espn-ov izbor

Chicago Bullsi osvojili su šest NBA titula, a sada je jasno što analitičari zaista misle o generaciji u kojoj je Toni Kukoč igrao najbolju košarku u karijeri

02.05.2020 u 08:11

Bionic
Reading

U svijetu sporta zbog koronavirusa se ne događa puno toga, pa sportskim novinarima često preostaje samo posegnuti za povijesnim temama. U sklopu aktivnosti kojima promoviraju svoju seriju The Last Dance ESPN-ovi su kolumnisti i analitičari odlučili rangirati svih šest šamponskih momčadi Chicago Bullsa. U nastavku donosimo njihov izbor

Chicago Bullsi su ovih dana opet aktualna tema. Zapravo, prikazivanje dokumentarne serije ESPN-a The Last Dance u vrijeme pauze zbog pandemije čini ih jednom od rijetkih aktualnih tema u svijetu sporta uopće. Dinastija koju je predvodio Michael Jordan osvojila je u devedesetima šest naslova NBA prvaka. ESPN-ovi panelisti rangirali su tih šest momčadi Chicaga od najgore do najbolje.

6. mjesto / sezona 1992/93.

  • Regularna sezona: 57-25
  • Doigravanje: 15-4
  • Finale: Pobjeda nad Phoenix Sunsima (4-2)

U zadnjoj sezoni prve serije od tri naslova u nizu Bullsi su imali mnogo problema. U finalu Istočne konferencije gubili su 0-2 od svojih tadašnjih velikih konkurenata, New York Knicksa predvođenih Patom Rileyjem na klupi i Patrickom Ewingom na terenu. Tek je Jordanova nevjerojatna partija u petoj utakmici u Madison Square Gardenu (29 koševa, 10 skokova i 14 asistenicija) dala vjetar u leđa Bullsima i gurnula i prema trećem uzastopnom finalu NBA lige. Tamo ih je čekala velika momčad Sunsa, predvođena MVP-jem regularnog dijela sezone Charlesom Barkleyjem.

Nestabilnost i usponi i padovi te momčadi Bullsa mnoge danas podsjećaju na slične uspone i padove u zadnjoj sezoni druge serije od tri naslova u nizu.

5. mjesto / sezona 1997/98.

  • Regularna sezona: 62-20
  • Doigravanje: 15-6
  • Finale: Pobjeda nad Utah Jazzom (4-2)

Zamislimo prizor. Glavni direktor kaže treneru da mu je ovo zadnja sezona čak i ako u njoj ostvari sve pobjede. Glavna zvijezda objavi da ne misli igrati pod drugim trenerom i da će se, ako dođe do promjene na klupi, umiroviti. Druga zvijezda momčadi, vrhunski, ali iznimno potplaćeni igrač ne namjerava sljedeće sezone ostati u momčadi. Treća zvijezda momčadi usred sezone zaključi da mu upravo treba odmor u Vegasu kako bi malo napunio baterije.

Kako je moguće biti prvak pod tim okolnostima? Jednostavno. Bullsi su imali Jordana, a osttale momčadi u ligi nisu.

4. mjesto / sezona 1990./91.

  • Regularna sezona: 61-21
  • Doigravanje: 15-2
  • Finale: Pobjeda nad Los Angeles Lakersima (4-1)

U svom prvom pohodu na naslov Chicago Bullsi su ujedno ostvarili i svoj najbolji učinak u doigravanju. Do tada je u povijesti kroz doigravanje uvjerljivije prošla samo Philadelphia 76ers u sezoni 1982/83. (12-1). No poznavatelji te momčadi ističu da nije sve išlo glatko. Bullsi su prethodne dvije godine gubili u finalima Istoka od Pistonsa i Jordana je pratila reputacija velikog strijelca koji ne može odvesti svoju momčad do naslova. Uz to Jordan nije bio siguran da može vjerovati svojim suigračima i opirao se zahtjevima Jacksonovog triangularnog napada. No i uz to Bullsi su osigurali prvo mjesto na Istoku i u konferencijskom finalu pomeli Detroit.

