ZA KOG ĆE POTPISATI?

Maldonado ključna figura F1 tržišta vozača za 2014.

26.11.2013 u 11:37

Bionic
Reading

Odluka Pastora Maldonada za koju će momčad potpisati u sljedećoj sezoni odlučit će sudbinu nekolicine kvalitetnih vozača bez ugovora, poput Nice Hulkenberga i Sergija Pereza

Četiri najuglednije momčadi u Formuli 1 (Ferrari, McLaren, Red Bull, Mercedes) objavile su svoje vozačke postave za 2014. godinu, ali u srednje jakim ekipama još je ostalo slobodnih mjesta, za koja se bore odlični vozači: Hulkenberg, Sutil, Perez i Di Resta.

No, ključ cijelog tržišta je Pastor Maldonado, čovjek kojeg financira država Venezuela i čiji kapital je poželjan u većini F1 momčadi, s obzirom na rast troškova u 2014. godini. Njegova prva želja je mjesto u momčadi iz Enstonea, s obzirom na odličan bolid i rezultate u zadnje dvije sezone Raikkonena i Grosjeana. No, Lotus je u velikoj krizi i pitanje je hoće li moći nastaviti s takvim razvojem, čak i uz novac Venezuele. Zato Pastor pregovara i sa Sauberom.

'Blizu smo. Čeka se potvrda, ali nikad ne znaš dok ne potpišeš,' objasnio je svoju situaciju s Lotusom Maldonado.

Ako potpiše, Nici Hulkenbergu preostaje mjesto potražiti u Force Indiji, a navodno bi se tamo trebao naći i Sergio Perez, iako se spominje i produženje ugovora Adrianu Sutilu. Obojica bi trebali ostati u Formuli 1, a netko će morati potražiti 'plan B' u Sauberu, gdje bi za švicarsku momčad trebao voziti Sergio Gutierrez, ali ne i tinedjžer Sergej Sirotkin, kojem je obećano mjesto zbog ruskih investicija, ali će ga vjerojatno dobiti tek 2015. godine. U najgoroj poziciji je Paul di Resta, koji će morati potražiti posao izvan sporta ili otići u jednu od najgorih ekipa.

Slobodnih mjesta još ima u Caterhamu i Marussiji, za koja se vozači baš neće boriti rukama i nogama.

Vozačke postave za 2014. godinu:

Red Bull-Renault: Sebastian Vettel, Daniel Ricciardo
Mercedes: Lewis Hamilton, Nico Rosberg
Ferrari: Fernando Alonso, Kimi Raikkonen
Lotus-Renault: Romain Grosjean, ???
McLaren-Mercedes: Jenson Button Kevin Magnussen
Force India-Mercedes: ???
Sauber-Ferrari: ???
Toro Rosso-Renault: Jean-Eric Vergne, Daniil Kvyat
Williams-Mercedes: Felipe Massa, Valtteri Bottas
Marussia-Ferrari: Jules Bianchi, ???
Caterham-Renault: ???