UHVAĆENI U MULJAŽI

Na Eurobasketu dopingirani Makedonac i Španjolac

08.11.2011 u 18:08

Bionic
Reading

Jedan španjolski i jedan makedonski košarkaš bili su pozitivni na dopinškoj kontroli na nedavnom europskom prvenstvu u Litvi, prenijeli su litvanski mediji

Njihova imena za sada nisu poznata niti je poznato što su uzimali. 'Oba košarkaša su imala neprirodno visoku razinu testosterona, što još uvijek nije pozitivan doping test. Oba uzorka su poslana u središte Fiba Europe gdje će se obaviti dodatna testiranja,' kazala je direktorica Litvanske anti-dopinške agencije Eve Stanikuniene.

Nije željela otkriti niti radi li se o dopingu ili drogi. 'Sve smo objasnili u izvještaju koji smo poslali u Fibu,' dodala je Stanikuniene kazavši kako je tijekom prvenstva obavljeno 76 dopinških testova.

Španjolski košarkaški savez odmah je demantirao navode litvanskih medija. "Takva medijska naklapanja su bez osnova. Mi smo mirni. Bili bi prvi koji bi znali za nepravilnosti. Turnir u Litvi je zaslužio ocjenu jednog od najboljih i najčišćih u povijesti košarke," poručili su iz tabora aktualnih europskih prvaka.

U Makedoniji su šokirani sumnjama u doping. 'Ova vijest je za nas kao grom iz vedra neba', izjavio je direktor svih reprezentacija Košarkaške federacije Makedonije, Ilija Merdžanovski. On je naglasio da za sada još nema dodatnih informacija iz sedišta Fibe u Münchenu.

Osim uzimanja nedozvoljenih stimulansa postoje još najmanje tri objašnjenja abnormalne razine testosterona - tijelo proizvodi više testosterona nego inače, igrač je uzimao određene droge ili ima tumor.