RAT U BAZENU

Međunarodna plivačka federacija odbila LEN-ovu odluku o suspenziji Hrvatske: Ona je politički motivirana i vođena vlastitim interesom

15.11.2021 u 22:12

Bionic
Reading

Međunarodna plivačka federacija (FINA) odbila je priznati suspenzije hrvatskog i portugalskog plivačkog saveza od strane Europske plivačke federacije (LEN), nakon sastanka svog Ureda

'Ured FINA-e posebno je zabrinut zbog radnje koju je LEN poduzeo, odnosno isključenja dviju udruga članica, Portugala i Hrvatske, na godinu dana', poručili su iz FINA-e.

FINA tvrdi kako LEN nije 'slijedio ispravan odgovarajući postupak', da su suspenzije 'bile jasno politički motivirane i vođene vlastitim interesom', te da su 'protiv etosa novog vodstva FINA-e koje obuhvaća uključenost, jednakost, integritet i demokraciju'.

'Odlukom FINA-e, plivački savezi Portugala i Hrvatske zadržat će punopravna članstva u LEN-u, uključujući pravo sudjelovanja s pravom glasa na predstojećem izvanrednom izbornom kongresu u Frankfurtu 5. veljače iduće godine, te izvanrednom kongresu FINA-e 18. prosinca ove godine u Abu Dhabiju', navodi se u priopćenju FINA-e.

LEN je 6. studenog suspendirao oba saveza na godinu dana, a povod ovakvoj odluci je rad na sazivanju izvanrednog Kongresa s razrješenjem sadašnjeg Ureda LEN, a tu su akciju vodili Jose Antonio Silva, predsjednik Portugalskog plivačkog saveza i Josip Varvodić, predsjednik Nadzornog odbora HPS-a i član Zdravstvenog odbora LEN i FINA.

'Hrvatski plivački savez nije niti jednom činjenicom povrijedio Statut, niti akt LEN, već je plod osobnog utjecaja gospodina Barellija kao predsjednika na članove Ureda LEN koje je on izabrao. Mi ćemo iskoristiti pravo na žalbu, a imamo punu podršku predsjednika FINA (Svjetski savez vodenih sportova) Husaina Al-Musallama s kojim sam se nekoliko puta čuo. Oni će zaštiti sport u ovom slučaju', kazao je prvi čovjek hrvatskog plivanja Vladislav Veselica.

LEN-ova suspenzija se ne odnosi na Hrvatski savez sinkroniziranog plivanja i na Hrvatski vaterpolski savez. Ne odnosi se niti na sportaše registrirane pri Hrvatskom plivačkom savezu kojima će i dalje biti omogućeno sudjelovanje na svim natjecanjima LEN i po pravilima i propozicijama LEN, te pod zastavom svoje države.