PRESUDA

Momčad Formule 1 kažnjena oduzimanjem bodova i novčanom kaznom, ali je izbjegla diskvalifikaciju; evo koji je njezin grijeh koji će opet napraviti

07.08.2020 u 16:02

Bionic
Reading

Međunarodna automobilistička federacija (FIA) kaznila je momčad Formule 1 Racing Point oduzimanjem bodova i novčanom kaznom zbog sustava kočnica

Renaultov službeni protest nakon druge utrke prvenstva je prihvaćen, ali ostaje dojam da je Racing Point još i dobro prošao, jer mu je FIA odrezala kaznu samo za VN Štajerske, a za treću i četvrtu utrku dobio je opomenu.

Što se tiče kazne Racing Pointt mora platiti 400 tisuća eura 8200 toisuća po bolidu) te mu je oduzeto 15 bodova (7,5 po bolidu) u poretku konstruktora, ali će sami vozači Sergio Perez i Lance Stroll zadržati svoje bodove u pojedinačnoj konkurenciji .

Ako je već Racing Point kažnjen zbog nelegalnih bolida za drugu utrku mnogima nije jasno zašto je bez prave kazne prošao i za preostale utrke za koje je Renualt također uložio proteste. No suci ovog postupka odlučili su kako će im dodijeliti samo opomene, jer se radi o istom prijestupu sportskog pravilnika te za to nije potrebno koristiti neke strože kazne poput diskvalifikacije sudionika.

  • +15
Formula 1, Velika nagrada Velike Britanije, Silverstone, 2.8.2020. Izvor: Profimedia / Autor: FLORENT GOODEN / AFP / Profimedia

Koji je grijeh Racing Pointa? Ukratko, kupili su sustav kočnica od Mercedesa 2019. kada je to bilo dozvoljeno, ali u 2020. su morali imati svoj dizajn. U FIA-i su procijenili da i na temelju novih dijelova i promjena na sustavu kočnica taj dio bolida je i dalje više Mercedesov dizajn neko dizajn inženjera Racing Pointa.

Iz kažnjene momčadi poslali su poruku da je kazna nepoštena, a isti sustav kočnica koristit će i na sljedećoj utrci 'VN 70. obljetnice Formule 1', jer je nemoguće u tako kratkom vremenu napraviti izmjene koje zahtjeva FIA.