AGASSI, MARADONA, JABBAR...

Ljubitelja droge u svijetu sporta bilo je i previše

31.10.2009 u 09:30

Bionic
Reading

Nedavno priznanje Andrea Agassija, koje je iznio u svojoj biografiji, da je konzumirao speed samo je posljednji u nizu slučajeva vrhunskih sportaša koji su se ili 'navukli' ili povremeno konzumirali drogu. Neki od njih bili su uhvaćeni, no vjerojatno ih ima dosta koji nikad nisu otkriveni

Američki tenisač Andre Agassi priznao je da je uzimao rekreacijsku drogu crystal methamphetamin 1997, kada mu je karijera stagnirala, ali da je uspio uvjeriti Udrugu profesionalnih tenisača (ATP) da je to bilo slučajno. Agassi se, začudo, izvukao i prošao nekažnjeno. Danas, više od deset godina poslije, bivši tenisač će možda proći s opomenom, no to ga i dalje ne opravdava za učinjeno.

Nažalost, njegov slučaj nije izoliran. Strahovito puno sportaša, i to vrhunskih, konzumiralo je drogu. Među najpoznatijim sportašima narkomanima je veliki Diego Maradona te njegov bivši suigrač iz argentinske reprezentacije Claudio Caniggia. Oboje su šmrkali kokain u ogromnim količinama. Maradona je prvi put probao kokain u Barceloni.

'Ništa posebno. Želio sam se osjećati živahnijim', objašnjavao je svoje porive Maradona, za čije su 'skretanje' znali i u klubu, no nisu reagirali.

O Claudiju Caniggiji je cijeli svijet brujao. Svi su znali da konzumira kokain, a u povijest je ušao rečenicom: 'Pa zaboga, ako je kokain droga, onda smo svi narkomani.'

Christoph Daum je u slobodno vrijeme volio pošmrkati

Nogomet bilježi i kokainsku aferu Christopha Dauma. Nekad veliki trener uhvaćen je da šmrče kokain, odmah je dobio otkaz u Bayeru iz Leverkusena i pobjegao spasiti karijeru u Turskoj. Danas mu je Njemačka oprostila, no više nikad nije dobio priliku voditi veliki bundesligaški klub.

Tu je također i slučaj australskog reprezentativca hrvatskih korijena Marka Bosnicha, koji je svojedobno branio i za Manchester United. No omilila mu se droga te je zbog kokaina igrački potpuno propao.

Problem je to što oni koji pokušavaju upozoriti javnost i mjerodavne na te probleme gube bitku, što se dogodilo i češkom treneru Zdeneku Zemanu koji je još 1998. godine ustvrdio da je nogomet prepun droge. Umjesto da ga se posluša, Zeman je praktički doživio linč.

Naravno da nogomet nije jedini sport čiji sudionici koriste drogu. Sjetimo se slučaja francuskog tenisača Richarda Gasqueta, kojem su u krvi nađeni tragovi kokaina.

Ni Jabbaru droga nije bila strana

Iskustva s drogom imali su i najbolji košarkaši. Počevši od Kareema Abdula Jabbara, preko Roberta Parisha ili Shawna Kempa, a tu je i najbolji plivač današnjice Michael Phelps... Neki od njih su pušili marihuanu, dok su neki zaglibili u teže stvari.

Povijest poznaje i najtragičnije slučajeve, kada su sportaši svoju ovisnost platili životom, a među njima je talijanski biciklist Marco Pantani koji se predozirao kokainom. Bio je to tužan kraj za čovjeka koji je 1998. godine pobijedio na Giru i Touru.

Gore nabrojani slučajevi samo su kap u moru. No i ti slučajevi trebali bi zabrinuti stručnjake i sve one koji se brinu o sportu i sportašima.