BEZ PRAVA NA POGREŠKU

Mourinho osuđen na 'kemijanje'; igrat će s tri braniča

19.10.2012 u 11:48

Bionic
Reading

Jose Mourinho i njegov Real našli su se na velikim mukama. U samo nekoliko dana ostali su bez tri važna braniča, a riječ je o Marcelu, Coentrau i Arbeloi. Mourinho će zato za sljedeće dvoboje morati puno 'kemijati' jer ne smije si više dopustiti gubitak ijednog jedinog boda. A na portalu Tribina.hr korisnik Mac316 ponudio mu je rješenje

Kolike su šanse da se u jednoj reprezentativnoj akciji dogode ozljede baš jedinoj trojici bekova koje imaš na rosteru? Ekstremno male, ali to se dogodilo Mourinhu i Realu. Iako mnogi pri pomisli na Realov kadar odmahuju i misle da klub takvog renomea može uvijek i lako nadomjestiti svakoga, na ovom primjeru se vidi koliko je to varljivo. Iskreno vjerujem da bi u ovoj situaciji Mourinho radije izabrao da izgubi Cristiana Ronalda na tri tjedna nego sva tri beka. Barem ostali Ronaldovi suradnici u ofenzivnom veznom redu igraju u solidnim formama i ne bi se baš toliko osjetio nedostatak drugog najboljeg igrača svijeta. Zamjene za ozlijeđeni trojac ne da nisu u dobroj formi, nego ih uopće nema.

Postoji varijanta s Ramosom na desnom beku, što on može solidno igrati, ali Ramos je trenutno u fantastičnoj stoperskoj formi i šteta ga je dirati na poziciji u sredini gdje lako zaustavlja protivnike u zraku i na tlu. I da se ta zamisao realizira, još uvijek ostaje pitanje potpuno praznog lijevog boka gdje su prva najbolja opcija Varane ili Albiol, klasični stoperi koji teško da bi mogli pružiti išta prema naprijed, a i upitno je koliko bi se snašli u markiranju brzih krila koja obično prodiru po bokovima i s puno prostora iza sebe koji moraju braniti. Varijanta s priključenjem ponekog beka iz B momčadi je realna, tri tjedna opet nisu ni tako dug period, ali pitanje hoće li Coentrao i Arbeloa zacijeliti po prognozama i koliko će im trebati za povrat forme. Bekovi iz B momčadi sigurno nisu nekvalitetni, ali vjerojatno nisu ni ono što Realu treba jer, budimo realni, onda ne bi bili B momčad. S obzirom da Real ionako od početka ima problema s traženjem igre kojom bi dominirao nad protivnicima (nije da ne dominira, ali s kadrom koji ima to bi moralo biti izraženije), možda je vrijeme da se ovaj nevjerojatan peh iskoristi za nešto drugačije. Možda je vrijeme da Mourinho pokaže zašto je najbolji trener današnjice i 'iskemija' postavu koja će iskoristiti sve snage onoga što mu je nakon ozljeda ostalo na raspolaganju. Dame i gospodo, Jose Mourinho s ponosom predstavlja - Real Madrid u postavi 3 - 4 - 3.

Casillas - Ramos, Albiol, Pepe - Essien, Xabi Alonso, Ozil, Di Maria - Benzema, KakáC. Ronaldo

Što ovakva postava donosi? U obrani ostaju najkvalitetniji igrači koje Real ima na svojim prirodnim pozicijama, dakle Pepe i Ramos na stoperima. Njima se pridružuje Albiol, iskusni igrač kojem vrlina nije agresija nego čitanje igre, koncentracija i smireno iznošenje lopte dalje od opasne zone. Albiolova igra je savršena za centralnog stopera koji nije striktno zadužen za markiranje nego za kontrolu prostora i držanje linije obrane, uz oprez za pokrivanje leđa ukoliko lijevom i desnom stoperu netko pobjegne. Sergio Ramos na desnom stoperu ostaje na svojoj najboljoj poziciji, ali s obzirom da sada ima dvojicu stopera bliže sredini koje može ostaviti u obrani, može i krenuti u izlete naprijed. Ramos u biti, kada Real ima loptu, može preuzeti funkciju desnog beka i prodirati po desnoj strani i baš zbog toga je bitno da u defenzivnom dijelu veznog reda igra Essien, i to ovu poziciju više desno. Na taj način Essien lako zatvara leđa Ramosu kad on ode naprijed i nema straha od manjka igrača u obrani. Pepe na lijevom stoperu neće ići previše (ili uopće) naprijed, jer to ni nije njegov forte i zato je u defenzivnoj fazi veznog reda više lijevo Xabi Alonso (a to može biti i Modrić), koji je kreativniji veznjak od Essiena i više se bavi kreiranjem i odlascima u napad. Tako je odlaskom Xabia naprijed iza uvijek Pepe da osigura lijevu stranu.

