ZLATNI OSMIJEH SPLIĆANKE

Luciji Zaninović zlato na snažnom Grand prixu

29.08.2014 u 20:00

Bionic
Reading

Hrvatska taekwondo reprezentativka Lucija Zaninović stigla je do novog fenomenalnog ostvarenja. Osvojila je zlatno odličje na grand prix turniru u Astani u Kazahstanu i velikih 40 bodova u borbi za olimpijske igre u Rio de Janeiru 2016.

Prva je to medalja u povijesti za hrvatski taekwondo na jednom od grand prix turnira u novom formatu koje je ove godine pokrenula svjetska taekwondo federacija. Naime, 30 najboljih svjetskih sportaša i sportašica u osam olimpijskih kategorija (četiri muške i 4 ženske) godišnje imaju tri grand prix turnira G4 kategorije koji nose isto bodova koliko i naslov kontinentalnog prvaka, a na koncu godine je i finalni grand prix turnir gdje će pozivnicu dobiti samo osam najboljih u svakoj olimpijskoj kategoriji i koji nosi ogromnih 80 bodova.

Uvedene su i novčane nagrade pa tako prvo mjesto nosi 5000 dolara, drugo 3000 dolara, a treće 1000 dolara. Konkurencija je strahovito jaka jer se u jednoj olimpijskoj kategoriji spajaju dvije susjedne kategorije tako da na putu do odličja gotovo u svakom kolu treba pobijediti nekoga od osvajača odličja na svjetskim i europskim prvenstvima.


Članica splitskog Marjana na putu do zlata i naslova pobjednice u kategoriji do 49 kilograma upisala je četiri pobjede od čega dvije na zlatni bod i finalnu sa samo jednim bodom razlike. Dovoljan podatak koliko je konkurencija izjednačena i kako nijanse odlučuju o pobjednicima. U prvom kolu je slavila protiv Mađarice Ivett Gonde, u drugom protiv domaće predstavnice Aldangorove, u polufinalu protiv Wan Ting Lin iz Tajvana da bi u finalu s tijesnih 1:0 porazila Korejku Kim.

Prvog dana natjecanja nastupili su i Vedran Golec te Iva Radoš iz zagrebačkog Jastreba i Metalca. Goleca je zaustavio odlični Bjelorus Silla rezultatom 3:9, a Ivu Radoš Turkinja Cansel Deniz 1:2.
Drugog dana na tatami će Marina Sumić i Petra Matijašević koje će međusobno odmjeriti snage u kategoriji do 67 kilograma već u prvom kolu te Stipe Jarloni u kategoriji do 58 kilograma.

Astana, rezultati hrvatskih predstavnika:

• Lucija Zaninović, TK Marjan, SF-49kg (23)

1. kolo: slobodna
2. kolo: Ivett Gonda (HUN) 9:1
3. kolo: Fariza Aldangorova (KAZ) 3:0 z.b.
4. kolo: Wan-Ting Lin (TPE) 6:3 z.b.
finale: Kim Jaeah (KOR) 1:0
• plasman: 1. mjesto (WTF: 40 bodova)

• Iva Radoš, TK Metalac, SF+67kg (24)

1. kolo: Cansel Deniz (TUR) 1:2

• Vedran Golec, TK Jastreb, SM+80kg (25)
1. kolo: Arman-Marshall Silla (BLR) 3:9