NADIGRALI CEDEVITU

Maccabi Tel Aviv napokon osvojio Jadransku ligu

Bionic
Reading

U krcatoj Nokia Areni, gdje je više od 11 tisuća navijača Maccabija stvorilo paklenu atmosferu, odigrana je finalna utakmica regionalne ABA lige. Očekivano, Maccabi je sa 87:77 bio bolji od Cedevite

Nakon što su u fantastičnoj seriji Eurolige ispali u petoj odlučujućoj utakmici od aktualnog Prvaka Europe Panathinaikosa čelni ljudi Maccabija sve su napravili da osvoje regionalnu ABA ligu. Prvo mjesto nakon osnovnog dijela sezone i domaćinstvo Final Foura bili su prvi korak ka tome cilju. Više od toga nisu mogli napraviti i jedino nisu znali tko će im biti protivnik u finalu – Cedevita ili Partizan.

Tako je ispalo da, kad već nisu izborili plasman na Final Four Eurolige, utjehu nalaze u Jadrankoj gdje su kao gost momčad u svom drugom pokušaju uspjeli ugrabiti trofej koji im nedostaje u trofejnoj sobi (jedan od rijetkih).

I to su napravili u velikom stilu.

Najkraće rečeno napaljeni i motivirani igrači Maccabija od prve minute igrali su punog snagom što samo dokazuje kako su vrlo ozbiljno shvatili Cedevitu.

Očito ih je trener David Blatt više nego dobro pripremio za finalnu utakmicu i ništa nije želio prepustiti slučaju. Na poluvrijeme su igrači Maccabija otišli sa plus 16 (39:23) da bi do kraja treće četvrtine uspješno održali razliku, iako je eksplodirao Chris Warren sa čak 16 koševa. Čak ni trice Warrena od savršenih 6-6 nisu pomogle da se Cedevita primakne na manje od 13 koševa zaostatka.


U posljednjoj četvrtini utakmice Maccabi ponovno ubacuje u višu brzinu i u jednom trenutku odlazi na 22 razlike (pet minuta prije kraja) i tada je svima bilo jasno da je gotovo. Do kraja utakmice, kada su igrači Maccabija već počeli slaviti, igrači Cedevite smanjili su razliku na prihvatljivih minus 10 (87:77), što na prvi pogled izgleda lijepo. No treba priznati da je Maccabi od prve minute ušao u utakmicu kao da se igra za titulu Prvaka Europe i u velikom je stilu nadigrao mladi zagrebački klub koji ove sezone slavi 20 godina postojanja.

'Ponosan sam što smo došli do finala, ali žao mi je zbog otvaranja utakmice. Naglašavao sam da je bitno kako krenemo, a oni su nam zabili 27 koševa te su imali tek tri prekršaja. Čestitam igračima na plasmanu u finale. Izgubili smo previše lopti, radili puno pogrešaka. Nadao sam se da ćemo se moći oporaviti od lošeg starta, no to očito nismo uspjeli', rekao je nakon utakmice trener zagrebačke momčadi Dražen Anzulović

U prvom povijesnom osvajanju ABA lige kod Maccabija je najefikasniji bio ljevoruki Langford sa 21 košem, a odličnu utakmicu pružio je Hendrix (16 koševa i 7 skokova). Blu je dodao 13 koševa (trice 3-3).

Kod Cedevite najraspoloženiji je bio Chris Warren sa 24 koša (trice 6-8), a dobru rolu odigrali su Vedran Vukušić (14 koševa i i 4 skoka) i Chris Owens (13 koševa i 4 skoka).

Za MVP-a je proglašen Amerikanac u dresu Maccabija Keith Langford.

Svi pobjednici ABA lige

2001/02. Union Olimpija Ljubljana
2002/03. Zadar
2003/04. FMP Železnik
2004/05. Hemofarm Vršac
2005/06. FMP Železnik
2006/07. Partizan
2007/08. Partizan
2008/09. Partizan
2009/10. Partizan
2010/11. Partizan
2011/12. Maccabi Electra

1. četvrtina (27:11)

Nošen nevjerojatnom publikom, Maccabi je u utakmicu krenuo uraganski povevši sa 7:0. Nakon još jedne olako izgubljene lopte Cedevite (Opačak) Langford povećava na 15:5, a budući da su sljedeća dva ubačaja Cedevite bile trice (Baždarić i Warren), Maccabi samo zahvaljujući tome nakon prvih deset minuta vodi sa 27:11 (moglo je biti puno više!). Kuriozitet prve četvrtine svakako je tek jedna ubačena lopta koja nije bila trica (Chris Owens) uz katastrofalan šut Cedevite za dva od 1-10. Dodajmo tome da su igrači Cedevite izgubili čak pet lopti.

2. četvrtina 39:23 (12:12)

Očito je da su igrači Cedevite previše impresionirani pravom nogometnom atmosferom u Nokia Areni koju su stvorili navijači Maccabija. Nakon promašena zakucavanja Dalibora Bagarića, snažni Schortsanitis zabija za najvećih 29:11 (+18), no već nakon desetak sekundi malu nadu u povratak dao je Dontaye Draper svojom drugom tricom. Ubrzo euroligaš Maccabi ubacuje u višu razinu i na polovici druge četvrtine već vodi sa 31:16 (+15). Trener Cedevite Dražen Anzulović prokušava pronaći petorku koja bi pružila snažniji otpor, a dobra vijest je da su 'crveni' obranom uspjeli doći do nekoliko lakih koševa. Nakon 20 minuta Maccabi vodi sa 39:23 i samo se možemo nadati puno boljem izdanju Cedevite u nastavku utakmice.

Dodajmo da je rezultat u drugoj četvrtini 12:12, što daje nadu igračima Cedevite da se protiv zvijezda Maccabija može igrati.

3. četvrtina 64:47 (25:24)

Petorka Cedevite Draper, Baždarić, Warren, Vukušić i Bagarić započela je treću ključnu četvrtinu, no nije počelo dobro jer Hnedrix već nakon prvog napada ubacuje za 41:23 (+18). Minutu kasnije playmaker Ohayon ubacuje za najvećih +20 (45:25). Pnini zabija tricu za 48:27, no tricom uzvraća Warren tako da je najvećih 21 razlike stajalo jako kratko na semaforu. Probudio se Chris Warren koji sa četiri trice (ukupno 6-6 za tricu) spušta na 'samo' 13 koševa razlike. Treću četvrtinu Maccabi je završio vodstvom 64:47. Šteta za prvu četvrtinu kada nisu izdržali uragan domaćih.

4. četvrtina 87:77 (23:30)

Posljednjih 10 minuta počelo je koš na koš, no nakon teškog promašaja Warrena za tricu te u kontri zakucavanja Hendrixa Maccabi ponovno vodi s 21 poenom razlike, a ubrzo nakon toga razlika je otišla na 78:56 (+22) nakon ubačaja Blua. U paklenoj atmosferi, kako se približavao kraj utakmice, počelo je veliko slavlje u dvorani. U završnici su igrači Cedevite (Bagarić, Vukušić i Petrović) uspjeli malo popraviti dojam za konačnih 87:77. U ovakvoj atmosferi zaista je bilo teško očekivati da se Cedevita može vratiti u utakmicu.