NIŠAN NA FEDERERU

Nadal jureći ruši teniske rekorde

14.09.2010 u 10:30

Bionic
Reading

Prije godinu dana, liječnici su Nadalu predviđali neizvjesnu sportsku budućnost. Govorilo se da su mu koljena 'za penziju' i da su slavni dani vjerojatno iza njega. Kakve greške

U 2010. Rafa je uzeo tri grand slam naslova i tako privatizirao još neke rekorde. Rušenjem Novaka Đokovića u finalu New Yorka, postao je najmlađi igrač u povijesti koji je osvojio sva četiri najveća turnira, a trenutačno je zaustavljen na brojci devet. Ako osvoji u siječnju Melbourne postat će prvi u 'Open eri' koji će držati sva četiri u istom trenutku.

'Igrao sam dobro, zadovoljan sam svojom prezentacijom, ali bila je to jedna od večeri kada ti ne preostaje reći ništa nego da je protivnik bio bolji. Rafa, svaka ti čast. Naravno da sam razočaran porazom, peče me, ali neću se žaliti i nećete vidjeti suze', rekao je nakon finalnog poraza Novak Đoković i dodao:

'Nadal svakako ima kapacitet za postati najbolji igrač u povijesti. Nikada nije bio ovako dobar na tvrdoj podlozi. Nevjerojatno je popravio servis, brzina i preciznost su opet tu, a igra s osnovne linije nikada ni nije bila upitna.'

Nadal je tako sa 24 godine došao do devetog grand slam naslova u 26 pokušaju, sporije samo od Borga koji je do devet došao nakon 22 pokušaja. Federeru je trebalo 30, Samprasu 31. Njih su dvojica još uvijek prilično daleko, ali Federer će svakako morati još raditi da zadrži Nadala na pristojnoj distanci. Danas ima 16 grand slam naslova, a nakon ove godine čini se sasvim realnim da jednom i neumorni Španjolac dođe do te magične brojke. Naravno, ako koljena budu u redu.

Noge su mu brže od protivničkih, ali najveća prednost mu je glava. Njegova mentalna stabilnost je bez presedana i to je rezultiralo samo s dva izgubljena grand slam finala u karijeri. Oba od Federera u Wimbledonu, dok nije riješio i taj problem 2008. godine.

'Nemam nekih dugoročnih ciljeva; želio bih ove godine osvojiti još finalni masters turnir u Londonu. Nikada nisam sezonu završio pobjednički i to je karika koja mi još nedostaje', nije želio novinarima dati vrišteći naslov Nadal koji već danas ima gotovo sve.

Posljednji gem i Nadalovo slavlje