KLADITE SE PAMETNO

Na utakmici Borussije i Šahtara čeka nas golijada!

13.02.2013 u 13:40

Bionic
Reading

Iako je ovaj susret pomalo u sjeni drugog današnjeg okršaja Lige Prvaka, onog Reala i Manchestera, ne treba dvojiti kako je riječ o utakmici s puno očekivanja, jer je riječ o dva iznenađenja grupne faze lige prvaka - Šahtara koji je iz grupne faze eliminirao prošlogodišnjeg prvaka Chelsea te Borussije koja je iza sebe ostavila favorizirane Real i Man City

Šahtar je ove sezone, može se reći, jači nego ikad prije. U domaćem prvenstvu su već nakon prvog dijela praktički proglašeni prvacima, a u Ligi prvaka su se nosili sasvim ravnopravno s Chelseajem i Juventusom, europskim velikanima.

Kladite se pametno

Sve najave današnjih utakmica i prognoza pročitajte na dvoznak.com, adresi za pametno klađenje

Tijekom cijelih priprema neprestano se govorilo samo o jednoj jedinoj stvari, ogledu s Borussijom, a trener Lucescu sada poručuje:

'Na temelju onoga što smo pokazali na pripremama, mogu reći kako je momčad u potpunosti spremna, ali sutra ćemo odgovoriti na pitanje možemo li pobijediti jednu veliku momčad kao što je Borussia Dortmund. Imali smo do sada uspjeha u Europskoj ligi protiv njemačkih momčadi Schalkea i Werdera, ali Borussia igra jedan drukčiji nogomet, sličan onome Argentinaca i Brazilaca.'

Inače, ukrajinsko prvenstvo još je u fazi mirovanja i to je mali hendikep za domaćine s obzirom na to kako više od dva mjeseca nisu okusili pravu natjecateljsku utakmicu. Pokušali su to nadomjestiti velikim brojem prijateljskih ogleda, a hoće li im to biti dovoljno, ostaje za vidjeti.

'Mi smo već navikli igrati u veljači protiv momčadi koje su u boljoj natjecateljskoj formi. Isplanirali smo pripreme kako bismo to kompenzirali. Ako budemo igrali najbolje što možemo, neću biti ni najmanje zabrinut', dodao je Lucescu.

Šahtar - Borussia Dortmund

SRI u 20:45 sati|Arena2

Sve TV preporuke potražite OVDJE.

Domaćini na raspolaganju danas nemaju standardnog braniča Kučera koji je suspendiran, a zamijenit će ga vjerojatno iskusni Čigrinskij. Nema ni povremenog prvotimca sredine terena Ilsinha, a defenzivac Hubschman također je upitan nakon što je propustio desetak dana treninga zbog bolesti. Na mjestu kreativca Williana koji je preselio ove zime u Anži već se uklopio novi ofanzivac Taison tako da tu ne bi trebalo biti većih problema.

Gledajte uživo!

Članovi communityja Tribina.hr imat će prilike prijenose utakmica Lige prvaka uživo pratiti u sklopu tog community portala. Spomenute utakmice možete gledati i na Match.tportal.hr (pay per view online servis) te u svega nekoliko poteza možete osigurati užitak gledanja još jednog spektakla Lige prvaka.

Korisnici usluge MaxTV To Go (usluga web & mobile) također mogu utakmice gledati na svom mobilnom uređaju ako se u trenutku dok traje utakmica nalaze na putu. Više informacija potražite OVDJE.

Nakon poraza u posljednjem prvenstvenom s visokih 1:4 kod kuće protiv HSV-a, Jurgen Klopp nije mogao biti zadovoljan, ali daleko od toga da se u Dortmudu upalilo svjetlo za uzbunu.

'Takve se utakmice dogode kroz sezonu. Mnogo toga nije išlo na naš mlin, a onda je Robert dobio i dosta sumnjivi crveni karton. U drugom smo poluvremenu igrali znatno bolje, ali nismo uspjeli preokrenuti stvar, a rezultat baš i ne govori o situaciji na terenu', rekao je Jurgen Klopp, koji je za tu utakmicu ostao bez dobrog dijela igrača koji mogu igrati na poziciji beka, pa je to mjesto silom prilika morao popuniti Sven Bender. Eksperiment, nije potrebno naglašavati, nije uspio.

Za ovu će utakmicu biti drukčije. Iako i dalje osjeća bolove te ozljedu skočnog zgloba, u momčadi će gotovo sigurno biti Marcel Schmelzer, a problemi će nastati ako on neće moći odigrati do kraja, jer su i dalje izvan konkurencije Grosskreutz i Owomoyela, koji bi ga mogli zamijeniti na poziciji lijevog beka. Još jedan problem definitivni je izostanak Ilkaya Gundogana, čime se otvara rupa u sredini terena.

Teško da će trener Klopp optirati za Sahina u ovako važnoj utakmici, a iako je duet Bender - Kehl odigrao niz dobrih utakmica, nijedan iz tog dvojca nije pretjerano kreativan igrač. Dobre su pak vijesti te da se u momčad vratio Neven Subotić, koji je u nedjelju bez problema odigrao utakmicu za rezervnu momčad.

U dosadašnjem dijelu Lige prvaka momci u žuto-crno odigrali su na iznimno visokoj razini, ubilježili u najtežoj skupini 14 bodova te pritom ostavili fantastičan dojam. Što se tiče njihove današnje prepreke, momci iz Dortmunda itekako su svjesni koliko su njihovi protivnici opasni, neovisno o tome da već neko vrijeme ne igraju natjecateljske utakmice.

'Možda se u našoj javnosti ne spominje dovoljno, koliko je Šahtar stvarno opasna momčad, ali mi to znamo. Vidjeli smo koliko su dobro igrali na jesen, pa znamo da će utakmica biti teška', rekao je jedan od oslonaca momčadi Roman Weidenfeller.

Vjerojatni sastavi
Pjatov – Srna, Čigrinskij, Rakitskij, Rat – Stepanenko, Fernandinho, Teixeira, Mhitarjan – Taison, Luiz Adriano

Weidenfeller - Piszczek, Subotic, Hummels, Schmelzer - Blaszczykowski, Kehl, S. Bender - M. Götze, Lewandowski, Reus

PROGNOZA

Obje ove momčadi igraju dosta napadački nogomet i unatoč tome što ih čeka još i sastanak u Njemačkoj, očekivano je usmjeriti se prema overu. Šahtar je momčad koja se nije naviknula braniti. U domaćem prvenstvu igraju više nego otvoreno jer nemaju prave prijetnje, a i u Ligi prvaka napad im je najbolje oružje. Svjesni su činjenice da prije uzvrata moraju osigurati kakvu-takvu prednost, a sa brojnim Brazilcima u momčadi imaju dovoljno kapaciteta to i ostvariti. Izostanak Williana ne treba previše uzimati kao hendikep, jer se pokazalo u pripremnom dijelu da je Taison, bivše metalistovo čudo od napadača, u potpunosti spreman nadomjestiti njegov izostanak. Borussia će pak danas vrebati priliku iz kontranapada, a to je ono što im najbolje ide. Gotze, Lewandowski i Reus, tri mlada i brza ofanzivca u njihovim redovima kao stvoreni su za takve situacije. Obje momčadi su do sada bile iznimno učinkovite u Ligi prvaka. Šahtar je zabio u pet od šest susreta, a Borussia je bila učinkovita u svih šest utakmica grupne faze. U skladu s navedenim, over 2,5 ovdje je vrlo logičan izbor, i to po solidnom ulogu.