ŽIVOTNA PRIČA

Mikaela Shiffrin bila je čudo od djeteta, divila se Janici, skoro ju je slomila obiteljska tragedija, a sada ruši nemoguće rekorde

29.01.2023 u 11:53

Bionic
Reading

Amerikanka Mikaela Pauline Shiffrin (27) srušila je još jedan rekord u ženskom skijanju, onaj po broju pobjeda u Svjetskom kupu, a korak je do izjednačenja u istoj kategoriji u obje konkurencije te je s pravom mnogi i prije završetka karijere smatraju najboljom skijašicom u povijesti ovoga sporta. Ovo je njezina životna priča...

Nakon što je 8. siječnja izjednačila rekord u pobjedama u Svjetskom kupu za žene bilo je potrebno samo 16 dana da američka zvijezda ponovi majstorsku izvedbu te dohvati 83. pobjedu i ostane sama na vrhu u toj kategoriji. Shiffrin je dominirala veleslalomom u Kronplatzu u talijanskim Dolomitima, trijumfirala za 0,45 sekundi te je tako preskočila na vječitoj ljestvici sunarodnjakinju Lindsey Vonn, s kojom je dijelila rekord. Kada je prešla ciljnu ravninu, nepomično je stajala, prije nego što je napokon pogledala prema publici i zamahnula šakom te zatim primila čestitke suparnica.

'Možda će mi trebati malo vremena da shvatim što da kažem, sada ne znam', rekla je Shiffrin u prvom intervjuu nekoliko trenutaka poslije trijumfa.

Srušila je rekord u svom petom pokušaju u posljednja dva tjedna, a odnosilo se to na slalom (2.), spust (4. i 7.) i super G (7.).

'Vidjela sam je (Laru Gut-Behrami, op.a.) od početka i onda sam pomislila: zašto sam gledala? Ne mogu ići tako brzo', rekla je Amerikanka i dodala:

'Bila sam malo nervozna pred drugu vožnju, uglavnom jer mrzim čekati, i kada je konačno došlo vrijeme da krenem, sve je utihnulo i samo sam gurala što sam jače mogla svaki zavoj. Bila sam 'divlja' na nekim dijelovima staze, mislila sam da neću biti brža i onda sam nekako stigla do cilja.'

I - ispisala povijest! Nema sumnje da je samo pitanje dana kada će srušiti i ukupni rekord u muškoj i ženskoj konkurenciji od 86 pobjeda Ingemara Stenmarka jer je tijekom ovog tjedna već stigla do brojke 85. Da, stigla je korak do fenomenalnog pothvata i legendarnog Šveđanina!

Od brojnih američkih legendi izabrala Hrvaticu

A jedna od najdražih pohvala stigla je od najveće konkurentice posljednjih godina u tehničkim disciplinama, Slovakinje Petre Vlhove…

'Teško je pronaći riječi jer ono što ona radi nešto je nevjerojatno. Skijati s njom je čast i, naravno, ponekad je teško jer još uvijek pobjeđuje. Ispisala je povijest i još nije završila', izjavila je slovačka skijašica.

Skijaško čudo rodilo se Vailu u Coloradu 13. ožujka 1995. kao drugo dijete, nakon brata Taylora, u obitelji oca Jeffa i majke Eileen. Mikaela je bila predodređena za skijanje jer su joj roditelji bili skijaši, no nitko nije mogao znati da će biti baš toliko dobra, barem dok nije stala na skije, a zatim je počela uspješna sportska priča.

Kao klinka osvajala je razna dječja natjecanja, dominirala u slalomu i polako privlačila pozornost, a kada je stigla među velike cure u Svjetski kup, debitirajući sa samo 15 godina, bilo je jasno da ćemo imati prilike uživati u nečemu povijesnom. Imala je i pravi uzor, od mnogobrojnih američkih legendi ona se divila – Hrvatici.

'Kada sam u Zagrebu, veselim se i susretima s Janicom. Obožavam je još otkako sam imala pet godina, kada nisam ni znala koga gledam, ali sam zapamtila nju i Anju Pärson jer su najčešće pobjeđivale. Kada sam počela razumijevati skijanje, Janicu sam još više zavoljela jer je imala najbolju tehniku u povijesti', jednom je rekla Mikaela.

  • +10
Američka skijašica Mikaela Shiffrin Izvor: Profimedia / Autor: Kainulainen / Shutterstock Editorial / Profimedia

Imala je i sličan san kao naša Janica…

'Ono o čemu sam počela sanjariti još dok sam bila mala jest pobjeda u svih pet disciplina', izjavila je, a svoje je snove i ispunila. Više puta!

Smrt oca Jeffa zamalo ju je slomila

I ne misli još stati te je najavila da će trajati barem do Zimskih olimpijskih igara 2026. u talijanskoj Cortini, a njezina soba već je sada ispunjena trofejima. Do danas je osvojila tri olimpijske medalje (dva zlata), 11 svjetskih odličja (šest zlata), u Svjetskom kupu ima 85 pobjeda, 134 postolja, četiri puta je osvojila Veliki kristalni globus za ukupnu pobjedu u Svjetskom kupu, a ove godine nikako joj ne može pobjeći peti (samo Austrijanka Annemarie Moser-Proll ima više - šest), rekorderka je po broju pobjeda u slalomu (52), a još jedna joj nedostaje da dostigne Švicarku Vreni Schneider u veleslalomu (20). Čudesno, jer tek joj je 27 godina!

