U 72. ZBORU SN-A

Tin Srbić i Lena Stojković najbolji hrvatski sportaši; karatašice i Vatreni uz njih

21.01.2024 u 19:13

Bionic
Reading

Gimnastičar Tin Srbić i tekvondašica Lena Stojković proglašeni su najboljim sportašima Hrvatske u tradicionalnom 72. izboru Sportskih novosti.

U 72. po redu izboru jedinog sportskog dnevnika u Hrvatskoj sudjelovalo je 237 novinara iz 49 redakcija, a svečanost dodjele nagrada održana je u nedjelju u studiju HRT-a Anton Marti u Zagrebu, u nazočnosti brojnih sportskih djelatnika i uzvanika.

Najboljom sportašicom Hrvatske proglašena je svjetska prvakinja u tekvandou Lena Stojković. Mlada 22-godišnja Splićanka je slavila sa 165 bodova ispred sugrađanke i vlasnice svjetske i europske bronce u džudu Barbare Matić koja je skupila 63 boda. Treća je bila najbolja hrvatska atletičarka Sandra Perković sa šest bodova.

'Velika mi je čast osvojiti ovu nagradu, hvala svima koji su prepoznali moj trud', kazala je Stojković.

'Iza mene je uspješna godina, obranila sam naslov svjetske prvakinje i ponosna sam na taj rezultat', dodala je.

U muškoj konkurenciji slavio je gimnastičar Tin Srbić, zlatni na kontinentu i srebrni na svijetu. Srbić je pobijedio sa 148 bodova ispred svjetskog i europskog prvaka u gađanju letećih meta Giovanija Cernogoraza sa 71 bodom, a treći je bio tenisač Ivan Dodig s deset bodova.

'Hvala svima što su opet glasali za mene. Iznimna je čast biti među svim ovim imenima', kazao je 27-godišnji Srbić koji je ovu nagradu osvojio četvrti puta, osvrnuvši se na glavno natjecanje ove godine, OI u Parizu.

'Pokušat ću opušteno i spremno dočekati olimpijske igre. Ne volim najave, potrudit ću se biti u top formi, pa što bude. U Parizu možemo očekivati da će Japanici i Kinezi biti 'ludi', a mi ostali ih pokušati napasti', dodao je.

Nagradu za najbolju ekipu osvojile su karatašice koje su prošle godine osvojile ekipno srebro na EP-u i broncu na SP. Na koncu su slavile sa 89 bodova ispred kuglačke reprezentacije (76), te parastolnotenisačica Helene Dretar Karić i Anđele Mužinić Vincetić (33).

Sedmi put za momčad godine proglašena je nogometna reprezentacija koja je prošle godine osvojila srebro u Ligi nacija, te izborila plasman na EURO 2024. Vatreni su pobijedili sa 132 glasa ispred braće Martina i Valenta Sinkovića koji su lani bili zlatni na EP-u, te srebrni na SP-u koji su sakupili 100 bodova. Treća je bila samostrelska reprezentacija. Nagradu je primio predsjednik HNS-a, Marijan Kustić.

'Zahvaljujem se na nominaciji, drago mi je, zahvaljujem se u ime reprezentacije. Čestitam svim našim sportašima, mi smo najveći promotori. S još većim ulaganjima bit ćemo još bolji. Čestitam i našim vaterpolistima, bili su blizu zlata', kazao je Kustić.

REZULTATI:

SPORTAŠICA

  • Lena Stojković (tekvondo) 165
  • Barbara Matić (judo) 63
  • Sandra Perković (atletika) 6....

SPORTAŠ

  • Tin Srbić (gimnastika) 148
  • Giovani Cernogoraz (streljaštvo) 71
  • Ivan Dodig (tenis) 10...

EKIPA

  • Karate reprezentacija 89
  • Kuglačka reprezentacija 76
  • Helena Dretar Karić i Anđela Mužinić Vincetić (para stolni tenis) 33...

MOMČAD

  • Nogometna reprezentacija 132
  • Martin i Valent Sinković (veslanje) 100
  • Samostrelska reprezentacija 3...