STRANI KAPITAL

Milijarder kupuje bivšeg hrvatskog prvoligaša

16.07.2013 u 08:17

Bionic
Reading

Nakon što je u nedjelju potpisao ugovor o suradnji s nogometnim klubom Sarajevo, vlasnik novog engleskog premierligaša Cardiff Cityja Malezijac Vincent Tan pokazao je veliki interes za kupovinom hrvatskog županijskog prvoligaša Dubrovnika 1919.

Tan je o svemu razgovarao s čelnicima grada, ali i s ljudima iz kluba koji je nekada igrao u Prvoj HNL. Malezijac je u Dubrovnik stigao zbog investiranja u 'Tri sestrice', hotelsko apartmansko naselje s marinom i vilama na moru kod Dola, čija je vrijednost oko milijardu eura.

Stigao je iz Sarajeva gdje je potpisao ugovor suradnje između njegovog Cardiff Cityja i BiH prvoligaša Sarajeva. Između ostalog njime se predviđa da talentirani igrači Sarajeva karijeru nastave na 'otoku'. Navodno je Tan spreman i kupiti klub.

Tan je deveti najbogatiji Malezijac, čije je bogatstvo oko 1,3 milijarde dolara. Bogatstvo je stekao kao čelnik i većinski vlasnik malezijske kompanije 'Berjaya Corporation Berhad' koja je zapošljavala više od 20.000 radnika. Tvrtku je napustio prošle godine, a na čelo je postavio najstarijeg sina. Kompanija se bavi ulaganjem u nekretnine, hotelijerstvom i turizmom te upravljanjem kockarnicama. Tan je vlasnik i društvene mreže Friendster.com i ima udjela u stranici Facebook, a 1982. godine kupio je franšizu 'McDonald's' za Maleziju. Tri godine kasnije privatizirao je 'Sports toto', najveću lutriju u Maleziji, koja danas posjeduje 680 poslovnica širom te zemlje.


Malezijski biznismen je oženjen i ima jedanaestoro djece. Cardiff City je kupio 2010. godine kupivši 36,1 posto dionica. Odmah je promijenio klupske boje i grb, ali i po prvi put uveo u elitni razred engleskog nogometa.

Ma što mi mislili o hrvatskim nogometnim klubovima, ostaje činjenica da su oni ipak interesantni stranim investitorima. Kao što se zna, posljednjih mjeseci američki biznismeni su željeli kupiti Hajduk, sada to pokušava Australski Hrvat, otprije je u Rijeku ušao Talijan Volpi, a sada bi stranog vlasnika mogao imati Dubrovnik