LEBDI KAO LEPTIR, BODE KAO PČELA

Muhammad Ali najveći sportaš svih vremena

07.07.2009 u 21:55

Bionic
Reading

Proslavljeni američki boksač Muhammad Ali izabran je za najboljeg sportaša svih vremena u izboru koji je proveden među novinarima njemačkog Bilda

Podsjetnik na borbu stoljeća

Trostruki svjetski prvak je slavio ispred brazilskog nogometaša Pelea, koji je u dresu Selecaoa osvojio tri svjetska naslova - 1958. u Švedskoj, 1962. u Čileu i 1970. godine u Meksiku, dok je treće mjesto pripalo asu Formule 1 Nijemcu Michaelu Schumacheru.

Ali je proglašen najboljim sportašem svijeta i u izboru Sports Illustrateda, dok ga je BBC proglasio za osobu XX. stoljeća.

Rođen je 1942. pod imenom Cassius Marcellus Clay s kojim je i počeo veliku karijeru. Kruna amaterske etape bilo mu je olimpijsko zlato iz Rima 1960. godine. Tu medalju je kasnije bacio u rijeku nakon što mu je zabranjen ulaz u restoran koji je kao goste primao isključivo bijelce, da bi mu replika bila dodijeljena 1996. tijekom igara u Atlanti gdje je i zapalio olimpijsku baklju. Ime i vjeru promijenio je 1964, a dvije godine kasnije odbio je odlazak u rat u Vijetnamu zbog vjerskih uvjerenja.

Epohalni su ostali njegovi mečevi protiv Joea Fraziera, no najdojmljivija borba ostala je popularni 'Rumble in a jungle', kada je 1970. u Zairu srušio do tada nedodirljivog Georgea Foremana. Tijekom čitave karijere Ali je glasno i prgavo naglašavao kako je on najbolji na svijetu i kako mu nitko nije ravan, a povukao se 1981. nakon petog poraza uz 56 pobjeda. Dvije godine ranije imao je omjer 55:2. Krasila ge je izuzetna pokretljivost i srčan stil koji je rezultirao brojnim rušenjima protivnika. Volio je naglašavati: 'Lebdim kao leptir, bodem kao pčela.'

Danas ima 67 godina, živi mirnim životom u Luisvilleu. Ima dvije vanbračne kćerke (jedna je izuzetna boksačica), posvojenog sina i bori se s Parkinsonovom bolešću.

TOP 10:

 1. Mohammad Ali (boks)
 2. Pele (nogomet)
 3. Michael Schumacher (Formula 1)
 4. Michael Jordan (košarka)
 5. Roger Federer (tenis)
 6. Franz Beckenbauer (nogomet)
 7. Jesse Owens (atletika)
 8. Diego Armando Maradona (nogomet)
 9. Carl Lewis (atletika)
10. Michael Phelps (plivanje)