vrlo nekorektno

Manchester United zabranio svom igraču odlazak na reprezentativno okupljanje; ovo bi moglo pokrenuti lavinu...

30.08.2021 u 16:10

Bionic
Reading

Napadač Manchester Uniteda Edinson Cavani (34) neće moći nastupiti za reprezentaciju Urugvaja u rujanskim kvalifikacijama za SP 2022. zbog britanskih pravila o karanteni i odluke klubova engleske Premier lige da ne puštaju igrače na reprezentativne obaveze u zemlje koje su na crvenoj COVID-19 listi.

Urugvajski nogometni savez objavio je u ponedjeljak da zbog toga Cavani neće igrati protiv Perua, Bolivije i Ekvadora, susreta koji se igraju u razdoblju od 2. do 9. rujna.

Naime, oni koji se vraćaju u Britaniju iz zemalja sa tzv. crvene liste moraju obavezno biti deset dana u karanteni, a to znači da bi Cavani propustio prvenstvenu utakmicu protiv Newcastlea 11. rujna i susret Lige prvaka protiv Young Boysa tri dana kasnije.

Nakon šest kola južnoameričkih kvalifikacija za SP vodi Brazil sa 18 bodova, slijedi Argentina sa 12, Ekvador ima 9, četvrti je Urugvaj sa 8, koliko ima i Kolumbija. Četiri reprezentacije idu direktno na SP, a peta u dodatne kvalifikacije.

No, ako ova odluka uistinu zaživi, onda bi i drugi engleski klubovi mogli stopirati odlaske i ostalim igračima koji odlaze u zemlje s tzv. crvene liste. A među prvima to je Liverpool, koji se protivi(o) odlasku Mohameda Salaha igranja za Egipat.

Po tom pitanju javnosti se obratio i prvi čovjek Fife Gianni Infantino.

>> Prvi čovjek Fife poslao jasnu poruku klubovima iz Engleske i Španjolske koji ne žele pustiti svoje igrače na reprezentativne akcije

'Pozivam na solidarnost svakog Saveza koji je član FIFA-e, svake lige i svakog kluba da učine što je dobro i fer za globalnu igru', istaknuo je Infantino.

'Mnogi od ponajboljih svjetskih nogometaša u svijetu igraju u ligama u Engleskoj i Španjolskoj i vjerujemo da te zemlje također dijele odgovornost da očuvaju i zaštite integritet sporta i natjecanja diljem svijeta'.