SPEKTAKL U NEDJELJU

Na belgijskoj Spa ne pamtimo lošu F1 utrku!

19.08.2015 u 12:28

Bionic
Reading

Nakon četiri tjedna odmora, elitno automobilističko natjecanja vraća se ovog vikenda u pogon na Velikoj nagradi Belgije. Hoće li Ferrari ponovo iznenaditi Hamiltona i Rosberga, kao što je uspio u Budimpešti?

Godišnji odmor je završen, F1 vozači vraćaju se ovog petka na stazu. Utrka na fantastičnoj Spa uvijek nam je nudila vrhunska uzbuđenja u Formuli 1. Na ovoj stazi održava se Velika nagrada Belgije od samih početaka elitnog automobilističkog natjecanja, a u novijoj povijesti dogodilo se nekoliko briljantnih utrka koje ćemo još dugo pamtiti.Izdvajamo 1998. godinu i veliki sudar nakon prvog zavoja u kojem je sudjelovalo pola vozača sa starta. U istoj utrci kasnije se dogodio legendarni sudar Schumachera i Coultharda te pokušaj međusobnog fizičkog obračuna u boksu.

Pamtit ćemo i 2000. godinu te prolazak Hakkinena pokraj Schumachera uz pomoć Zonte, što su stručnjaci proglasili najboljim pretjecanjem u povijesti Formule 1. Nezaboravna je bila i završnica utrke 2008. godine Hamiltona i Raikkonena po kiši na suhim gumama, koja je završila kontroverznom kaznom Britancu i pobjedom Felipea Masse za 'zelenim stolom'. Bilo je svih ovih godina i pregršt teških nesreća, od kojih izdvajamo strašan sudar Eddieja Irvinea i Luciana Burtija, koji je zapečatio karijeru mladog Brazilca.

Najuspješniji na Spa? Naravno, Michael Schumacher. Šest puta je ovdje slavio, a i prvu pobjedu u karijeri ostvario je upravo u Belgiji 1992. godine. Od aktivnih vozača Raikkonen ima čak četiri pobjede, Vettel dvijem Button i Massa po jedne. Prošle godine na listu pobjednika upisao se i Daniel Ricciardo, iskoristivši sudar Hamiltona i Rosberga.

Gotovo da ne možemo izdvojiti utrku na Spa koja je posljednjih godina bila potpuno dosadna. S obzirom da se radi o najdužoj i jednoj od najatraktivnijih staza u F1 kalendaru, to nije iznenađenje pa se možemo nadati uzbuđenjima i ove nedjelje.


Staza Spa dugačka je čak 7 kilometara i ima 19 zavoja. U posljednjih tridesetak godina imala je nekoliko renovacija i promjena, a od 2007. ima današnji izgled. Staza započinje teškim zavojem koji se prolazi u prvoj s oko 65km/h koji zna biti kritičan, posebno kad u njega na startu jurne 20 bolida. Slijedi kratki ravni dio pa legendarna uzbrdica i dvostruki zavoj Eau-Rouge, kojeg vozači pokušavaju proći punim gasom.

Iz Eau-Rougea se izlazi na dugi ravni dio, najbolje mjesto za pretjecanje. Slijedi oštro kočenje pa veliki središnji kompleks zavoja, od kojih izdvajamo osmi, Rivage, zahtjevni desni u kojem je vrlo lako pogriješiti. U samoj završnici nakon izlaska iz zavoja Paul Frere slijede dugi ravni dijelovi te brzi zavoj Blanchimont, jedno od najopasnijih mjesta u Formuli 1, na kojem je spomenuti Burti završio u ogradi pri više od 300km/h. Zadnji dvostruki zavoj novost je na Spa posljednjih godina, a iz njega se izlazi na startno-ciljnu ravninu.

Ova belgijska staza jedna je od najlakših za pretjecanje, a DRS zone na startno-ciljnoj ravnini i poslije zavoja Eau-Rouge dodatno će olakšati posao vozačima. Pirelli je vozačima ponudio mekanu i srednje tvrdu komponentu guma. U prošlosti se ovdje išlo jednom, najviše dvaput u boks. Kiša je redovita pojava na belgijskoj F1 utrci i važan faktor u konačnom plasmanu, a postoji šansa da bi mogla padati i ove nedjelje.

Što se favorita tiče, to su i dalje vozači Mercedesa, no treba biti oprezan. Lewis Hamilton nikad nije slavio u Belgiji, s obzirom da mu je trijumf 2008. godine oduzet jer je presjekao šikanu u završnici utrke, a ni Rosberg ne zna za pobjedu ovdje, kao ni cjelokupna ekipa Mercedesa. Ferrari je izgledao odlično u Budimpešti i Vettel će pokušati na Spa produžiti sušu 'srebrnih strijela'. Ne zaboravimo ni Raikkonena koji lovi svoju petu belgijsku pobjedu. Od ostalih, Williamsi Masse i Bottasa mogli bi biti konkurentni, a ne treba otpisati ni probuđeni Red Bull koji je bio jako brz uoči ljetne stanke.

Kvalifikacije su na raspored u subotu u 14 sati, utrka u isto vrijeme u nedjelju. Ne propustiti!


VN Mađarske (10/19), poredak:

1. Sebastian Vettel (Njem) Ferrari 1:46:09.985
2. Daniil Kvjat (Rus) RedBull - Renault +00:15.748
3. Daniel Ricciardo (Aus) RedBull - Renault 00:25.084
4. Max Verstappen (Niz) Toro Rosso - Renault 00:44.251
5. Fernando Alonso (Špa) McLaren 00:49.079
6. Lewis Hamilton (VB) Mercedes 00:52.025
7. Romain Grosjean (Fra) Lotus - Mercedes 00:58.578
8. Nico Rosberg (Njem) Mercedes 00:58.876
9. Jenson Button (VB) McLaren 01:07.028
10. Marcus Ericsson (Šve) Sauber - Ferrari 01:09.130

Ukupni poredak vozača:

1. Lewis Hamilton (VB) Mercedes 202
2. Nico Rosberg (Njem) Mercedes 181
3. Sebastian Vettel (Njem) Ferrari 160
4. Valtteri Bottas (Fin) Williams 77
5. Kimi Raikkonen (Fin) Ferrari 76
6. Felipe Massa (Bra) Williams 74
7. Daniel Ricciardo (Aus) Red Bull 51
8. Daniil Kvjat (Rus) Red Bull 45
9. Nico Huelkenberg (Njem) Force India 24
10. Romain Grosjean (Fra) Lotus 23

Poredak konstruktora:

1. Mercedes 383
2. Ferrari 236
3. Williams-Mercedes 151
4. RedBull - Renault 96
5. Force India - Mercedes 39
6. Lotus - Mercedes 35
7. Toro Rosso - Renault 31
8. Sauber - Ferrari 22
9. McLaren 17

Sve sažetke utrka Formule ove sezone pogledajte ovdje