DRUGI PORAZ, ALI BOLJA IGRA

Mlada Hrvatska ostala bez polufinala Eura, ali i Igara u Tokiju; Francuzi uzeli i zadnju nadu

21.06.2019 u 22:53

Bionic
Reading

Hrvatska nogometna reprezentacija do 21 godine upisala je i drugi poraz na Euru u Italiji i San Marinu te je prije zadnjeg kola po skupinama izgubila sve šanse za prolaz. Ovoga puta od Gračanovh izabranika bila je bolja Francuska 1:0

Uoči početka Eura iz tabora hrvatske reprezentacije dolazile su optimistične izjave kako se naši nogometaši mogu 'potući sa svakime', ali bio je to neutemeljen optimizam.

Poslije 180 minuta hrvatski talenti izgubili su i teoretsku priliku da se domognu polufinala, a time su propustili izboriti nastup na Olimpijskim igrama u Tokiju 2020. na koje odlaze polufinalisti natjecanja.

Poslije debakla protiv Rumunjske od 4:1, Gračanovi mladići u dvoboj s Francuzima ušli su kao autsajderi, to se i potvrdilo rezultatom, iako je Hrvatska mogla do iznenađenja.

Posao našem suparniku olakšao je brzi pogodak koji se dogodio u osmoj minuti. Reine-Adelaide je ubacio s desne strane, a Dembele je nebeskim skokom nadvisio dva igrača u hrvatskoj obrani i pospremio loptu iza nemoćnog Posavca.

I poslije gola protivnici su bili ti koji su imali posjed, pokušavali ugroziti naša vrata, a Hrvatska je bila bezopasna. Tako je bilo sve do 33. minute kada je bljesnula brza kontra naših talenata. Vlašić je gurnuo u for Jakoliša koji je pobjegao francuskoj zadnjoj liniji, ali njegov udarac prošao je zamalo pored gola. Skupi promašaj, jer se znalo da ćemo protiv 'tricolora' imati jako malo šansi za pogodak.

  • +8
Hrvatska - Francuska, Euro U-21, 2019. Izvor: Profimedia / Autor: N. N.

U nastavku bolja i opasnija Hrvatske. Bilo je teško probiti Francuze koji su presingom pritiskali već na našoj polovici, ali naši mladići su bili ti koji su pucali prema vratima.

I onda u 69. minuti zicer za hrvatsku reprezentaciju. Kulenović je izdržao sve nalete francuskog stopera, riješio ga se driblingom, opalio sa 16 metara, svladao vratara, ali je pogodak zaustavila vratnica. Kakva nesreća!

U zadnjih 15 minuta mladi hrvatski nogometaši krenuli su na sve ili ništa, sve više dolazili pred vrata Francuske koja se povukla i odlučila čuvati minimalnu prednost što joj je na kraju i uspjelo.

Nakon dva odigrana kola u ovoj skupini Rumunjska i Francuska imaju po šest bodova, dok su Engleska i Hrvatska bez bodova.

Francuzi i Rumunji će tako u ponedjeljak u međusobnom susretu odlučivati o prvom mjestu u skupini, dok će Hrvatska i Engleska u San Marinu igrati za prestiž (21 sat).

Plasman u polufinale, koje osigurava vizu za olimpijske igre u Tokiju 2022. godine, osigurat će pobjednici skupina, te najbolje drugoplasirana reprezentacija iz tri skupine.

Za 'mlade vatrene' ovo je bio treći nastup na U-21 prvenstvima (nakon 2000, 2004) i po treći put nisu prošli skupinu, a još uvijek nisu upisali pobjedu. Dvije utakmice su odigrali neodlučeno, a šest puta su poraženi.

HRVATSKA - FRANCUSKA 0:1

HRVATSKA: Posevec - Borevković, Uremović, Katić, Sosa - Moro, Šunjić, Vlašić - Ivanušec (Halilović, 86), Jakoliš (Kulenović, 56), Murić (Brekalo, 63)

FRANCUSKA: Bernardoni - Dagba, Konate, Upamecano, Sarr - Thuram (Del Castillo, 65), Reine-Adelaide (Guendouzi, 73), Tousart, Ikone - Ntcham (Aouar, 65), Dembele