KAC U ZAGREBU

Makljaža na ledu novi je dokaz 'sportskog prijateljstva'

07.03.2012 u 10:30

Bionic
Reading

Rijetkost je na našim prostorima vidjeti makljažu takvih razmjera kakvu smo vidjeli u utorak u Domu sportova. Pogotovo je rijetko vidjeti dva golmana koja se uz ovacije tribina mlate na centru igrališta

Kaos na ledu

Frank Banham je prvo pokupio laktom suparnika i ta slika neodoljivo je podsjećala na prošlosezonski slučaj Waceyja Rabbita koji je nakon jednog 'slučajnog' prolaska KAC-ovog igrača ostao ležati na ledu i do kraja četvrtfinalne serije više nije igrao za Medveščak. Na semaforu je u tom trenutku pisalo 18 sekundi do kraja druge trećine, kad je krenula opća makljaža na ledu.



Prpic je dohvatio Andreja Zjužina, doslovce ga izvukao iz gužve i 'štancao' kao u uličnoj tučnjavi, Kristan se za to vrijeme obračunavao s Andyjem Chiodom, Tom Zanoški je s jednim 'neprijateljem' na leđima i još jednim koji ga je lupao s leđa udarao nekog uz ogradu, inače mirni Banham je poput podivljalog medvjeda lupao koga kod je stigao, a Sasha Pokulok je imao svoje 'favorite'.
Tko je tu još koga mlatio, gotovo je nemoguće reći. TV kamere jednostavno nisu mogle popratiti sve, no činjenica je da su se šaketali gotovo svi protiv svih. No zanimljivo, kazne u redovima austrijske momčadi dobili su samo domaći igrači, dok su svi stranci, gle čuda, ostali pošteđeni. Sami zaključite je li to slučajnost!

Ljubitelji hokeja na ledu nazočili su u utorak porazu Medveščaka u prvoj polufinalnoj utakmici protiv KAC-a, ali i tučnjavi kakva se rijetko viđa na ovim prostorima. Ono što obično gledamo preko satelitskih i kabelskih programa, a mahom je vezano uz NHL, ovog puta uprizoreno je u Domu sportova. Makljaža epskih razmjera, s golmanima u klinču na sredini leda, urlici s tribina i rasječenih arkada više nego na olimpijskom turniru u boksu, to bi u najkraćim crtama bio opis onoga čemu smo prisustvovali.

Ne računajući borilačke sportove, hokej je vjerojatno jedini sport na svijetu u kojem je tučnjava dio tradicije koja se njeguje, u kojoj suci ne prekidaju šaketanje dok jedan od suparnika ne padne na led. NHL je takav šou usavršio do krajnjih granica, pa u tamošnjim momčadima postoje veliki i snažni dečki kojima je zapravo jedini posao istući nekoga. Europa za time kaska, no s vremena na vrijeme i na Starom kontinentu svjedočimo takvoj ludnici.

'Joel Prpic tukao se s jednom Austrijancem, drugi mu je prišao sleđa i krenuo sam pomoći suigraču, kad je odjednom doletio KAC-ov golman i počela je naša tučnjava', prepričavao je nakon utakmice Robert Kristan dodavši: 'Tko je dobio? To vi procijenite.'

Pošteno rečeno, dobio je KAC! Ne u tučnjavi, jer ona je u konačnici samo dio igre. KAC je dobio jer je uspio isprovocirati 'medvjede', kako golovima, tako i sitnim podmetanjima, u krajnjem slučaju poveo je u seriji sa 1:0 i to može biti presudno za izbor finalista. KAC je dobio svojim starim i prokušanim oružjem, baš onakvim kakvim je prošle sezone u četvrtfinalu izbacio Medveščak iz doigravanja. 'Medvjedi' su na to morali biti spremni!

U pauzi između druge i treće trećine sva sila novinara stajala je u tunelu koji povezuje dvoranu sa svlačionicama. Čekale su se odluke sudaca, reakcije trenera, realno, čekalo se i da se vide posljedice makljaže. Bubotak na glavi, rasječena arkada, natečena šaka, to je otprilike ono što smo vidjeli. No vidjeli smo i nemoć trenera 'medvjeda' koji je s ironičnim smiješkom primao informacije sudaca o kaznama. Jesu li trebale biti takve kakve su presuđene? Teško je to objektivno zaključiti, vjerojatno je to otprilike to. Jedna kazna neigranja ostatka utakmice više ili manje u tom trenutku bilo je nevažno. KAC  je ionako vodio s nedostižnih 3:0.

Svakako je bilo zanimljivo u tom tunelu vidjeti Pascala Morencyja, čovjeka koji je u klub i doveden da bi radio reda na ledu, no koji zbog teške ozljede mora propustiti ostatak sezone. Simpatični Kanađanin s čijeg lica rijetko silazi smiješak u tim je trenucima bio smrtno ozbiljan, nije mu bilo do razgovora. Dočekao je dojučerašnje suigrače koji su se vraćali na led i odjurio na tribinu. Njemu je možda bilo i najteže; momčad mu gubi, pokušava frustracije riješiti i šakama, a on može samo gledati.

Na kraju, 'medvjedi' nemaju s čime biti zadovoljni. Devetodnevni odmor nije dobro došao igračima, noge su bile teške, forma se nije vidjela, a iduća utakmica na rasporedu je već sutra. Zanimljivo, sat vremena nakon utakmice ni 'medvjedi' ni KAC-eri nisu iz Doma sportova izlazili zadovoljni. Lica i jednih i drugih su bila smrknuta, a potreba za razgovorom gotovo nikakva. To je za Zagrepčane rijetka situacija. Bilo je i gorih poraza, no druženje s navijačima nikad nije izostalo.

Srećom, već danas je novi dan, prespavana noć sigurno je zaliječila barem dio ranjene duše, a jutarnji trening pomoći da se preostale frustracije izbace i sutra hladne glave otputuje u Klagenfurt. Tih 0:1 ništa ne znači, serija na četiri pobjede sigurno će biti duga. Uostalom, nije li baš Medveščak prije dvije godine senzacionalno 'okrenuo' Graz, tada najbolju momčad lige, i od 0:2 stigao na 4:2. 'Medvjedi' pogotovo protiv KAC-a imaju motiva za pobjedu! Sportsko prijateljstvo, na kakvom terminu inzistiraju u Klagenfurtu, nastavlja se.

Kaos na utakmici KHL lige...
... i malo NHL-ovih šaketanja