Uključite se i vi u raspravu – registrirajte se na Tribina.hr, informirajte se o vlastitoj reputaciji, sudjelujte u stvaranju sadržaja i gledajte live prijenose!

Ovaj tekst autorsko je djelo korisnika Mac316.


Defenzivni vezni red smo objasnili, Essien je zaduženiji za pokrivanje leđa Ramosu i oprezniju igru, a Xabi može biti slobodniji jer ima 'zvijer' Pepea iza sebe. Dvojica igrača koja bi se morala najviše žrtvovati u ovom sustavu igre su Di Maria i Ozil - oni bi morali biti odgovorniji veznjaci sa zadaćom da svakog beka koji prodire po njihovoj strani isprate do kraja, makar i do vlastitog 16-erca. Oni to mogu jer su motorični igrači, a pitanje je samo navika, jer obojica jako dugo igraju slobodnije uloge, pogotovo Di Maria. Koje su prednosti njihovih novih pozicija? Ozil desno ima mogućnost ulaženja na svoju jaču lijevu nogu u sredinu i kreiranje prostora za šut ili dubinske lopte za napadače u for, a njegovim bjegovima s desnog veznog u sredinu otvara se prostor za već ranije opisanog nadolazećeg Sergija Ramosa koji otvaranjem na desnom boku nudi još jednu opciju za odigravanje - naravno i odvlači barem jednog protivničkog obrambenog za sobom. S druge, lijeve strane je Di Maria, više krilni igrač koji će češće ići uz liniju i ubacivati ili odigravati duple pasove s veznjacima nego uletavati u sredinu. To je u ovom slučaju dobro jer je iza njega Pepe koji neće ići naprijed pa nema kome ulazom u sredinu kao Ozil otvarati prostor na boku. Još jednom, ključ je da Ozil i Di Maria ne zapostavljaju obrambene zadatke ovisno o tome koliko igrača protivnik napada jer će Real, ako oni počnu igrati kao dosadašnje pozicije krila i polušpica, biti u opasnom manjku igrača u sredini.


I sad dolazimo do onog gdje Real profitira, napad. Benzema igra ulogu središnje špice jer je snažniji i može zadržati loptu, ali ima i fenomenalan prvi dodir i lako u for prima duge lopte Xabija Alonsa ili dodavanja kroz sredinu Ozila. Ta uloga se ne mijenja previše od one koje je imao u ostalim sustavima igre. Na desnoj strani napada malo povučenije iza Benzeme igra Kaka, koji izgleda ponovno probuđen. Kaka sa svojim tehničkim mogućnostima i suradnjom može učiniti mnogo u kombinaciji s nadolazećim Ozilom, a ti igrači su u stanju međusobnim duplim pasovima i dodavanjima općenito osvojiti mnogo terena i izbaciti slobodnog čovjeka u šansu u bilo kojem trenutku. Kaka uz to ima dokazano vrlo velike realizatorske sposobnosti (sigurno uz Ronalda igrač koji ima najviši postotak realizacije šansi) i ima savršenog smisla takvog igrača držati bliže golu. Unatoč rastu forme, jasno je da je Kaka izranjavan čestim ozljedama i dugim neigranjem pa napadačka pozicija otvara i veće mogućnosti štednje samog sebe nego što bi to bilo u veznom redu. S druge strane napada je CR7, igrač o kojem ne moramo previše. Njemu ta pozicija nije ništa novo, on bi i dalje radio što i sad radi, uzimao loptu i biciklom se rješavao protivnika te pucao iz svih oružja zaista razornim udarcem. Možda bi mala novost bila kad bi mu Di Maria dolazio s njegove strane po krilu pa bi postojala mogućnost češćeg kombiniranja s tehnički jakim Argentincem. Dosad se CR-u po lijevoj strani pridruživao Marcelo ili Coentrao, koji su ipak bekovi i moraju misliti na obranu, a Di Maria bi imao puno veću slobodu suradnje s Ronaldom.


Eto, tako bi to moglo izgledati. S obzirom na aktualnu situaciju s ozljedama i općenito ne previše impresivnu igru Reala, vjerujem da bi promjena dobro došla, ova ili neka druga koju Mourinho može izmisliti. Po meni, nema smisla forsirati i dalje isti sustav ako za njega nema igrača na raspolaganju, a Real ima dovoljno kvalitetnih igrača koji se mogu iskoristiti na bolje načine. Najveći plus ovog sustava u Realu bi bila veća sloboda za napadače i davanje prostora Ramosu za ulaske naprijed, a potencijalno najveći manjak je nemogućnost Ozila i Di Marije da taktički odgovore zahtjevima malo povučenijih pozicija.