RADI ČUDA SA SPORTINGOM

Liverpool nakon Alonsove 'košarice' ima novu želju; Bayern bi mogao biti problem

30.03.2024 u 11:59

Bionic
Reading

Nakon što je Xabi Alonso objavio kako ostaje na klupi Bayer Leverkusena, vodstvo Liverpoola okrenulo se drugim kandidatima za nasljednika Jürgena Kloppa.

Španjolski stručnjak u petak je razriješio sve nedoumice oko nastavka svoje karijere. Objavio je kako ostaje na klupi Bayer Leverkusena s kojim ove sezone 'juri' prema prvom naslovu njemačkog prvaka u klupskoj povijesti.

Alonso, koji je pet godina igrao za Liverpool, bio je najveća želja čelnika Redsa za nasljednika Jürgena Kloppa.

Engleski mediji navode kako se Liverpool sada okrenuo prema mladom portugalskom stručnjaku Rubenu Amorimu (39), koji od 2020. vodi Sporting.

Amorima se smatra jednim od najboljih mladih trenera u europskom nogometu, posebice nakon što je 2021. godine vodio Sporting do prvog naslova prvaka u 19 godina.

Amorim je preuzeo Sporting u ožujku 2020. godine, a lisabonski klub je Bragi tada platio 10 milijuna eura odštete, u to vrijeme treću najveću naknadu ikad plaćenu za jednog trenera. Portugalska nogometna ikona Luis Figo, koji je karijeri počeo upravo u Sportingu, je taj potez svog bivšeg kluba nazvao 'ludilom'.

No, Amorim ga je brzo demantirao. U kratko vrijeme donio je četiri trofeja na stadion Jose Alvalade, prvenstvo, dva Kupa i Superkup. Sporting i ove sezone vodi u prvenstvu ispred Benfice i Porta.

Engleski Daily Mail navodi kako su Redsi imali skaute na nekoliko Sportingovih utakmica ove sezone, a navodno je sjajno prošao i u analizi koju je odradio Liverpoolov voditelj istraživanja Will Spearman, vlasnik doktorata iz fizike sa Harvarda i bivši zaposlenik Europske organizacije za nuklearna istraživanja (CERN).

Njegov stil je drugačiji od stila Jürgena Kloppa, međutim, odgovara Liverpoolovoj napadačkoj filozofiji. Sporting je ove sezone zabio 77 golova u 26 kola, što je prosjek od 2.9 po utakmici. Primjerice Arsenal je na prosjeku od 2.5, Liverpool na 2.3.

Međutim, Liverpool nije jedina momčad koja je zainteresirana za Amorima. Bayern München traži zamjenu za Thomasa Tuchela, Xavi odlazi iz Barcelone, a menadžeri Chelsea i Manchester Uniteda su također na 'skliskom terenu'.

Mladog Portugalca su jednom pitali tko mu je bio uzor.

'Moja je referenca uvijek bio Mourinho', otkrio je.

'Mourinho je jedinstven. Neće biti drugog Mourinha', dodao je.

Amorim je poznat po svojim komunikacijskim vještinama, te taktičkom znanju i fleksibilnosti. Portugalski novinari ga opisuju i kao vođu koji stvara pobjednički mentalitet.

Nedavno je u razgovoru za Diario de Noticias otkrio kako uživa u radu u Sportingu.

'Vidio sam mnoge trenere kako prelaze u druge lige i nisu bili sretniji. Cijeni ono što imam. Imao sam kontakte s drugim klubovima, Sporting to zna, ali uvijek sam želio ostati jer volim biti ovdje', poručio je.