SPORT U ČAST ŽRTVAMA

Memorijali: U spomen na Blagu Zadru, Marka Babića, HOS-ovce...

11.11.2016 u 14:57

Bionic
Reading

Većina Hrvatske Vukovara se najčešće sjeti sredinom studenog, no oni bliži Vukovarcima i njihovim herojima tijekom cijele godine organiziraju sportske događaje kako se žrtva najistočnijeg hrvatskog grada nikada ne bi zaboravila. Uoči 25. obljetnice vukovarske kalvarije tportal.hr vam nudi feljton u kojem smo se prisjetili svih najvažnijih memorijala...

SPORTSKI FELJTON

Uoči 25. obljetnice vukovarske kalvarije tportal.hr vam nudi feljton sa sportskim pričama iz obnovljenog grada koji sugerira to da na krajnjem istoku Hrvatske i dalje funkcionira rasadnik vrhunskih sportaša te klubova koji preživljavaju i čekaju bolje dane. Sve priče pročitajte OVDJE.

Memorijalni turnir Blago Zadro ovog je listopada doživio svoje šesto izdanje. Kao i svake godine igralo se u Borovu, a nastupali su Vukovar ’91, Osijek i Široki Brijeg. Četvrto mjesto opet je zazuzela (osim nje na turnirima su nastupali i Dinamo, Hajduk, te Hrvatski Dragovoljac) Cibalia. Vinkovčani su u polufinalu nakon drame penala ispali od Širokog koji je u finalu svladao i Osijek te osvojio – šesti naslov! Svih ovih godina nisu poraženi, spomen na svog hrabrog Hercegovca Blagu održavaju već zaista impresivnim nizom tijekom kojega su padali i Dinamo i Hajduk.

Nogomet, ali na betonu, igra se u spomen na još jednog heroja Trpinjske ceste, zamjenika zapovjednika 3. Bojne 204. brigade Marka Babića koji je preuzeo zapovjedništvo nakon ubojstva Blage Zadre. Ovaj Borovčanin je preživio rat u kojemu je uništio 14 tenkova i 2007. preminuo od srčanog udara. I njegov turnir gradi tradiciju dok se nastavljaju inicijative da se u gradu po njemu prozove ulica.

Sportaši spomen na vukovarsku bitku osim loptom održavaju i ultramaratonima. Hrvatski Bošnjaci organizirali su u srpnju peti 227 km dugi ultramaraton od Vukovara do Srebrenice, dok je prije dva tjedna završen i 15. Ultramaraton Zagreb – Vukovar u organizaciji dragovoljaca HOS-a koji su tijekom vukovarske bitke vodili najteže borbe u uličnim borbama na Sajmištu.

Sjećanje na žrtve održavaju i entuzijasti na dva kotača. Biciklistička udruga iz Slavonskog Broda ovoga ljeta organizirala je sedmu utrku od Vukovara do Dubrovnika u kojemu desetak iskusnih vozača prolaze 1100 km kako bi povezali jadransku i panonsku Hrvatsku, a poruka je ista. Ne zaboravite da ne bi kroz pakao morali prolaziti ponovno...