ZA KVIZOLJUPCE

Miroslav Klose zabio je najviše na svjetskim prvenstvima. Znate li koji je Hrvat najefikasniji, i tko bi u Katru mogao preuzeti na vrh?

  • S.Š. / Hina
  • Zadnja izmjena 12.11.2022 15:22
  • Objavljeno 12.11.2022 u 15:22
Bionic
Reading

Na dosadašnjem 21 svjetskom nogometnom prvenstvu postignuto je 2.548 golova, a više od 1.300 igrača se upisalo među strijelce.

Kao prvi strijelac u povijest se upisao Francuz Lucien Laurent na SP-u 1930. godine u francuskoj pobjedi protiv Meksika (4-1).

Laurent je zabio pogodak u 19. minuti utakmice, a u deset nastupa u dresu Tricolora postigao je ukupno dva gola.

Rekorder je njemački napadač Miroslav Klose koji je zabio 16 golova. Klose je nastupio na četiri SP-a (2002, 2006, 2010, 2014) i ukupno upisao 24 nastupa, što je prosjek od 0.67 golova po utakmici.

Klose je u svom debitantskom nastupu na SP postigao 'hat-trick', a sva je tri svoja gola u 8:0 pobjedi protiv Saudijske Arabije postigao glavom. To SP 2002. Klose je zaključio sa pet pogodaka, svih pet glavom, a Njemačka je stigla do finala.

Četiri godine potom, na SP 2006. kojemu je Njemačka bila domaćin, Klose je ponovno postigao pet golova, a to mu je bilo dovoljno da ponese naslov najboljeg strijelca natjecanja. No, Njemačka je zaustavljena u polufinalu i na kraju zauela treće mjesto. Na World Cupu u Južnoj Africi 201. Njemačka je opet bila treća, a Klose je postigao četiri pogotka.

Na svom posljednjem SP-u u Brazilu 2014. godine Klose je zabio dva gol što je bilo dovoljno da preskoči Brazilca Ronalda koji je zabio ukupno 15 golova. Klose je postigao pogodak u skupini u susretu protiv Gane (2:2), te u polufinalu protiv Brazila (7:1). Mjesec dana nakon osvajanja svjetskog naslova, Klose se oprostio od reprezentacije. U dresu Elfa je zabio ukupno 71 gol i najbolji je strijelac u povijesti njemačke vrste ispred Gerda Müllera koji je zabio tri gola manje.

Iza Klosea i Ronalda je Nijemac Gerd Müller sa 14 golova, a četvto mjesto na listi svih vremena zauzima Francuz Just Fontaine, a on je svih svojih 13 pogodaka postigao na istom natjecanju, SP 1958. u Švedskoj na kojemu je Francuska bila treća.

'Kralj nogometa' Pele, koji je nastupio na četiri svjetska prvenstva i osvojio tri naslova prvaka, sa 12 pogodaka zauzima peto mjesto na vječnoj ljestvici.

Od hrvatskih nogometaša najefikasniji na svjetskim prvenstvima je Davor Šuker sa šest postignutih golova. Iza njega su s po pet zgoditaka Mario Mandžukić i Ivan Perišić. Prema tome, jasno je da bi Tottenhamov ofenzivac u Katru mogao 'srušiti' Šukera.

UKUPNA LISTA STRIJELAC NA SP:

  • 16 – Miroslav Klose (Njemačka)
  • 15 - Ronaldo (Brazil)
  • 14 - Gerd Müller (Njemačka)
  • 13 - Just Fontaine (Francuska)
  • 12 - Pele (Brazil)
  • 11 - Jürgen Klinsmann (Njemačka), Sandor Kocsis (Mađarska)
  • 10 - Gabriel Batistuta (Argentina), Gary Lineker (Engleska), Helmut Rahn (Njemačka), Teofilo Cubillas (Peru), Grzegorz Lato (Poljska), Thomas Müller (Njem)...
Sažeci Hrvatske nogometne lige

Pratite nas na društvenim mrežama

Najbitnije od bitnog

Newsletter tportala donosi tjedni pregled najbitnijih vijesti

tportal