BIT ĆEMO PRVACI SVIJETA

Mirko Novosel otvoreno o filmu; znate li što ga je zasmetalo?

26.03.2015 u 19:40

  • +11

Održana svečana premijera filma BIT ĆEMO PRVACI SVIJETA

Izvor: Pixsell / Autor: Dalibor Urukalovic

Bionic
Reading

Zagrebačku premijeru filma 'Bit ćemo prvaci svijeta' najtrofejniji hrvatski trener Mirko Novosel pogledao je u miru u društvu obitelji i prijatelja, a usprkos tome što se njegovo ime ne spominje, nije previše zamjerio tvorcima ovog košarkaškog dugometražnog filma. Međutim, zasmetalo ga je nešto sasvim drugo..

  Kao što je poznato, centralni je događaj filma odlučujuća utakmica Jugoslavije i Sjedinjenih Američkih Država na Svjetskom prvenstvu u Ljubljani 1970. godine. Naravno, dio stvaranja te moćne selekcije bio je i Mirko Novosel koji je na klupi naslijedio upravo Ranka Žeravicu, izbornika koji je odveo Jugoslaviju do prvog povijesnog zlata.

'Film je dobar! Prvo treba reći kako ovo nije dokumentarni film nego je riječ o igranom filmu koji je temeljen na činjenicama i stvarnim događajima. Iskreno, možda sam naziv filma nije adekvatan sadržaju. Po meni bolji naziv bio bi 'Priča Nebojše Popovića i zlatu iz 1970.-e'. Moram još reći kako je Nebojša Popović koji se oženio za igračicom Lokomotive Macom koju dobro poznajem, bio fantastični košarkaški djelatnik i uz to dobar igrač', kazao je za tportal.hr Novosel.

Kako ste u filmu doživjeli vašeg mentora Ranka Žeravicu kojeg je sjajno odglumio Sergej Trifunović?

'Sastanci s igračima nisu baš tako izgledali kao u filmu i cijeli taj ambijent, ali potrudili su se to prikazati na poseban način. Ponavljam, ovaj film je Popovićeva priča iako je u trenutku kada se igralo SP u košarci on bio glavni urednik Jugoslavenske radiotelevizije što je i prikazano u filmu', kazao je Novosel koji zbog obaveza na poslu nije bio član zlatne selekcije.

'Nisam mogao puna dva mjeseca izostati s posla. Postao sam profesionalac u KSJ-u tek krajem 1970. godine. Jedina dva profesionalna trenera tada su uz Žeravicu bili Milan Tošić i Lazar Lečić koji su mu na SP-u bili pomoćnici. Nakon SP-a Šaper i Stanković, koji imaju važno mjesto u ovom filmu, ponudili su mu da postanem profesionalac u Savezu tako da sam nekoliko godina kasnije nastavio s tom generacijom Žeravičin put', dodao je Novosel koji je sa selekcijom bivše države osvojio sve što se može uključujući zlatno za Olimpijskih igara i naravno Svjetskog prvenstva.


Dijalozi koje je Bora Stanković vodio s tada glavnim čovjekom FIBA-e Jonesom Novosela su oduševili.

'Svi dijalozi Stankovića i Jonesa su točni, pogotovo jer je Stanković živ i mogao je sve u detalje ispričati. Tada je Stanković postao prijatelj s Jonesom, a poznato je kako je kasnije postao njegov pomoćnik te naravno nasljednik na čelnoj poziciji u FIBA-i. Inače, i kod mene je redatelj filma bio prije tri-četiri godine kako bismo naširoko o svemu razgovarali.'

Prokomentirao je Novosel i ulogu šest hrvatskih košarkaša (Krešo Ćosić, Petar Skansi, Nikola Plećaš, Vinko Jelovac, Rato Tvrdić i Damir Šolman) koji su bili nositelji zlatne selekcije iz 1970. godine?

'Jasno je kako je glumcima vrlo teško glumiti košarkaše što se u nekim akcijama i vidjelo, ali redatelj je to dobro uklopio. Protiv SAD-a je sjajno napravljen cijeli tijek utakmice, a meni je drag i onaj dio filma u kojem se igra na vanjskom terenu na Kalemegdanu, u Beogradu, gdje sam i ja često igrao s Lokomotivom', prisjetio se Novosel.

Za kraj je Novosel i kazao što ga je najviše zasmetalo u filmu.

'Iskreno, meni je film dobar, ali zasmetalo me što je marginalizirana uloga Borisa Kristančiča, sjajnog čovjeka i intelektualca iz Slovenije, koji je bio glavni organizator SP-a. Bez njega to SP ne bi bilo moguće! To sam nakon filma kazao i redatelju Bajiću i obećao mi je kako će u TV serijama, koje se pripremaju, to biti popravljeno. Zahvaljujući tom SP-u i izgrađenim dvoranama, košarka je postala pravi hit u bivšoj Jugoslaviji što su ubrzo pokazale i brojne osvojene medalje.'