U prvoj utakmici finalne serije Jordan je promašio šut za pobjedu, no nakon toga su Bullsi slavili u četiri utakmice zaredom. Seriju je obilježilo Jordanovo spektakularno polaganje s prebacivanjem lopte iz jedne u drugu ruku u letu i otvaranje prostora za Johna Paxsona, koji je u zadnjoj utakmici zabio nekoliko ključnih koševa. Jordan je, u dobi od 28 godina, napokon osvojio naslov.

3. mjesto / sezona 1996/97.

  • Regularna sezona: 69-13
  • Doigravanje: 15-4
  • Finale: Pobjeda nad Utah Jazzom (4-2)

Godinu nakon obaranja rekorda po broju pobjeda u regularnoj sezoni ova je momčad ostvarila sjajnih 69 pobjeda. Dominirali su nad protivnicima u doigravanju na Istoku (ukupni učinak 11:2), no u finalu su naišli na dostojnog protivnika u obliku Utah Jazza predvođenog Karlom Maloneom i Johnom Stocktonom. Jordanov nastup pod temperaturom u petoj utakmici je legendaran. Zabio je tada 38 koševa, a nekoliko dana kasnije i riješio pitanje naslova.

2. mjesto / sezona 1991/92.

  • Regularna sezona: 67-15
  • Doigravanje: 15-7
  • Finale: Pobjeda nad Portland Trail Blazersima (4-2)

Nakon prvog osvojenog naslova Bullsi su sada po prvi put bili favoriti. Nisu razočarali i nametnuli su se kao najbolja momčad lige. Premda bi im se broj utakmica koje su morali odigrati u doigravanju mogao pisati kao minus, po drugim osobinama zaslužuju ovo mjesto na ljestvici. Bili su iznimno efikasni u napadu, četiri člana standardne prve petorke (Jordan, Pippen, Grant i Paxson) kroz sezonu su imali postotak šuta iznad 50%. Jordan je sigurno osvojio svoju treću MVP nagradu, Grant je imao double-double prosječni učinak, a Pippen u prosjeku zabijao 21 koš, imao 7.6 skokova i 7 asistencija po utakmici. Bio je tek sedmi igrač u povijesti koji je dosegao te brojke u sezoni. Ta je godina bila vrhunac njihove prve serije od tri naslova u nizu.

1. mjesto / sezona 1995/96.

  • Regularna sezona: 72-10
  • Doigravanje: 15-3
  • Finale: Pobjeda nad Seattle SuperSonicsima (4-2)

Golden State Warriorsi oborili su njihov rekord po broju pobjeda u regularnoj sezoni 2016. godine (73-9), ali te sezone nisu bili prvaci. To sugerira kako su ovi Bullsi i dalje najveća momčad u povijesti. Bili su sustavno i postupno stvorena supermomčad koja je pomela konkurenciju u ligi. Nikad do tada nije se mola vidjeti takva dominacija i teško da će itko ikada doseći razinu na kojoj su oni tada bili.

Dovođenje čudljivog Dennisa Rodmana moglo je unijeti nemir u momčad, no umjesto toga postali su još boljima. Prva su momčad koja je ikad dosegnula, a kasnije i dostigla 70 pobjeda u regularnoj sezoni. Jordan je, na vrhuncu svojih moći, bio prvi strijelac lige, a Hrvat Toni Kukoč bio je 'Najbolji šesti igrač lige' što dovoljno govori o genijalnosti trenera Phila Jacksona. U doigravanju su upisali tek tri poraza. U finalu Istoka pomeli su Orlando Magic i vratili im za izbacivanje iz doigravanja prošle sezone, a u velikom su finalu u šest utakmica svladali Seattle.

Njihov ukupni rezultat u regularnoj sezoni i doigravanju je 87-13, najbolji svih vremena. A za razliku od Warriorsa u sezoni 2015/16., sezonu su ovjenčali prstenom.