PODRŠKA INFANTINU

Marijan Kustić javio se iz Ruande i nije skrivao zadovoljstvo: Impresionirani su našim rezultatima

16.03.2023 u 16:55

Bionic
Reading

U Kigaliju, glavnom gradu Ruande, održan je 73. Kongres Svjetske nogometne organizacije Fife, na kojem je sudjelovala i delegacija Hrvatskog nogometnog saveza predvođena predsjednikom Marijanom Kustićem.

Glavna točka programa bili su izbori za predsjednika Fife za razdoblje 2023.-2027., a na kojima je aklamacijom nacionalnih saveza jedini kandidat Gianni Infantino dobio novi mandat na čelu svjetske nogometne organizacije.

'Biti predsjednik Fife je nevjerojatna čast i privilegija. Također, to je velika, velika odgovornost. Uistinu sam počašćen vašom potporom. Obećavam kako ću nastaviti služiti Fifi i nogometu diljem svijeta', izjavio je Infantino.

'Najavili smo Gianniju Infantinu svoju podršku još u rujnu kada nas je primio na sastanku u Parizu, a to smo potvrdili i tijekom sjajno organiziranog Svjetskog prvenstva u Kataru. Vjerujemo da je Fifa proteklih godina učinila značajne korake naprijed te je današnji Kongres pokazao da Infantino ima podršku svih Fifinih članica da nastavi s reformama i s razvojem nogometa diljem svijeta. Čestitam predsjedniku Infantinu na izboru te mu želim puno sreće i uspjeha u narednom mandatu koji će, vjerujem, obilježiti spektakularno Svjetsko prvenstvo u SAD-u, Kanadi i Meksiku', izjavio je predsjednik HNS-a Marijan Kustić, a prenosi službena stranica saveza.

Kongres je održan u glavnom gradu Ruande, Kigaliju, što Kustić hvali kao važnu poruku:

'Smatram da je odličan potez Fife održati Kongres u Ruandi, jednoj od slabije razvijenih zemalja svijeta. Odgovornost je Fife razvijati nogomet i brinuti o svim zemljama članicama, a posebno onima siromašnijima - bilo je lijepo vidjeti kako su sredstva iz Forward programa iskorištena za razvoj nogometa, posebno infrastrukture u Ruandi. Zato nas raduje što se povećavaju sredstva za program Forward, koji je i HNS odlično koristio proteklih godina za brojne razvojne programe, od turnira mlađih uzrasta do ulaganja u ženski nogomet'.

Uz predsjednika Kustića, u Kigaliju su HNS predstavljali izvršni direktor Tomislav Svetina i voditelj odjela međunarodnih poslova Josip Tomaško.

Uz sudjelovanje na Kongresu, hrvatska delegacija u srijedu je sudjelovala na sastanku Uefe, a boravak u Kigaliju iskorišten je i za nekoliko sastanaka s predsjednicima drugih nacionalnih saveza.

'Bez kurtoazije, na svakom koraku osjećamo da je nogometni svijet impresioniran našim postignućima i medaljama na svjetskim prvenstvima, ali prije svega kontinuitetom uspjeha jer on potvrđuje da se radi o sustavnom radu, a ne pojedinačnom bljesku. Boravak u Kigaliju potvrdio nam je da HNS uživa visok ugled među savezima članicama Uefe i Fife, a te kvalitetne odnose nastavit ćemo razvijati u budućnosti', naglasio je predsjednik HNS-a Marijan Kustić.