TAEKWONDO

Lucija Zaninović obranila naslov europske prvakinje

07.05.2012 u 08:16

Bionic
Reading

Odlične vijesti stižu s europskog prvenstva u taekwondou koje se održava u nizozemskom Eindhovenu. Drugog dana prvenstva stiglo je prvo zlato koje je osvojila Lucija Zaninović koja je tako obranila naslov

Splićanka Lucija Zaninović obranila je u Manchesteru naslov europske prvakinje u tae kwon dou u kategoriji do 49 kilograma deklasiravši u finalu Ruskinju Kristinu Kim rezultatom 10-1.

Hrvatska je tako u prva dva dana turnira osvojila već dva odličja, u četvrtak je Marina Sumić osvojila srebro u kategoriji do 62kg.

Lucija je u prvom kolu svladala Dankinju Sandru Christensen sa 9-1, u četvrtfinalu je bila bolja od Ukrajinke Ganne Soroke sa 12-7 da bi u polufinalu slavila protiv neugodne Francuskinje Yasmine Aziez sa 9-4.

O kvaliteti Lucijine izvedbe dovoljno govori podatak da joj već drugo europsko prvenstvo u leđa s trećeg mjesta gleda najbolja taekwondoašica u povijesti, Španjolka Brigitte Yague, koja ima četiri svjetska i četiri europska zlata u seniorskoj konkurenciji.

Četvrtfinalna borba za odličje između Nikole Boje i domaćeg natjecatelja Muhammada Lutala u kategoriji do 87kg podigla je cijelu dvoranu na noge. Zadranin je nakon dvije runde vodio čak 10-2 i bio nadomak senzacije i svog prvog odličja na velikim natjecanjima. Obzirom da je već imao pet opomena morao je biti oprezan kako ne bi stigao do osme, samim time i diskvalifikacije. Britanac se polako vraćao i samo tri sekunde prije kraja poveo sa 11-10 da bi Bojo u posljednjem trenutku izjednačio i odveo borbu u dodatnu rundu. Nekoliko udaraca u tijelo nije bilo dovoljno jako da bi elektronika priznala zlatni bod, te je na koncu reprezentativac Velike Britanije uspio pogoditi za veliko slavlje domaćina. Bojo je u osmini finala deklasirao Cedrica Schirrera prekidom u trećoj rundi nakon vodstva od 12 razlike.

Kninjanin Stipe Jarloni bio je jedan od kandidata za odličje u kategoriji do 58kg, ali je na koncu zapeo već u osmini finala. Bolji od njega na zlatni bod bio je Poljak Eryk Rodzik, dok je Ivana Žagar iz Zaprešića u kategoriji preko 73kg zaustavljena u borbi za odličje od svjetske prvakinje Anne Caroline Graffe

Ivana je u prvom kolu bez borbe prošla reprezentativku Srbije Violetu Babić da bi u četvrtfinalu Francuskinja bila prejaka i sa 14-2 otišla u polufinale.

Trećeg dana prvenstva na tatami izlaze članovi Dubrave, Martina Zubčić u kategoriji do 57kg i Tomislav Karaula do 63kg.