Oglasili se iz Beograda

Michael Jordan postao tema dana u regiji zbog misteriozne zastavice Crvene zvezde u njegovoj sobi; evo što je doživio igrajući u Zadru protiv Dražena i Ace!

18.05.2020 u 12:41

Bionic
Reading

Popularni ESPN-ov dokumentarni film 'The Lasdt Dance', u kojem se prikazuje dolazak Michaela Jordana u Chicago Bullse i osvajanje šest NB A titula, zanimljiv je i gledateljima s ovih prostora zbog čudesnog Hrvata Tonija Kukoča. No, neočekivano, nekima u regiji je film postao zanimljiv zbog srpskog kluba Crvena zvezda i poveznice s Jordanom

Naime, jedna fotografija iz Jordanove studentske sobe, kada je igrao za sveučilište North Carolina, mnoge je u posljednje dvije epizode (9. i 10.) zaintrigirala jer se na zidu dobro vidi zastavica Crvene zvezde.

O čemu se točno radi objasnili su putem društvenih mreža iz beogradskog kluba.

'Već dugi niz godina jedna od misterija vezanih za Jordana bila je i zastavica KK Crvena zvezda iz kampusa Sjeverne Karoline, iz perioda kada je leteći Make već bio na glasu kao buduća NBA zvijezda i prvak NCAA.

Zastavica Crvene zvezde nije se slučajno našla na zidu sobe u Wilmingtonu (Sjeverna Karolina). Tih godina vrlo često najbolje sveučilišne momčadi igrale su s europskim klubovima i nacionalnim reprezentacijama utakmice u SAD-a, ali i širom Europe, a na tim utakmicama smanjivan je jaz između košarke na dva kontinenta.

Daleke 1983. godine Crvena zvezda je nastupala u Solunu na turniru protiv Sveučilišta Sjeverna Karolina, u kome je glavna zvijezda bio Jordan, a sudjelovale su i ekipe Grčke i talijanskog Berdena.

Finalni meč u kome su se našle ekipe Crvene zvezde (koja je u narednim sezonama u periodu SFRJ imala izuzetno značajnu ulogu) i Sjeverne Karoline, koju je predvodio legendarni trener Dean Smith, a na parketu Jordan, Sam Perkins, Brad Daugherty… pratilo je čak 5000 gledatelja.

Sjeverna Karolina (osvajač NCAA turnira 1982. godine) je na kraju slavila poslije dva produžetka 105:104, a Mike Jordan je utakmicu završio s 32 poena. U ekipi crveno-bijelih najefikasniji su bili Rajko Žižić s 19 i Slobodan Nikolić s 18 poena, a ovaj meč očigledno je ostao u lijepom sjećanju Jordanu koji je samo godinu dana kasnije izašao na draft kao treći pick… sve ostalo je povijest košarke', objavila je Zvezda u opširnoj poruci koju možete pročitati u cijelosti ispod članka.

Dodajmo kako je Michael Jordan i godinu ranije posjetio Europu pa je tako u ljeto 1982. bio na turneji po bivšoj Jugoslaviji s mješovitom reprezentacijom SAD-a. Tako je Jordan zaigrao i u kultnim Jazinama u Zadru (ukupno su odigrali dvije utakmice sa selekcijom Europe te tri s reprezentacijom Jugoslavije).

Tog jako vrućeg ljetnog dana krajem lipnja u kultnim Jazinama, u kojima prozori nisu bili otvoreni jer je tako tražio američki izbornik (SP se igralo u Kolumbiji pa je želio simulirati paklene uvjete, op.a.) je bilo tri tisuće gledatelja koji nisu bili svjesni kako je pred njima golobradi mladić koji će potpuno promijeniti NBA ligu. Spomenimo kako je selekcija SAD-a u nevjerojatnim uvjetima - jer je bilo užasno vruće (nije bilo prolaska zraka) slavila u dramatičnoj završnici 92:90 košem Johna Paxsona, igrača koji će igrom slučaja postići ključnu tricu u NBA finalu protiv Phoenix Sunsa 1993. igrajući uz velikog Jordana. U Jazinama je tada 19-godišnji Jordan ubacio 24 koša i skrenuo je pozornost na sebe da se radi o posebnom igraču.

spektakl u jazinama 1982.

