RUŠEVINA OD ATMOSFERE

Machado i Mamić o ovoj publici zapravo misle isto

29.07.2015 u 10:39

Bionic
Reading

Paulo Machado otvorio je Pandorinu kutiju atmosfere na Maksimiru koja je bila pažljivo zalijevani Dinamov tabu

U klubu tvrde kako je utakmici s Moldeom prisustvovalo 9.327 ljudi. Jedino ako ih je nakon prvog zvižduka ušlo više od pola, jer pažljivi televizijski 'švenk' kamere na početku otkrio je da je tada na stadionu bilo njih cca četiri tisuće... Ali nema veze, dugogosišnji posjetitelji Maksimira ionako dobro znaju da brojka ionako često nije ključna po pitanju atmosfere.

'Zvuči pomalo nevjerojatno, ali bolje se osjećamo kada igramo u gostima nego kod kuće. Zvižduci su počeli već nakon deset minuta...' požalio se nakon dvoboja Dinamov trener Mamić.

On i Machado unutar četiri zida zapravo će se složiti da je publika bila 'nekorektna i kontraproduktivna', a kazna će doći kao neizostavni dio folklora u ovakvim situacijama. Portugalac će napisati da mu je žao i kako se nešto slično neće ponoviti...

Jedina razlika između Dinamove desetke i njegova trenera je što kada Zoranu publika digne tlak, kao što se dogodilo krajem prošle sezone, on bez riječi ode s klupe... A srednji prst prema navijačima podiže (u Koprivnici) ako ga vrijeđaju. Uostalom, i Davor Šuker je kao igrač u Splitu pokazao srednjaka publici tijekom utakmice reprezentacije. Kada dignu tlak nedovoljno profesionalnom igraču/treneru, takve stvari se događaju.


Dinamu nedostaje podrške? Jasno. Zašto? Jer su tako selekcionirali publiku. One koji su ih nosili kroz slične dvoboje protiv moldavskog Šerifa i Hazara iz Lenkorana svih 120 minuta kirurški su odstranili sa stadiona jer im se protive. Prozvali su ih rušiteljima i huliganima, te umjesto njih formirali grupicu na sjevernoj tribini koja ne može nadjačati zvižduke. I protiv Hazara i Šerifa su zapad i dio istoka bili zviždali, ali se to od navijačke lavine uopće nije čulo. Tada je vladao zakon podrške, danas toga nema i onda momčad i trener (zbog čijih su nesuvislih poteza ljudi sinoć i bili nezadovoljni) ostaju osuđeni na necenzurirani stav publike. Razmažene? Nestrpljive? Nevažno, publike koju su sami uzgojili i stavili u prvi plan.

Srećom, alternativa ovakvoj navijačkoj slici u Zagrebu i dalje postoji. Samo ne na stadionu nego u dvorani. Zakon podrške odselio se s Maksimira. Jednom će se vratiti, ali to neće dočekati niti Machado na terenu niti Mamić na klupi. To će se dogoditi nakon njihovog odlaska.