EKSPLOZIJA EMOCIJA

[FOTO] Suze čudesne Amerikanke Mikaele Shiffrin obišle svijet, a o tome nije godinama željela govoriti: Ne mogu vjerovati!

09.01.2023 u 14:24

Bionic
Reading

Mikaela Shiffrin dominirala je nedjeljnim veleslalomom u Kranjskoj Gori i izjednačila rekord po broju pobjeda (82) u Svjetskom kupu sunarodnjakinje Lindsey Vonn

Inače suzdržanu američku superzvijezdu preplavile su emocije u cilju kada je ugledala broj 1 pored svog imena, vrištala je od oduševljenja, a zatim pala na koljena.

'Ne mogu vjerovati', rekla je Shiffrin nekoliko trenutaka nakon toga, uplakanih očiju, nakon mjeseci, čak godina, odbijanja razgovora o lovu za ovim rekordom.

'Bila sam tako nervozna za utrku, imam osip na licu jer sam bila tako nervozna. Ne znam zašto, možda malo i zbog 82. Stvarno sam željela dobro odskijati i jesam.'

Shiffrin je bila spektakularna u drugoj vožnji te je povećala svoju prednost na svakom od prva tri prolaza i na kraju je pobijedila sa 77 stotinki prednosti.

'Nadam se da ću jednog dana opet moći tako skijati jer je to možda najbolja vožnja koju sam ikad napravila u veleslalomu', rekla je.

  • +4
Mikaela Shiffrin u Kranjskoj Gori Izvor: Profimedia / Autor: Natasa Kupljenik/MI-PRESS / Shutterstock Editorial / Profimedia

Amerikanka je tako na impresivan način stigla do šeste pobjede u posljednjih sedam utrka i na kraju do magične brojke od 82 pobjede. Ova 27-godišnjakinja je sa 17 godina ostvarila svoju prvu pobjedu u Svjetskom kupu u prosincu 2012. godine i odvozila je samo 233 utrke da bi došla do 82 pobjede, što je trijumf svake 2,84 utrke.

Usporedimo to s drugom Amerikankom, Vonn je pobijedila u svojoj prvoj utrci (od 395) Svjetskog kupa s 20 godina, a posljednjoj s 33 godine, pobjeda svake 4,82 utrke. Vonn je pobijedila u 53 utrke Svjetskog kupa do sadašnje dobi Shiffrin i ostvarila još 29 pobjeda nakon toga.

Shiffrin će s još jednom pobjedom biti samostalna rekorderka ženskog skijanja te tek tri udaljena od apsolutnog rekorda u muškoj i ženskoj konkurenciji, 86 pobjeda u Svjetskom kupu koje je ostvario legendarni Šveđanin Ingemar Stenmark.