LIGA PRVAKA

Manchester City sanja revanš protiv moćne Barcelone

24.02.2015 u 09:27

Bionic
Reading

U prvoj utakmici osmine finala Lige prvaka sastaju se Manchester City – Barcelona (20:45, Arenasport 3), a sudeći po najavama iz oba tabora čeka nas prava nogometna poslastica

Prošle godine Manchester City je izgubio obje utakmice osmine finala Lige prvaka protiv Barcelone, ali ovaj put u redovima engleskog prvaka vjeruju da su svladali mnoge lekcije i ne žele dopustiti da Katalonci dominiraju na njihovom stadionu.

Manchester City se pobjedama nad Bayernom i Romom uspio provući u osminu finala Lige prvaka, iako je imao samo dva boda nakon četiri utakmice u skupini, ali u ždrijebu nije imao sreće i opet je kao i prošle godine naletio na Barcelonu.

Je li ovaj Manchester City jači ili slabiji od lanjskoj, koji je glatko ispao, pokazat će dvije utakmice, a činjenica je da ima praktički isti igrački kadar, ojačan za centarfora iz Obale Bjelokosti Wilfrieda Bonyja, koji je ove zime stigao iz Swanseaja. Trener Manuel Pellegrini rezonira da bi večeras na Etihadu najvažnije bilo ne primiti gol, pa čak i da završi 0:0, ali to ne znači i defanzivni gard domaćina.

Prošle godine u prvom dvoboju na Etihadu je Messi bio junak, a Demichelis tragičar jer ga je srušio za kazneni udarac i crveni karton, što je odredilo tijek prve utakmice osmine finala koja je završila 2:0 za Barcelonu. Doma su pobjedom 2:1 lako potvrdili prolaz, a Messi je bio strijelac u obje utakmice.

Sergio Agüero kao najbolji strijelac engleskog prvaka lani na Etihadu nije igrao, a danas hoće, a on dobro pamti pet pogodaka koje je dao Barceloni kao napadač Atletica u 10 utakmica u Primeri.

'Bit će drugačije nego lani jer tada smo imali iza sebe 19 utakmica u dva mjeseca, a sada smo u boljoj formi. Ključno je tko će imati veći posjed lopte i koncentraciju. Želimo pobjedu na svom stadionu i prednost pred uzvrat, ali ako neće ići niti 0:0 nije loš rezultat', kazao je Manuel Pellegrini kojem je svakako najveća briga što zbog kartona pravo nastupa nema veznjak Yaya Toure. a upitan je i James Milner.

'Bez Tourea smo svladali Romu i Bayern, što pokazuje da smo velika momčad. Agüero je među pet najboljih igrača svijeta', smatra strateg engleskog prvaka, koji je Argentincu u špici vjerojatno priključiti Edina Džeku, ako se prikloni formaciji 4-4-2, iako je izglednije očekivati opreznijih 4-2-3-1 u kojima bi Agüero bio jedina špica.

Kako i gdje gledati Ligu prvaka

Osim na MAXtv-u (Arenasport) utakmice Lige prvaka možete gledati i na pay per view online servisu Match.tportal.hr. Članovi communityja Tribina.hr imat će prilike prijenose utakmica pratiti u sklopu tog community portala.

'Ne želimo osvetu, već prolaz dalje. Zna se da je Messi igrač iz druge galaksije, Suarez je isto iznimno opasan, ali mi smo spremniji nego lani. Bit će zanimljivo, nema sumnje', kaže veznjak domaćih Samir Nasri, a sigurno da će Messi dobiti višestruku pažnju na kojem god dijelu terena primi loptu jer to je ključ za uspjeh bilo kojeg suparnika Barcelone, ma koliko opasni bili Neymar, Suarez i ostali.

'Mnoge lekcije smo lani naučili jer tada smo pokušali promijeniti naš stil i nismo s njim mogli raditi ono što smo željeli, odnosno nismo mogli odigrati napadački. Ovaj put ćemo učiniti sve da pokušamo igrati našu igru kroz koju ćemo se izboriti za što veći posjed lopte. Moramo imati loptu koliko god možemo, držati dobar raspored i prisiliti Barcelonu da se što više povuče. Naravno, maksimalnu pažnju moramo posvetiti i njihovim dobrim igračima', poentirao je strateg Manchester Cityja Manuel Pellegrini, a uragansko razvaljivanje Newcastlea 5:0 u subotu u prvenstvu nije moglo doći u boljem trenutku za podizanje samopouzdanje njegove momčadi.

Do subote Barcelona je bila u najboljoj formi u sezoni i protivnici su redom uglavnom uvjerljivo padali, čak 11 puta zaredom. Uslijedila je tada prvenstvena utakmica doma protiv Malage koja je u tom trenutku bila u lošem nizu i očekivala se još jedna pobjeda i dobra uvertira za put u Englesku. Jedna pogreška Danija Alvesa u obrani bila je dovoljna Malagi za postizanje gola, a kako svoj dan nisu imali Leo Messi, Luis Suarez i Neymar, to je i ostao konačni rezultat susreta.

Samo tri dana nakon neugodnog poraza Barcelona mora na noge moćnom Cityju, ali Luis Enrique Martinez je zadovoljan takvom situacijom:

'Barcelona je takav klub gdje se svake sezone mora ići na sve trofeje i zato se o porazima toliko i priča. Mislim da je dobra stvar što samo tri dana poslije poraza idemo na gostovanje u Manchester jer se protiv ovako jakog suparnika može vratiti samopouzdanje. Utakmicu s Malagom dočekali smo u dobroj formi, maksimalno fokusirani, ali jednostavno nismo imali svoj dan. Sada treba promijeniti mentalitet i vratiti se pobjedama.'

Luis Enrique više se na konferenciji orijentirao na psihološku pripremu susreta, dok je o protivniku nešto više kazao nekadašnji stanovnik Manchestera Gerard Pique

'Poznajemo dobro City jer smo igrali prošle sezone dva puta s njima i očekujem vrlo slične utakmice. Tada smo slavili u oba navrata, ali do pobjeda smo došli teško i morat ćemo odigrati vrhunsku utakmicu. Po meni City spada u top 5 svjetskih momčadi, pa je jasno da ne možemo očekivati šetnju. Dokazali smo ove sezone da znamo igrati dobar nogomet, a dokazat ćemo to ponovno i danas unatoč kritikama koje stižu nakon posljednjeg poraza.'

Gosti praktički da i nemaju problema s izostancima. Luis Enrique danas ne može računati na Douglasa i Thomasa Vermaelena, ali ovaj dvojac ozlijeđen je skoro cijelu sezonu.