NASTAVILA 'BERBU'

Martina Zubčić uzela prvu medalju nakon olimpijske

21.05.2016 u 11:02

Bionic
Reading

Martina Zubčić, članica zagrebačke Dubrave osvojila je brončano odličje na europskom taekwondo prvenstvu koje se održava u Švicarskoj, u Montreuxu. Zupki je to peto odličje u karijeri, prvo nakon dugih osam godina posta

Uz broncu s olimpijskih igara iz Pekinga do sada je već imala i komplet europskih odličja, zlato iz Rige 2005., srebro iz Rima 2008. i broncu iz Bonna 2006. godine. Na putu do četvrte europske medalje Martina je svladala Ruskinju Larysu Gershanok 5:1 te Finkinju Suvi Mikkonen 7:6. U polufinalu se odlično borila protiv Jade Jones, olimpijske pobjednice, svjetskog i olimpijskog broja jedan u kategoriji do 57 kilograma te osvajačice još sedam svjetskih i europskih medalja. Ipak, iako joj je bila jako blizu Zupka je još jednom morala priznati poraz Jade koja je prema finalu otišla rezultatom 7:5.

Martina se tako pridružila Luciji Zaninović koja je broncu osvojila prvog dana natjecanja.


Ana Zaninović je još jednom priredila pravu malu dramu na otvaranju europskog prvenstva. U prvom je kolu kao prva nositeljica kategorije do 53 kilograma bila slobodna, a u drugom je dočekala Rumunjku Marianu Malinu Mihailu. Činilo se da bi Rumunjka trebala biti lagan posao za Anu no već na startu je Rumunjka pobjegla na 4:0, prednost povećala na 7:2 i u posljednje tri sekunde ušla s prednosti 8:6. Ipak, udarcem u glavu tri sekunde prije kraja Ana Zaninović je na svoj način stigla do pobjede i prolaska u borbu za odličje. Tamo ju je čekala Ruskinja Tatiana Kudashova koja je povela 1:0, Splićanka je preokrenula pred sam kraj borbe na 2:1, ali je čvrsta Ruskinja u posljednjim sekundama izjednačila na 2:2. Borba na zlatni bod trajala je gotovo cijelu četvrtu rundu kada je Ruskinja pogodila Anu i plasirala se u polufinale.


Mlada Splićanka Bruna Vuletić debitirala je na europskom seniorskom prvenstvu sa 16 godina i 10 mjeseci i predstavila se seniorskoj konkurenciji u dobrom svjetlu, ipak nedovoljno dobrom za medalju. U prvom kolu je odradila odličnu borbu i slavila protiv Francuskinje Clare Mallien sa 6:1 da bi je u drugom kolu dočekala treća nositeljica, olimpijka Nikita Glasnović. Bruna se držala na 0:0 do sredine treće runde, ali u trenutku kad je krenula po pobjedu je iz kontre dobila jedan nesmotreni udarac u glavu koji je na koncu bio dovoljan da Nikita sa 0:3 ode u borbu za medalju.

U kategoriji do 63 kilograma Hrvatska se nadala da može do medalje, Lovre Brečić kao treći nositelj i Deni Andrun Razić kao šesti su obećavali mnogo. U prvom kolu Brečić je slavio protiv Qendrima Sejfijaja 6:5, a Razić istim rezultatom protiv Bugara Mitka Dzhordzheva. Ždrijeb ih je u borbi za medalju spajao u četvrtfinalu no do tamo je trebalo doći preko Poljaka i Talijana koji su ih na tom putu i zaustavili. Brečić je izgubio od Jaroslawa Mecmajera 5:8, a Deni Andrun Razić od Talijana Simonea Crescenzija u posljednjoj sekundi udarcem u glavu za konačnih 10:13.

U kategoriji do 68 kilograma su oba Hrvata izgubila već u prvom kolu. Piero Marić je zaustavljen od Francuza Jean-Francoisa Sarra rezultatom 6:12, dok je Marko Mutak poražen od Grka Konstantinosa Chamalidisa s tijesnih 8:9 u borbi u kojoj su se cijelo vrijeme izmjenjivali u vodstvu.

Trećeg dana natjecanja na tatami će Marina Sumić do 62 kg, Matea Jelić do 67 kg, Toni Kanaet do 74 kg i Luka Horvat do 80 kg.