VIKEND AKCIJA

Mavrinci i Mravince - mjesta u kojima su sportski miljenici gradskog proračuna i lokalnih vlasti u Zadru dobili pljuske za pamćenje

27.09.2021 u 09:00

Bionic
Reading

Unutar 24 sata košarkaši i nogometaši Zadra doživjeli su poraze u malim sredinama u kojima se igra srcem.

Košarkaši Zadra aktualni su prvaci Hrvatske i pobjednici Kupa Krešimira Ćosića. Miljenici su navijača, ali i gradskog proračuna. Istovremeno u regionalnoj ligi pobjede se godinama broje na prste, dok se klub bori s financijskim dubiozama. Proizvodnja igrača je stala tamo negdje u vremenima kada su hrvatskim parketima vladali Marko Popović i imenjak mu Banić.

Ne tako davno osnovani HNK Zadar, kojeg se ni pod razno ne smije poistovjećivati s ugašenim NK Zadar, miljenik je lokalnih vlasti. Nogometaši se trenutno natječu u 3.HNL jug te se nakon šest kola nalaze na 15. mjestu ovog nižerazrednog natjecanja u kojeg su tek ušli. HNK Zadar je trenutačno najlošija momčad s područja Zadarske županije u ovoj ligi. Bolji od njega su prvoplasirani Hrvatski vitez iz Posedarje te Primorac iz Biograda na 11. poziciji, isti onaj Primorac koji je nedavno u kup utakmici namučio splitskog Hajduka.

Oba kapitalna zadarska sportska projekta su, unatoč košarkaškim trofejima i nogometnom skoku iz četvrte u treću ligu, na klimavim nogama koje su se dobro zaljuljale proteklog vikenda u mjestima sličnih imena, ali geografski poprilično udaljenima. Ta mjesta na košarkaškim i nogometni kartama Hrvatske nikad nisu imala ni približan značaj kao Zadar - europski grad sporta za 2021. godinu.

Naime, košarkaši Zadra su pali u dvorani Mavrinci u općini Čavle u kojoj su doživjeli uvjerljiv poraz od Škrljeva. Povijesna je ovo pobjeda i najveći uspjeh ikada momčadi iz mjesta nadomak Bakra. Fešta i euforija koji su zahvatili klub i navijače Škrljeva su prirodni, jer srušen je državni prvak.

Mravince, mjesto smješteno na južnim padinama planine Mosor, istočno od Solina, jugoistočno od Klisa, sjeverno od Splita, zapadno od Kučina i Žrnovnice, ujedno je i mjesto u kojem se dan nakon urušavanja košarkaških snova u Mavrincima o dominaciji i nedodirljivosti Zadra na hrvatskim parketima, urušili i oni nogometni prema kojima se HNK Zadar ekspresno trebao dovesti do višeg ranga natjecanja. Tamošnja je Sloga pobijedila momčad Zadra 2-0. I ništa tu ne bi bilo čudno kada bi ulaganja u ove klubove bile barem približno ista.

Mavrinci i Mravince tek su zanimljiva koincidencija koja je ovim sredinama otvorila malo medijskog prostora izvan granica županija u kojima se nalaze, a zbog čijih uspjeha u Zadru nikoga neće zaboljeti glava. Pa ni navijače. Ta je činjenica najveći poraz. Jučer Cibone, danas Zadra i Splita, a sutra Juga, Mladosti ili PPD Zagreba.