Jugoslavija – SAD 90:92 (45:47)

Zadar, Dvorana u Jazinama, 23.lipnja 1982. gledatelja 3000 Suci: Matijević (Zagreb), Srdoč (Rijeka)

Jugoslavija: Vučević 2, A. Petrović 4, Benaček 7, Žižić 6, Đurišić, Sunara 7, Vilfan 26, Radović 5, Radovanović 13, Vučurović 4, D. Petrović 10, Avdija 6

 SAD: Carter 12, Cox 2, Jones 9, Michael Jordan 24, Paxson 12, Payne 13, Revelli, Russell 3, Sitton 4, Thomas 6, Grandholm 3, Turner 4

Dodajmo kako je kod Jugoslavije najbolji bio Peter Vilfan sa 26 koševa, a tada 17-godišnji Dražen Petrović ubacio je 10 koševa. Utakmice se jako dobro sjeća i njegov stariji brat Aleksandar Petrović koji je igrao za Jugoslaviju.

'Sjećam se jako dobro te utakmice. Michael Jordan te 1982. nije pokazivao da će postati igrački izvanzemaljac. Čuvao sam ga na toj utakmici u Zadru desetak minuta i moram priznati da me nije previše impresionirao. Bio je solidan sveučilišni igrač i ništa više od toga. Dvije godine poslije na Olimpijskim igrama 1984. u Los Angelesu već se moglo vidjeti kako Jordan izrasta u superzvijezdu', prisjetio se jednom prilikom Aco Petrović.

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

U noći između nedelje i ponedeljka biće emitovane poslednje dve episode serijala “Last Dance” o igračkoj karijeri i poslednjoj trofejnoj sezoni “Čikago Bulsa” najboljeg igrača svih vremena Majkla Džordana… Tokom prethodne četiri nedelje u kojima su emitovane “duple epizode” ovog serijala, ljubitelji košarke mogli su da se podsete nekih najimpresivnijih detalja iz karijere Majkla Džordana, ali i čuju nove detalje i do sada neispričane priče o životu i karijeri ovog igrača, koji je ponikao na Univerzitetu Severna Karolina. Već dugi niz godina jedna od misterija vezanih za Džordana bila je i zastavica KK Crvena zvezda iz kampusa Severne Karoline, iz perioda kada je “leteći Majk” već bio projektovan za buduću NBA zvezdu i šampion NCAA. Zastavica Crvene zvezde nije se slučajno našla na zidu sobe u Vilmingtonu (Severna Karolina). Tih godina vrlo često najbolji koledž timovi igrali su sa evropskim klubovima i nacionalnim timovima mečeve u SAD, ali i širom Evrope, a tim utakmicama smanjivan je “jaz” između košarke na dva kontinenta. Daleke 1983. godine Crvena zvezda je nastupala u Solunu na turniru protiv Univerziteta Severna Karolina, u kome je glavna zvezda bio Majkl Džordan, a učestvovale su i ekipe Grčke i italijanskog Berdena. Finalni meč u kome su se našle ekipe Crvene zvezde (koja je u narednim sezonama u periodu SFRJ imala izuzetno značajnu ulogu) i Severne Karoline koju je predvodio legendarni trener Din Smit, a na parketu Džordan, Sem Perkins, Bred Doerti… pratilo je čak 5000 gledalaca. Severna Karolina (osvajač NCAA turnira 1982. godine upravo koševima Džordana protiv ekipe Džordžtauna) je na kraju slavila posle dva produžetka 105-104, a Majkl Džordan je utakmicu završio sa 32 poena. U ekipi crveno-belih najefikasniji su bili Rajko Žižić sa 19 i Slobodan Nikolić sa 18 poena, a ovaj meč očigledno je ostao u lepom sećanju Majklu Džordanu koji je samo godinu dana kasnije izašao na draft kao treći pik… sve ostalo je istorija košarke. 🏀🔴⚪️ #LastDanse #kkcz #michaeljordan #WeAreTheTeam #TheLastDance

Objavu dijeli KK Crvena zvezda mts (@crvenazvezdakk)