ŠAMANIĆ ZABLISTAO

Hrvatski tinejdžer stigao u SAD i stvorio totalnu pomutnju među NBA skautima; ovo od njega nisu očekivali!

20.05.2019 u 14:43

Bionic
Reading

Mladi 19-godišnji hrvatski košarkaš Luka Šamanić, koji je prošao školu košarke u KK Zagreb od kuda je otišao u Barcelonu, odlučio se prijaviti za ovogodišnji NBA draft

Kako bi imao što bolje izglede biti izabran među 60 najboljih mladih igrača svijeta 208 cm visoki košarkaš Luka Šamanić, sin bivšeg igrača Marka Šamanića (Cibona, Zadar...), odlučio je doslovno preko noći nedavno napustiti redove ljubljanske Olimpije u koju je ljetos stigao iz Barcelone kako bi dobio prigodu pokazati što zna.

No, u želji da se pokaže američkim skautima odlučio je otići u SAD gdje je bio jedini neamerički košarkaš na posebnom okupljanju igrača 'Draft Combine' koji će sudjelovati na NBA draftu idućeg mjeseca. Na spomenutom okupljanju kojeg je domaćin bio Chicago Šamanić, koji slovi kao jedan od najvećih europskih talenata rođenih 2000. godine, oduševio je svojom igrom pet na pet i prema mišljenju analitičara najviše je pokazao čime su mu izgledi da bude izabran u prvoj rudni drafta značajno porasli. U nekoliko dana koliko je bio pod povećalom NBA skauta jednostavno je – oduševio.

Do prije nekoliko dana bio je velika nepoznanica, a sada svi o njemu govore kao o novom Andreju Kiriljenku s kojim ga često uspoređuju. Ono što je posebno zapelo za oko NBA skautima je Šamanićeva pokretljivost, odlično baratanje loptom, brz rad nogu, čvrstoća u reketu u borbi za poziciju te mogućnost da u obrani bez problema čuva manje i brže igrače. Uz to ističu jako dobar i precizan šut za tri poena čemu svjedoči i podatak kako je tricu gađao sjajnih 60 posto! Uz sve to oduševio je i fizikalijama čemu svjedoči i sunožni odraz od čak 96 cm po čemu je bio u vrhu na 'Draft Combine' okupljanju.

'Volio bih moći igrati poput Tonija Kukoča, imati onaj šut s vanjskih pozicija pa se malo spustiti unutra. Ako gledamo prema NBA ligi danas, onda mi se dopada ono što rade Kristaps Porzingis i, naravno, Kevin Durant', kazao je jednom prilikom Šamanić.

Prema nekim podacima on je i službeno Hrvat s najvećim odrazom u povijesti od kada postoje službena mjerenja. Uz sve to Šamanić je u proteklih godinu dana značajno fizički ojačao (ima 104 kg) i ostavio je dojam da je već sada spreman za NBA ligu. Stoga, nakon ovako dobrih partija u SAD-u Šamanić više nije tajna i osim San Antonio Spursa koji ga prate već dugo, jer se dopao Greggu Popovichu, sada je zapeo za oko i drugim klubovima.

Nema sumnje kako će u ljeto Hrvatska dobiti još jednog igrača u NBA ligi, 21. po redu. Dodajmo kako su se osim Šamanića od Hrvata za NBA draft prijavili još Leo Čižmić (Girona), Darko Bajo (Cedevita), Toni Nakić (Šibenik) i Mate Kalajžić (Split). A već sada se govori o NBA draftu 2021. kada će se moći prijaviti Roko Prkačin, Hrvat koji ima velike izglede postati prvim izborom. NBA skauti za njim su doslovno poludjeli i prate sve utakmice Cibone zbog 208 cm visokog Prkačina koji je oduševio na Eurobasketu za uzrast do 16 godina gdje je proglašen za MVP-a.