'ŽELJEZNA LADY' RUSKOG NOGOMETA

Može li Bilić ukrotiti ovu goropadnicu?

16.05.2012 u 07:40

Bionic
Reading

Olga Smorodskaja, potpukovnica ruske vojske koja je taj čin zaslužila preko noći, nakon što je godinama zgrtala pare radeći po bankama pretvorbenih tajkuna, zanimljiva je pojava u svijetu istočnoeuropskih nogometnih alfa mužjaka. Ako je suditi po komentarima, ali i nekim snimkama na internetu, mnogi navijači ne mogu smisliti predsjednicu FK Lokomotiva. Je li riječ o tipičnom šovinizmu, izraženom u transparentu 'Baba na brodu donosi nesreću', ili antipatiji prema načinu na koji ta menadžerica vodi i predstavlja klub?

Odmah po dolasku u nekad trofejnu moskovsku 'komandu', Smorodskaja je provela veliku kadrovsku čistku uz drastično rezanje plaća. Neke klupske legende navodno su ponižene primanjima koja su manja od onih vozača podzemne željeznice u moskovskom metrou. No, 'krizni menadžment' nije spriječio Smorodskaju da bogato zbrine svoju obitelj: portal Sports.ru piše da je mlađoj kćeri Ljusji sredila posao u klubu uz dohodak kakav ne bi odbili ni mnogi nogometaši: 20 tisuća eura mjesečno, plus klupski automobil. Muž starije kćerke Anne postao je, pak, direktor klupskog odjela za gradnju i eksploataciju.

Povrh svega, 55-godišnja Smorodskaja se poput kakvog patetičnog diktatora redovito ukazuje na treninzima, iako ne pokazuje da se razumije u nogometni misterij. Pritom se i sama hvali po novinama da se 'ne može suzdržati od ulaska u svlačionicu', uz dodatak da tamo 'ljubi i grli sve prisutne', što u kombinaciji s imidžem goropadnice, koja je strah i trepet kluba, mnogima djeluje kinky.

U samo dvije godine vladavine Smorodskaje pale su tri trenerske glave, od kojih jedna pripada klupskoj legendi Juriju Sjominu. Bivši vratar Aleksandr Krivoručko tvrdi da se Sjomin morao spakirati upravo zbog miješanja predsjednice u njegov svakodnevni rad. 'Pred utakmicu protiv Lausanne okupila je igrače i krenula im pričati da moraju igrati 'široko u napadu i usko u obrani'. Sjomin je na to reagirao, iz takvih situacija nastajali su konflikti', izjavio je Krivoručko.

Bit će zanimljivo vidjeti kako će na ovakvu šeficu reagirati četvrti trener u njezinoj eri, Slaven Bilić - čovjek čiji rad malo gdje poštuju kao u Rusiji, nakon što je njegova Hrvatska prije četiri godine u legendarnoj utakmici na Wembleyju obranila sportsku čast, potukla Engleze i omogućila Europi da na prvenstvu 2008. godine upozna sjajnu rusku generaciju predvođenu Aršavinom, Žirkovom i ostalima.

PREDSJEDNICA IZ MUTNIH VODA RUSKE OLIGARHIJE

Na lanjskoj konferenciji s navijačima, bahata predsjednica doživjela je salve kritika i poziva da podnese ostavku. Pravi rezultat Lokomotiva tek se čeka: Klub Ruskih Željeznica nije osvojio domaći trofej još od 2007. godine.

Ni milje iz kojeg potječe Smorodskaja zasigurno ne impresionira prosječnog pasioniranog grijača sjedalice na stadionu Lokomotiv. Olga Smorodskaja spada u onaj dio ruske oligarhijske mašinerije koji se u 21. stoljeću prebacio u sport nakon što je 90-ih sudjelovao u najvećoj i vjerojatno najkriminalnijoj privatizaciji nacionalne imovine u povijesti čovječanstva. Njezin muž Jurij Smorodskij još od sovjetskih vremena plivao je u lukrativnom državnom biznisu prodaje zlata, nikla i paladija, a danas se bavi naftnim biznisom.

Ona sama 90-ih je bila potpredsjednica Onexim banka, središnje financijske baze oligarha-partnera Vladimira Potanjina i Mihaila Prohorova – inače dugogodišnjeg sponzora CSKA i vlasnika NBA kluba New Jersey Nets

Čin potpukovnice Smorodskaja je stekla tako što se prije desetak godina prebacila iz bankarskog biznisa i postala prva žena u povijesti na čelu CSKA, slavnog vojno-sportskog mega kolektiva. Odjednom je pod svojom upravom imala 30 sportskih klubova koje CSKA obuhvaća.

Smorodskaja je poznata i po oštrom, kadšto uvredljivom rječniku te pritiscima na suce, ali njezin dolazak na čelo FK Lokomotiva vjerojatno ne znači da će novi Bilićev klub imati neki posebno povlašten tretman kod sudaca. Pored velikih gradskih suparnika CSKA i Spartaka te peterburškog Zenita iza kojeg stoji 'država u državi' Gazprom, u ruskom nogometu sve je više oligarha od kojih su mnogi daleko moćniji od moskovske komsomolke, vlasnice dviju diploma iz ekonomije i matematike; najbolji primjer je superbogati FK Anži iz siromašnog Dagestana, iza kojeg stoji lokalni milijarder i utjecajni političar Sulejman Kerimov.