BARCA KORAK DO FINALA

Messi s dva gola srušio nemoćni Real

27.04.2011 u 22:42

Bionic
Reading

U prvoj utakmici polufinala Lige prvaka između Reala i Barcelone, Katalonci su na Santiago Bernabeu slavili sa 2:0 golovima Lionela Messija te su se tako približi finalu koje je na rasporedu na Wembleyju (28. svibnja), a gdje će svoje mjesto najvjerojatnije naći i Manchester United

U 212. El Clasicu u povijesti, Barcelona je stigla do svoje 83. pobjede. Ovo je bio i jedan od najvrednijih trijumfa katalonske momčadi u Madridu, jer se radilo o polufinalu najjačeg nogometnog natjecanja. Barcelona je zasluženo pokorila Santiago Bernabeu 2:0 pa uzvrat na Nou Campu (3. svibnja) izgleda kao formalnost.

Iako su na travnjak istrčale noge vrijedne stotine milijuna eura, one su umjesto nogometne rapsodije ponudile siromaštvo. Barcelona je kontrolirala loptu, ali u njezinoj igri nije bilo rizika, a ni ideje kako da se približi domaćim vratima. No, što reći za Real? 'Kraljevi' su u prvih 45 minuta izgledali kao da im je Mourinho zabranio da dolaze na katalonsku polovicu terena.

U takvom taktičkom nadmudrivanju dogodila se je tek jedna prava prilika. U 25. minuti Messi je podvalio loptu za Xavija čiji je udarac s desetak metara skinuo Casillas.

Prvo poluvrijeme ostat će još upamćeno i po jednom nepreciznom pokušaju Davida Ville iz 11. minute, Valdesovoj obrani Ronaldovog projektila nešto prije odmora te ogromnoj nervozi u kojoj je bilo naguravanja, prljavih poteza i stalnog pritiska na suca s obje strane.

Na ulasku u svlačionicu dogodio se i sukob između Barcelonine klupe, posebice Gabiela Milita, i Realova osoblja koje su ipak zaustavili redari, a najlošije je prošao rezervni vratar Katalonaca Jose Pinto koji je isključen.

Ni u nastavku gledatelji nisu mogli uživati u spektaklu. 'Radilice' u sredini terena odrađivale su svoje zadatke, a najveće zvijezde ostale su neprimjetne. I tada u 61. minuti Pepe je visokim đonom pokupio nogu Danija Alvesa, a njemački sudac Stark mu je pokazao crveni karton. Takav ishod razljutio je Jose Mourinha koji je također odmah isključen.

Očekivano, s igračem više Barcelona je sada puno lakše dolazila pred suparnički gol. U 68. minuti David Villa je na iskušenje stavio reflekse Ikera Casilllasa. Španjolski vratar odbio je loptu koja je odsjela na glavi Pedra, ali je i završila pored gola.

No u 76. minuti Realu nije bilo pomoći. Affelay je prošao Marcela, oštro ubacio, a nisku loptu je s par metara Messi pospremio u mrežu. Bio je to prvi Argentinčev gol u polufinalu Lige prvaka, a bila mu je to već sedma utakmica u toj fazi natjecanja. Isto tako Messi je prvi put jednoj Mourinhovoj momčadi zabio iz igre (11 utakmica), a da nije sa 11 metara.

Ali, nije to bilo sve od Messija. U 87. minuti prvi strijelac Barcelone prošao je kroz obranu Reala, svladao Casillasa i tako povećao svoj golgeterski učinak - ukupno mu je to bio 11. pogodak u Ligi prvaka i 52. za Barcelonu ove sezone u svim natjecanjima. Fantastično.

Realovoj družini sada treba čudo, ali izglednije je da Wembley vidi finale Barcelone i Manchester Uniteda koji je u utorak također u gostima svladao Schalke istim rezultatom (2:0).

REAL MADRID - BARCELONA 0:2

Strijelci: 0:1 - Messi (76), 0:2 - Messi (87)
Real: Casillas - Arbeloa, Sergio Ramos, Albiol, Marcelo - Xabi Alonso, Pepe, Diarra - Ronaldo, Özil (46. Adebayor), Di Maria
Barcelona: Valdes - Alves, Pique, Busquets, Puyol - Xavi,Mascherano, Keita - Pedro (71. Afellay), Messi, Villa (91. Roberto)

Prvi Messijev gol

Drugi Messijev gol