POLITIZIRANA TRAGEDIJA U RUSIJI

MMA borac jednim udarcem ubio studenta

23.08.2011 u 13:43

Bionic
Reading

Perspektivni ruski borilački šampion dagestanske provenijencije, Rasul Mirzajev, prije deset dana jednim je udarcem srušio na tlo 19-godišnjeg moskovskog studenta Ivana Agafonova. Udarivši glavom o tlo, Agafonov gotovo da više i nije dolazio k svijesti i nakon nekoliko dana umro je u bolnici

Nakon nekoliko dana slučaj iz crne kronike toliko se politizirao da su se oko njega angažirali i parlamentarci.

Zločin se dogodio ispred moskovskog noćnog kluba Garaž, gdje se poginuli Agafonov igrao autićem na daljinsko upravljanje. Mirzajev je prvak Rusije u bojevom sambu i svjetski prvak u lakšim kategorijama po manje poznatim MMA organizacijama (prije samo nekoliko tjedana potpisao je za nešto poznatiji Bellator).

Izašavši iz kluba, Mirzajev je navodno pobjesnio jer mu je Agafonov seksistički vrijeđao djevojku. Prema izjavama prijatelja ubijenog, Agafonov je djevojci u šali ponudio da je 'poveze' autićem, nakon čega se sukobio s Mirzajevom.

Mirzajev se ubrzo sam predao policiji priznavši da je nokautirao 19-godišnjaka. Sud mu je odobrio puštanje, ali uz jamčevinu od pet milijuna rubalja (skoro milijun kuna). No politički dio priče tek je počeo: Mirzajev je Dagestanac, crnomanjasti pripadnik muslimanskog naroda s Kavkaza. Ne samo da je riječ o već tradicionalnim etničko-rasnim napetostima na liniji Slaveni - Kavkažani, nego upravo Dagestan posljednjih mjeseci postaje krizna točka ratovima potresenog Kavkaza, regija nestabilnija od Čečenije u kojoj su radikalni islamisti sve brojniji.

U ostatku Rusije slavenski nacionalisti već godinama šire mržnju i podržavaju nasilje nad Kavkažanima (pripadnike tamošnjih naroda povezuju s terorizmom, islamskim fanatizmom, klanovskim kriminalom, nasiljem, nekulturom). Ubojstvo ruskog studenta usred Moskve u takvim okolnostima prijeti novim raspirivanjem međuetničkog nasilja u metropoli i drugim gradovima; još u vrlo svježi krvavi pogromi prošle zime nakon ubojstva navijača FK Spartak Jegora Sviridova.

Za puštanje Mirzajeva na slobodu peticijom su se založili dagestanski zastupnici u gornjem domu ruskog parlamenta, osobno garantirajući da mladić neće bježati ili pokušati utjecati na svjedoke. No zasad se čini da je karijera 26-godišnjeg borca s nadimkom 'Crni tigar' završila prije nego što je dobio priliku dokazati se u američkom Bellatoru. Prijeti mu do 15 godina zatvora, premda bi mogao dobiti i manje ako se dokaže da je Agafonov umro od posljedica udarca o tlo ili, eventualno, zbog nekvalitetnog medicinskog zbrinjavanja kasnije u bolnici. Pred ruskim političarima, sucima, policiji i medijima stoji test zrelosti i kompetencije - valja zadržati slučaj u okvirima pravne države.