 13. nositeljica prvog Grand Slam turnira sezone.