Upisao se u asistente

Marcelo Brozović trebao je biti 10. hrvatski igrač koji je osvojio Europsku ligu; evo tko se od Hrvata do sada okrunio zlatnom medaljom

22.08.2020 u 08:20

Bionic
Reading

Vezni igrač Intera Marcelo Brozović nije uspio postati deseti hrvatski nogometaš koji je slavio u Kupu UEFA ili Europskoj ligi

Vezni igrač Intera Marcelo Brozović nije uspio postati deseti hrvatski nogometaš koji je slavio u Kupu UEFA ili Europskoj ligi.

Dosad su u najmasovnijem europskom kupu slavili Mladen Ramljak, Luka Peruzović, Mario Stanić, Ivica Olić, Ivica Križanac, Darijo Srna, Ivan Rakitić, Šime Vrsaljko i Mateo Kovačić.

Prvi hrvatski osvajač Kupa UEFA bio je Mladen Ramljak koji je 1974. godine s nizozemskim Feyenoordom u finalu pobijedio Tottenham. U prvom susretu u Londonu bilo je 2:2, a u uzvratu je nizozemski sastav na svom De Kuipu pobijedio 2:0.

Ramljak nije nastupio u Londonu, ali je u uzvratu odigrao cijeli susret.

Luka Peruzović 1983. u dresu Anderlechta u finalu je pobijedio Benficu. Belgijanci su u Bruxellesu slavili 1:0, a u Lisabonu je bilo 1:1. Peruzović je igrao u obje utakmice.

Treći hrvatski nogometaš koji je osvojio Kup UEFA, a prvi nakon proglašenja neovisnosti bio je Mario Stanić 1999. s Parmom. Talijani su na moskovskom Lužnikiju pobijedili Marseille 3-0, a Stanić nije nastupio u finalu.

Uslijedio je trijumf Ivice Olića i moskovskog CSKA 2005. godine pobjedom protiv Sportinga 3:1. Olić je igrao do 67. minute.

Tri godine kasnije Olićev uspjeh ponovio je Ivica Križanac sa Zenitom iz St. Petersburga. U finalu igranom na Old Traffordu Zenit je pobijedio Rangers 2:0, a Križanac je odigrao cijeli susret.

Prvi Hrvat koji je kao kapetan podignuo trofej namijenjen pobjedniku Europske lige bio je Darijo Srna 2009. s ukrajinskim Šahtarom.

U finalu igranom u Istanbulu Šahtar je nakon produžetaka pobijedio Werder Bremen 2:1, Srna je odradio svih 120 minuta i bio je proglašen igračem susreta.

Naslov pobjednika Europske lige ima i Ivan Rakitić, i to u dresu Seville. Andalužani su 2014. u finalu u Torinu nakon izvođenja kaznenih udaraca pobijedili Benficu 4:2. Rakitić je odigrao cijeli susret.

Šime Vrsaljko je osvojio Europsku ligu prije dvije prošle godine u dresu Atletico Madrida. Španjolski sastav je u finalu u Lyonu pobijedio Marseille sa 3:0, a Šime je igrao prvo poluvrijeme.

Posljednji hrvatski nogometaš koji je slavio u Europskoj ligi bio je Mateo Kovačić nakon pobjede Chelsea 4-1 protiv Arsenala lani u Bakuu. Hrvatski veznjak je igrao do 76. minute.

Hrvati osvajači Kupa UEFA/Europske lige

1. Mladen Ramljak (Feyenoord) 1974.

2. Luka Peruzović (Anderlecht) 1983.

3. Mario Stanić (Parma) 1999.

4. Ivica Olić (CSKA Moskva) 2005.

5. Ivica Križanac (Zenit St.Petersburg) 2008.

6. Darijo Srna (Šahtar Donetsk) 2009.

7. Ivan Rakitić (Sevilla) 2014.

8. Šime Vrsaljko (Atletico Madrid) 2018.

9. Mateo Kovačić (Chelsea) 2019.