Naravno, nije joj bilo sve idealno i znala je pucati pod pritiskom tamo gdje nije smjela - na Olimpijskim igrama npr. - bilo je tu i ozljeda, ali njezinu senzacionalnu karijeru najviše je obilježila tragedija.

U veljači 2020. preminuo joj je otac Jeff nakon teške ozljede glave koju je zadobio u nesreći u svojem domu. Ona je to vrijeme bila na skijalištu u Italiji i odmah se zaputila kući, ali nije se stigla oprostiti od njega. Mikaelu je očeva smrt dotukla toliko da nije jela, borila se s nesanicom i depresijom te je razmišljala o umirovljenju. Izgubila je priliku da osvoji još jedan Svjetski kup, ali tako je valjda moralo biti. Pandemija je dodatno otežala situaciju pa je do nove utrke čekala skoro 300 dana i tad je prvi put progovorila o očevoj smrti.

'Nevjerojatno sam ljuta, ali ne zbog načina na koji je završila prošla sezona. Ljuta sam jer je moj tata umro, ljuta sam zbog toga koliko se usamljeno osjećam većinu dana. Ali s druge strane, iznimno sam zahvalna što imam mamu uz sebe. A što se sporta tiče, nikad nisam bila osoba koja se motivira bijesom. Ako sam naučila nešto u ovih 300 dana od zadnje utrke, onda je to činjenica da moraš prihvatiti sve što ti život servira. Možda nema dobar okus, ali svejedno moraš jesti.'

Kada je u siječnju 2021. godine prvi put pobijedila nakon tragične smrti oca, rasplakala se…

'Ne možeš ići naprijed dok ne prestaneš ići natrag, a meni to teško ide, samo želim život kakav je bio prije 2. veljače. Vjerojatno će me to još neko vrijeme mučiti, ali mislim da je večeras bio moj veliki korak naprijed.'

Čestitala joj je i Lindsey Vonn

Danas joj tu prazninu u srcu, uz obitelj i prijatelje, pokušava ispuniti dečko, Norvežanin Aleksander Aamodt Kilde te joj je bio podrška u spomenutim teškim trenucima…

'U tom oceanu tuge počela sam se pitati jesu li sve moje žrtve za sportske uspjehe bile prevelike. Na terapijama sam shvatila da je svaki čovjek mnogo više od zbira svojih uspjeha i neuspjeha, da svatko od nas ima pravo na svoje radosti i na svoju tugu. Velika podrška bili su mi mama i dečko Aleksander Aamodt Kilde, koji su u svakom trenutku bili uz mene. Zahvaljujući njima, okrenula sam novu stranicu i ponovno otkrila užitak u skijanju i natjecanjima.'

Sada je opet ona prava, nezaustavljiva, iako ponekad pogleda prema nebu, pusti suzu i prisjeti se oca koji je uvijek bio uz nju te je bio ključni čovjek u njezinom sportskom odrastanju. Bio bi ponosan na svoju Mikaelu.

I za kraj moramo spomenuti da se Shiffrin naklonila i Lindsey Vonn, a prije je u svojim istupima znala iskazivati određenu dozu ljubomore. I dok su američki fanovi još prije nekoliko godina tvrdili da je njihova ljubimica nadmašila Vonn, ona to nije željela priznati te je kao najjači argument uvijek isticala svoje 82 pobjede. Sada je ostala bez tog rekorda te je smogla snage iskreno čestitati.

'Stvarno sam sretna zbog Mikaele. Rekordi su stvoreni da se ruše i to je znak napretka. A ako je itko trebao oboriti moj rekord, stvarno sam sretna što je to napravila Amerikanka', priznala je Vonn.

Zanimljivosti vezane uz Amerikanku:

  • Shiffrin je i Snježna kraljica Sljemena, ove godine peti put je pobijedila u Zagrebu i tako nadmašila četiri trijumfa Austrijanke Marlies Schield
  • uz Janicu u ženskom skijanju, Amerikanki je u muškoj konkurenciji uzor Bode Miller
  • majka je dala otkaz u bolnici u kojoj je radila kao medicinska sestra da je može pratiti na skijalištima, a pokojni otac Jeff, anesteziolog po zanimanju, u slobodno vrijeme odrađivao je uredski dio posla, rješavao financije, odnose s medijima i sponzorima
  • prije Kildea bila je u vezi s francuskim skijašom Mathieuom Favreom, kojeg su izbacili s Igara u Pjongčangu (2018.) zbog neprimjerenih izjava o Francuskom olimpijskom odboru
  • godine 2022. njezina imovina procijenjena je na tri milijuna dolara
  • ima 85 pobjeda u Svjetskom kupu, po disciplinama: slalom (52), veleslalom (19), paralelni slalom (5), Super-G (5), spust (3), kombinacija (1)
  • na društvenim mrežama Instagram i Facebook ukupno ima dva milijuna pratitelja